sep 22, 2021

‎Hoe hou je jezelf voor de gek?

sep 22, 2021

Het psychologische verschijnsel dat bekend staat als ‘cognitieve dissonantie’ treedt op wanneer mensen tegenstrijdige overtuigingen, ideeën of waarden hebben. Wanneer hun ideeën psychologisch niet stroken met elkaar, zullen mensen er alles aan doen  om ze alsnog met elkaar in overeenstemming te brengen. Daardoor ervaar je jezelf weer als iemand die innerlijk consistent is. Twee voorbeelden om het duidelijker te maken:‎ de ‘rokerredenatie’ en rechterlijke dwaling.

Bron: How You Keep Fooling Yourself: Cognitive Dissonance — Jan Siebenga

Spread the love

Steun ons, word vriend!
Vindt u de artikelen van Artsen Collectief waardevol? Word dan vriend. Gratis! Als vriend krijgt u onze maandelijkse nieuwsbrief, kunt u suggesties doen aan ons redactieteam en blijft u op de hoogte van alle ontwikkelingen!
Samen staan we sterker. Van angst terug naar vertrouwen!

Disclaimer: Het Artsen Collectief is niet verantwoordelijk voor de inhoud op de genoemde pagina’s van externen waar naar verwezen wordt. Het delen van een pagina betekent niet dat het Artsen Collectief alle opvattingen deelt. Het Artsen Collectief ondersteunt het inwinnen en delen van (medische) informatie zonder censuur om een open gesprek / wetenschappelijke discussie te stimuleren.