Klankbordgroep

De klankbordgroep van het Artsen Collectief is een multidisciplinaire groep van onafhankelijke deskundigen met zeer uiteenlopende kennis en expertise.

Vanuit hun eigen vakgebied adviseren zij het (bestuur van het) Artsen Collectief, dragen onderwerpen aan en/of lezen mee met de inhoudelijk onderbouwde stukken. Ook ondersteunen zij het Artsen Collectief in het benaderen en informeren van de zorgcollega’s, bestuurders en/of politici om een open dialoog te voeren over goed risicogestuurd (zorg)beleid.

Naast deze experts, is er een aantal hoogleraren dat het Artsen Collectief op de achtergrond adviseert. Zij kiezen ervoor niet in de openbaarheid te treden. Een open gesprek over de coronamaatregelen is helaas onderhevig aan polarisatie en zou voor hen tot teveel beperkingen leiden in het uitoefenen van hun functie. Wij respecteren hun keuze en zijn blij met hun waardevolle inbreng.

Dick Bijl

Dick Bijl (1956) studeerde geneeskunde aan de Universiteit Utrecht. Na zijn artsexamen werkte hij enkele jaren als arts-assistent inwendige geneeskunde, deed zijn huisartsenopleiding in 1988, en werkte in het Nederlands Astmacentrum Davos, Zwitserland. In 1995 deed hij een opleiding voor epidemioloog met speciale interesse in farmaco-epidemiologie en clinical trials. In 1995 werd hij redacteur van het Geneesmiddelenbulletin en in 2005 werd hij er hoofdredacteur tot juli 2017. Hij werkte tot 2003 als huisarts. 

Prof. dr. Ira Helsloot

Hoogleraar Besturen van Veiligheid

Prof. Dr. Ira Helsloot is hoogleraar Besturen van Veiligheid aan de Radboud Universiteit Nijmegen en houdt zich bezig met onderzoek naar proportioneel veiligheidsbeleid en crisisbeheersing. Ook is hij editor van het Journal of Contingencies and Crisis Management. Hij is oorspronkelijk gepromoveerd als wiskundige, maar houdt zich sinds 1994 bezig met onderzoek naar crisisbeheersing en proportioneel veiligheidsbeleid. Daarnaast bekleedt hij diverse nevenfuncties, zoals voorzitter van Stichting Crisislab dat het onderzoek van zijn leerstoel ondersteunt.

Robin Fransman

Per 1 oktober 2015 is Robin Fransman werkzaam bij De Argumentenfabriek als chef financiële sector. Hij studeerde politicologie en politieke economie en was onder andere werkzaam als adjunct-directeur van het Holland Financial Centre, senior toezichthouder bij de AFM en Senior Equity Analyst bij F. van Lanschot Bankiers.
Hij publiceert – op sommige plekken vaker dan op andere – bij Follow The Money, ftm.nl over economie en financiële sector, in het FD, NRC en de Volkskrant, bij MeJudice en bij BNR Radio (Economen Panel).

Prof. dr. Theo Schetters

Parasitoloog en eigenaar van ProtActivity

Theo Schetters is parasitoloog en eigenaar van ProtActivity, een bedrijf dat zich richt op het ontwikkelen van vaccins tegen protozoaire ziekten. Hij studeerde biologie aan de Universiteit Utrecht. Van 1981 tot 1987 werkte hij bij de afdeling Cytologie en Histologie van de Universiteit Nijmegen waar zijn werk aan de immuunreactie van muizen tegen een Plasmodium berghei infectie werd beloond met de Laveran Medal van de Fondation Merieux uit Annecy.