jul 5, 2024

Maatschappelijk Impact Team hoeft wiel niet opnieuw uit te vinden

jul 5, 2024

Het Maatschappelijk Impact Team (MIT), het overheidsorgaan dat moet waken voor maatschappelijke schade door pandemische maatregelen is van mening dat er actie moet komen om bij een volgende pandemie tot evenwichtiger besluitvorming te komen.

Daarvoor zou het MIT in functie moeten blijven en niet “in waakstand” vanaf 1 september 2024, zoals het kabinet eerder had besloten.

Het Artsen Collectief geeft graag de volgende lessen mee:

  1. Nooit meer lockdowns. De maatschappelijke schade door lockdowns hoeft niet meer onderzocht te worden, die is namelijk onderzocht en blijkt immens. Dit is een zekerheid die al heel lang bekend is, evenals dat de voordelen van lockdowns verwaarloosbaar zijn (1).“Lockdowns were not used to such a large extent during any of the pandemics of the previous century, and – as illustrated in Table 18 – the costs of lockdowns to society are immense. These costs must be compared to the benefits of lockdowns, which our meta-analysis has shown to be negligible.” (ref 1 p. 148)
  2. Houd rekening met reële in plaats van modelmatige dreiging. De uitkomsten van modellen zijn zeer afhankelijk van de parameters, de aannames, die gebruikt worden (2), en die bleken tijdens de coronacrisis slecht, niet transparant, en overdreven het gevaar van Sars-Cov-2 schromelijk. Opvallend is dat in Nederland geen van de op modellen gebaseerde ingevoerde maatregelen, van overheidswege werd geëvalueerd aan de hand van echte gegevens tijdens de pandemie, zodat het beleid zou kunnen worden bijgestuurd. Ondanks alle rapporten werd het beleid van bijvoorbeeld een avondklok en herhaaldelijke lockdowns voortgezet (3).
  3. Wees alert op belangenverstrengeling. Er is tijdens de coronaperiode enorm veel geld en/of status verdiend door bepaalde partijen. Farma en Big Tech springen eruit, maar vergeet bepaalde artsen, journalisten en wetenschappers niet. Zij waren ook degenen die coronamaatregelen propageerden, al dan niet via overheidsorganen (3).
  4. Neem kritische stemmen op in beleidsteams. Kritische stemmen, zoals van het Artsen Collectief werden vooral genegeerd en gedemoniseerd, maar bleken achteraf vaak correct (3). Maatschappelijke schade kan worden voorkomen door ook kritische partijen in Impact en Management Teams op te nemen.

 

Referenties

  1. Herby, J., Jonung, L. & Hanke, S.H. (2023, juni). Did lockdowns work? The verdict on Covid restrictions (IEA Perspectives 1). https://iea.org.uk/wp-content/uploads/2023/06/Perspectives-_1_Did-lockdowns-work__June_web.pdf
  2. Meester, R. & Jacobs, M. (2023). Van aardbeving tot zoönose. Walberg Pers.
  3. Peeters, E., Fornerod, M. & Grandjean, J. Naar een Breder Perspectief. In: Meerstemmigheid onder druk. Waarborgen van pluralisme tijdens een gezondheidscrisis. Redactie: Hafez Ismaïli M’hamdi, Anne Rotteveel, Virgil Rerimassie, Beatrijs Haverkamp | Boom. https://www.boom.nl/bestuurskunde/100-17344_Maatschappelijke-meerstemmigheid-onder-druk
Spread the love

Steun ons, word vriend!
Vindt u de artikelen van Artsen Collectief waardevol? Word dan vriend. Gratis! Als vriend krijgt u onze maandelijkse nieuwsbrief, kunt u suggesties doen aan ons redactieteam en blijft u op de hoogte van alle ontwikkelingen!
Samen staan we sterker. Van angst terug naar vertrouwen!

Disclaimer: Het Artsen Collectief is niet verantwoordelijk voor de inhoud op de genoemde pagina’s van externen waar naar verwezen wordt. Het delen van een pagina betekent niet dat het Artsen Collectief alle opvattingen deelt. Het Artsen Collectief ondersteunt het inwinnen en delen van (medische) informatie zonder censuur om een open gesprek / wetenschappelijke discussie te stimuleren.