okt 23, 2021

Prof.dr. Paul de Hert in Tegenwind: “Er wordt onvoorzichtig omgegaan met medisch privacyrecht”

okt 23, 2021

“We moeten voorzichtig omgaan met het medisch privacyrecht en dat gebeurt niet. Van de overheid verwacht ik moedig leiderschap, duidelijke richtlijnen, maar ook richtlijnen voor degenen die de passen afdwingen, van degenen die ze vragen, maar ook van degenen die ze moeten tonen”. Krachtige woorden van privacyspecialist prof. dr. Paul de Hert in de vijfde uitzending van de documentairereeks ‘Tegenwind’ (18 oktober jl.). Interviewer Alain Grootaers bevraagt hem naar hoe hij de coronacrisis op een kritische manier bekijkt vanuit zijn vakgebied en passie. “Privacy heeft alles met vrijheid te maken”, aldus de professor in de Rechten. Hij vindt dat virologen teveel invloed hebben en dat er te weinig respect voor de parlementaire democratie is.

Veel mensen zeggen dat ze niks te verbergen hebben en dat het daardoor niet uitmaakt dat hun privacy geschonden wordt, legt de interviewer voor. “In die zin is de crisis goed geweest, omdat die dooddoener aan kracht verloren heeft”, concludeert De Hert. “Je zit met ministers die elke dag een nieuw besluit maken. Als je niks ‘verkeerd’ doet, dan heb je niks te vrezen. Maar wat is vandaag ‘verkeerd’? Het klopt voor geen meter, de samenleving is te complex. Wie definieert ‘verkeerd’? Wat we gezien hebben is dat een heleboel middelmatige politici plots gingen zeggen wat wij ‘verkeerd’ deden. Zonder die checks & balances geloof ik niet al te snel dat wat ‘verkeerd’ is volgens een minister, ook ‘verkeerd’ is volgens de samenleving”.

 

 

 


Overheid verkrijgt data

De Hert is zeer duidelijk over de privacy wat betreft de CoronaCheck-app: “Ik denk dat heel veel mensen de CoronaCheck-app niet geïnstalleerd hebben. En daarmee hebben ze voldoende kritische zin getoond. Al onze data zit bij die grote private spelers en dat vindt de overheid best handig, want bij eenvoudige dwang krijgen ze al die data. En dan zijn zij niet de bad guys, want zij hebben die gegevens niet verzameld. Dat is iets waar we de rem op moeten zetten.”

“De overheid is uiteindelijk best blij met die chaos. Die chaos creëert angst, onzekerheid en de werkelijke agenda die toegegeven is: iedereen zover te krijgen dat ze zich spontaan laten vaccineren.”

Chaos creëert angst

Er zijn er heel veel werkgevers die de vraag stellen of ze hun werknemers mogen testen en of ze hun werknemers het gebruik van die passen mogen opleggen. De Hert is daarover stellig: “Het antwoord is ‘nee’. En toch zijn er heel veel discussies, dat het ‘een zorgplicht’ is voor de werkgever, ‘het zou moeten kunnen’, kunnen we niet ‘de grenzen van de wetgeving opzoeken’, enz. En dan verwacht ik van de overheid dat ze naar voren komt en zegt dat de wetgeving zegt dat het niet kan. Het is een mogelijkheid om dat te organiseren, of dat we het niet gaan doen zolang de wetgeving het niet toelaat.”
De professor ziet dat veel mensen in leidinggevende posities zoekende zijn, zoals schooldirecties, horeca, eigenaren en werkgevers. Het zoeken wordt niet gemakkelijk gemaakt, omdat de overheid geen verantwoordelijkheid neemt en uiteindelijk best blij is met die chaos. Die chaos creëert angst, onzekerheid en de werkelijke agenda die toegegeven is: iedereen zover te krijgen dat ze zich spontaan laten vaccineren.”


Over de documentairereeks ‘Tegenwind’

Journalisten Jakobien Huisman, Alain Grootaers en regisseur Mark Sanders ontvangen zes wetenschappers op Finca Don Carmelo in het mooie Andalucía. Voor zes persoonlijke portretten en een rondetafelgesprek over de coronacrisis, de maatregelen, het beleid, de vaccins, privacy en de toekomst van onze samenleving. Met lector gezondheidswetenschappen Drs. Sam Brokken, vaccinoloog prof. dr. Theo Schetters, gezondheids- en welzijnseconoom prof. dr. Lieven Annemans, klinisch psycholoog prof. dr. Mattias Desmet, sociaal geograaf, statisticus en opiniepeiler drs. Maurice de Hond en privacyspecialist prof. dr. Paul de Hert.

Meer informatie? Kijk op https://www.tegenwind.tv/

 

Spread the love

Steun ons, word vriend!
Vindt u de artikelen van Artsen Collectief waardevol? Word dan vriend. Gratis! Als vriend krijgt u onze maandelijkse nieuwsbrief, kunt u suggesties doen aan ons redactieteam en blijft u op de hoogte van alle ontwikkelingen!
Samen staan we sterker. Van angst terug naar vertrouwen!

Disclaimer: Het Artsen Collectief is niet verantwoordelijk voor de inhoud op de genoemde pagina’s van externen waar naar verwezen wordt. Het delen van een pagina betekent niet dat het Artsen Collectief alle opvattingen deelt. Het Artsen Collectief ondersteunt het inwinnen en delen van (medische) informatie zonder censuur om een open gesprek / wetenschappelijke discussie te stimuleren.