Besmettingen

Wat is besmetting/besmettelijk?

In de media hoor je veel over ‘besmettingen’. Die term wordt vaak fout gebruikt, want het betreft dan positieve testen. Maar wat is in de medische wereld nu echt een besmetting, of besmettelijk zijn?

Als iemand besmet is, betekent dat niet automatisch dat iemand ook ziek wordt (en dus een infectie heeft gekregen). Als je gezond bent en je immuunsysteem (afweer) werkt goed, dan weert jouw immuunsysteem de virussen etc. goed af. Je wordt dan niet ziek door de besmetting. Je krijgt dan ook geen klachten, je bent niet ziek. En als je geen klachten hebt, ben je ook niet besmettelijk**.

Als je immuunsysteem minder sterk is, bijvoorbeeld door ouderdom of onderliggend lijden, dan ben je kwetsbaarder. Je afweer is zwakker, je weerstand minder.
Je kunt dan na in aanraking met een virus geweest te zijn makkelijker besmet raken en ziek worden.
Daarom is het belangrijk dat als mensen ziek zijn en Covid-19-klachten hebben, hoesten/niezen, en ze dus besmettelijk zijn, zij thuisblijven en uitzieken.

**Omdat we allemaal virussen bij ons dragen, kunnen ook gezonde mensen virussen overdragen. Meer weten over virusoverdracht? Bekijk onze video https://artsencollectief.nl/gezond/

Is het erg om besmet te worden?

Als iemand besmet is geraakt, betekent dat niet automatisch dat iemand een infectie heeft gekregen waardoor hij/zij ook ziek wordt. Dus het is niet meteen erg om besmet te raken.

Als je gezond bent en je immuunsysteem (afweer) werkt goed, dan weert jouw immuunsysteem over het algemeen de virussen etc. goed af. Je wordt dan niet ziek na een besmetting en krijgt dan ook geen klachten.

Je kunt je lichaam helpen om je afweer sterk te houden. Lees bijvoorbeeld eens https://artsencollectief.nl/hoe-zorg-ik-voor-een-optimale-afweer/

Kun je besmet raken in de openlucht?

Het risico om besmet te raken door een virus in de buitenlucht is verwaarloosbaar klein. Daarbij betekent besmet zijn met het SARS-CoV-2-virus niet dat je daardoor ook ziek wordt en Covid-19 krijgt.

Er zijn meerdere onderzoeken die hebben aangetoond dat besmetting in de openlucht zeer weinig voorkomt. Zie https://artsencollectief.nl/risico-op-besmetting-buitenshuis-is-een-op-de-duizend/
Als je binnenhuis zit, is het tijdens het zogeheten griepseizoen raadzaam om regelmatig de ruimte te luchten. Maurice de Hond heeft zich daarvoor al vanaf begin 2020 (terecht) sterk gemaakt en geeft op www.maurice.nl praktische aanwijzingen voor de beste manier van ventileren.

Wanneer ben je besmettelijk?

Afgaand op de RIVM-richtlijn zijn mensen met name besmettelijk vanaf de dag dat zij coronaklachten ontwikkelen tot vijf dagen daarna, dus als de druppeltjes uit de neus en keel minder virus gaan bevatten. Daarom vinden wij ook dat er geen reden is om met een corona-infectie anders om te gaan dan met een gewone griep, namelijk thuisblijven bij klachten en uitzieken.

Is een besmettelijk virus/besmettelijke variant erg?

Nee, dat hoeft zeker niet erg te zijn. Hoe besmettelijker een luchtwegvirus is, des te minder het mensen ernstig ziek maakt. Daarom is het heel goed nieuws dat de nieuwe varianten van het coronavirus SARS-CoV-2 zich blijkbaar heel gemakkelijk verspreiden. Dat betekent namelijk ook dat ze mensen waarschijnlijk steeds minder ziek zullen maken. Dat blijkt ook al lange tijd uit de zeer lage cijfers van de ziekenhuis- en ic-opnames in alle landen in ons deel van de wereld, die zich in hetzelfde weersseizoen bevinden.
https://artsencollectief.nl/deltavariant-in-opkomst-geen-reden-tot-paniek/

Kijk dus niet naar de het aantal ‘besmettingen’ (een woord dat fout wordt gebruikt, het betreft namelijk positieve testen) die telkens in de media worden gemeld, maar kijk naar de ziekenhuisopnames. Die kun je zelf bekijken voor je woonplaats/regio/landelijk via https://coronadashboard.rijksoverheid.nl/landelijk/ziekenhuis-opnames
Ten aanzien van de ziekenhuisopnames is het daarbij van belang te kijken naar wie er wordt opgenomen: geslacht, leeftijd, eventueel onderliggend lijden, wel/niet gevaccineerd etc. om goed risicogestuurd beleid te kunnen maken.

Wist je trouwens dat er al jaren dagelijks gemiddeld vijftien mensen worden opgenomen op een ic met luchtweginfectieziekten? In de winter wat meer dan in de zomer. Lees het interview met onze voorzitter https://artsencollectief.nl/evelien-peeters-pleit-in-medisch-contact-voor-breder-perspectief/

In de media wordt veel gesproken over hoge aantallen ‘besmettingen’. Is dat erg?

De term ‘besmettingen’ wordt door veel mensen niet juist gebruikt, ook niet door de media. Het gaat om positieve uitslagen na een (PCR-)test. Een dergelijke test kan echter niet uitwijzen of je besmet bent of besmettelijk bent. Zo’n test meet namelijk geen intacte, actieve virussen. Er wordt slechts een stukje van de genetische code van het SARS-CoV-2 aangetoond. Dat zegt niets over een actuele besmetting, maar over het feit dat de betreffende persoon waarschijnlijk in aanraking is geweest met het betreffende virus. In het grootste deel van de gevallen ruimt het eigen immuunsysteem dit virus dan op, voordat het de persoon ziek maakt, en zonder gevaar voor verdere verspreiding. Zonder bijpassende klachten zegt een positieve PCR-uitslag helemaal niets. Daarom kan de test op zichzelf ook geen diagnose stellen. Alleen na beoordeling van gezondheidsklachten door een arts kunnen deze testen een extra check zijn. Meer niet. Het testen van mensen zonder klachten is dan ook zeer onverstandig.

Schrik niet van hoge of stijgende aantallen ‘besmettingen’ maar kijk naar ziekenhuisopnames. Die worden o.a. bijgehouden via https://coronadashboard.rijksoverheid.nl/landelijk/ziekenhuis-opnames

Wij vinden het daarbij erg belangrijk goed te kijken of een opgenomen patiënt ook daadwerkelijk Covid-19-klachten heeft en niet alleen ‘positief getest’ is en daardoor ten onrechte als coronapatiënt te boek staat. Lees in dat kader ook eens het bericht uit Engeland https://artsencollectief.nl/cijfers-over-ziekenhuisopnames-zijn-misleidend/

Als iemand echt ziek is van Covid-19 is het van belang te kijken naar andere gegevens, zoals geslacht, leeftijd, eventueel onderliggend lijden, wel/niet gevaccineerd etc. Zo krijg je data om goed risicogestuurd beleid op te kunnen maken en juist de kwetsbare mensen te beschermen.