In het mooie Andalusië gaat interviewer Jakobien Huisman in gesprek met sociaal geograaf, statisticus en opiniepeiler drs. Maurice de Hond, voor de vierde uitzending van de documentairereeks ‘Tegenwind’ (2 oktober 2021). De Hond zag al aan het begin van de coronacrisis, dat er verkeerde conclusies werden getrokken uit de cijfers over de ziekte: “Het verspreidingspatroon is vooral via cijfermatige analyses te zien. Ik merkte vrij snel dat medici en virologen daar weinig kaas van hadden gegeten, of bezig waren met conclusies trekken die zij wilden trekken. En waar ze vooral mee bezig waren, was mensen zo bang mogelijk maken, zodat zij datgene gingen doen, waarvan zij wilden dat mensen dat gingen doen.”
Maurice de Hond laat vanaf het begin van de coronacrisis al een ander geluid horen en krijgt hier wisselende reacties op: “Mijn verhaal was niet mainstream. Je wordt niet besmet door voorwerpen, door elkaar een hand te geven of via een winkelwagentje. Dat was in april vorig jaar al duidelijk. Als ik dat opschreef, merkte ik dat mensen die heel bang waren, dat als ontzettend bedreigend opvatten en heel heftig reageerden. Tegelijkertijd merkte ik, dat er behoorlijk wat mensen blij waren met de logische informatie die ik probeerde te geven. Ik heb altijd mijn bronnen vermeld zodat mensen zelf naar de bron terug kunnen om te zien waar het op gebaseerd is. En ik kreeg eigenlijk doorlopend mails van mensen die me bedankten, dat ik ze minder bang had gemaakt. Maar ik heb ook mails gekregen, waarvan ik met tranen in mijn ogen zat.”
De Hond was één van de eerste mensen in Nederland, die begreep dat het virus zich via aerosolen verspreidt. “Op de data-analyse in maart kreeg ik het gevoel dat het geen grote druppels kunnen zijn. Toen was er een wetenschappelijk artikel (1) van een aantal mensen uit Amerika, die dat zagen, maar die beschreven alleen het klimaatpatroon en niet waardoor het kwam. Na wat zoeken kwam ik een grote studie over influenza uit 2013 (2) tegen, waar het klimaatpatroon met luchtvochtigheid werd gekoppeld. Toen kwam ik in Japan (3) een studie tegen waarin ze lieten zien dat die druppels heel lang bleven hangen. Toen verbond ik alles met elkaar en heb ik het artikel geschreven: ‘Eureka! Dit zijn de verspreidingsversnellers: de micro druppels.’ (4)
De Hond gaat tijdens de documentaire ook in op het vraagstuk rondom vaccinatie van kinderen en jongeren. “Kinderen hebben nu de laatste stem gekregen, om te besluiten of ze zich laten vaccineren. Dat betekent dat een kind op school onder zware druk gezet kan worden. Los van het feit dat het totale onzin is dat je die kinderen gaat vaccineren, terwijl hun risico om ongevaccineerd ziek te worden uitermate klein is, weten we ook niet wat hun risico’s op de lange termijn zijn als ze gevaccineerd zijn,” zegt De Hond, vader van onder andere een twaalfjarige dochter. “In Nederland hebben ongeveer 25 tot 30 kinderen de slaapziekte gekregen na vaccinatie voor de Mexicaanse griep. Je neemt een vorm van risico door te vaccineren, om het risico van een ziekte zogenaamd weg te halen. De potentiële risico’s (van de coronavaccins, red) weten we nog niet echt en niemand kan zeggen dat de risico’s nul zijn. Ik wil niet dat mijn dochter iets ingespoten krijgt, waarvan we niet weten wat de langetermijneffecten zijn. Ik ben helemaal niet principieel tegen vaccineren, maar dit aan kinderen geven terwijl ze zelf heel weinig schade kunnen oplopen door de ziekte, vind ik echt een dieptepunt.”
De Hond benoemt nog een ethisch punt waar hij mee zit: “Wij vaccineren kinderen tussen twaalf en achttien jaar, met weinig risico (van Covid-19,red). In andere landen heb je kwetsbare ouderen van zeventig die geen vaccin tot hun beschikking hebben, terwijl wij kinderen van veertien aan het vaccineren zijn. En dan hebben we het over solidariteit…”
Bron: https://www.tegenwind.tv/tegenwind-video-s
Over de documentairereeks ‘Tegenwind’
Journalisten Jakobien Huisman, Alain Grootaers en regisseur Mark Sanders ontvangen zes wetenschappers op Finca Don Carmelo in Andalusië. Zes persoonlijke portretten en een rondetafelgesprek over de coronacrisis, de maatregelen, het beleid, de vaccins, privacy en de toekomst van onze samenleving.
Met lector gezondheidswetenschappen drs. Sam Brokken, vaccinoloog prof. dr. Theo Schetters, gezondheids- en welzijnseconoom prof. dr. Lieven Annemans, klinisch psycholoog prof. dr. Mattias Desmet, sociaal geograaf, statisticus en opiniepeiler drs. Maurice de Hond en privacyspecialist prof. dr. Paul de Hert.
Bronnen:
- De relatie tussen de eerste grote uitbraken (januari-februari) en een specifieke klimaatzone. https://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=3550308
- Een groot onderzoek uit 2013 dat aantoont dat de uitbraak van een griepepidemie een sterke relatie had met de specifieke luchtvochtigheid. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3573019/
- Een studie uit Japan waarin ze laten zien dat druppels erg lang blijven hangen. https://bit.ly/2RjLUez
- Het artikel wat Maurice de Hond geschreven heeft over de microdruppels. https://www.maurice.nl/2020/04/02/eureka-dit-zijn-de-verspreidingsversnellers-de-aerosols/