nov 13, 2022

Bedrijft het RIVM wetenschap met betrekking tot corona?

nov 13, 2022

Breed in het nieuws: Volgens het RIVM, het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, zijn door de coronamaatregelen minstens 88.000 ziekhuisopnames voorkomen in het tijdvak 2 augustus 2021 – 30 augustus 2022.

Datawetenschapper Dr. Marc Jacobs zet daar grote vraagtekens bij. De reden hiervoor is dat de conclusies van het RIVM zijn gebaseerd op oncontroleerbare modellen en niet-publieke data.

Eerdere modellen van het RIVM bleken de werkelijkheid helemaal niet weer te geven: er zaten grote fouten in de RIVM-modellen, zoals foutieve aannames of ontbrekende variabelen.

Fouten maken is in de wetenschap helemaal niet erg. Een van de meest geciteerde wetenschappers ter wereld, Prof. Dr. John Ioannidis van Stanford University die veel heeft bijgedragen aan evidence-based geneeskunde, epidemiologie en klinisch onderzoek, vatte het onlangs zo samen:

“Science is about making mistakes, and correcting them as soon as posssible”

Maar als de RIVM-modellen niet openbaar zijn, en de onderliggende data ook niet, is het onmogelijk de zelfcorrigerende eigenschap van de wetenschap haar werk te laten doen. Daarmee is het de vraag of het RIVM op dit gebied wel wetenschap bedrijft.

Het Artsen Collectief steunt daarom onderzoekers zoals die van het Amsterdam Health & Technology Institute (Ahti), prof. dr Eline van den Broek en prof. dr. Ronald Meester die pleiten voor transparantie met betrekking tot de RIVM- en GGD-gegevens.

Spread the love

Steun ons, word vriend!
Vindt u de artikelen van Artsen Collectief waardevol? Word dan vriend. Gratis! Als vriend krijgt u onze maandelijkse nieuwsbrief, kunt u suggesties doen aan ons redactieteam en blijft u op de hoogte van alle ontwikkelingen!
Samen staan we sterker. Van angst terug naar vertrouwen!

Disclaimer: Het Artsen Collectief is niet verantwoordelijk voor de inhoud op de genoemde pagina’s van externen waar naar verwezen wordt. Het delen van een pagina betekent niet dat het Artsen Collectief alle opvattingen deelt. Het Artsen Collectief ondersteunt het inwinnen en delen van (medische) informatie zonder censuur om een open gesprek / wetenschappelijke discussie te stimuleren.