Over ons

Welkom bij het Artsen Collectief, een onafhankelijke non-profitorganisatie van artsen en medisch professionals die zich met hart en ziel inzetten voor de gezondheidszorg in Nederland. Ons collectief bestaat uit een diverse groep van artsen en medisch professionals, waaronder huisartsen, medisch specialisten, specialisten ouderengeneeskunde en artsen Maatschappij en Gezondheid. Samen brengen we een schat aan ervaring uit diverse werkomgevingen zoals ziekenhuizen, huisartspraktijken en zorginstellingen, met als gemeenschappelijk doel: optimale zorg voor onze patiënten waar gezondheidsbevordering en (keuze)vrijheid centraal staan.

Waarden

Bij alles wat we doen, staan (keuze)vrijheid, behoud van lichamelijke integriteit en de bevordering van de volksgezondheid centraal. Deze fundamentele waarden vormen de leidraad voor al onze activiteiten. We richten ons op het verbeteren van de gezondheidszorg en het welzijn van de gemeenschap. Meer hierover lees je in onze missie en visie.

Oorsprong

Ons verhaal begon in juli 2020, toen internist-endocrinoloog Evelien Peeters een brandbrief naar de Tweede Kamer stuurde. Deze brief, die aandacht vroeg voor de nevenschade van de overheidsmaatregelen tijdens de coronapandemie, kreeg brede steun van bijna 3.000 artsen en medisch professionals, en meer dan 20.000 bezorgde burgers. Het markeerde het begin van onze beweging, die pleit voor een evenwichtige benadering van volksgezondheidskwesties, met respect voor medisch-ethische principes.

Een beweging van verandering

Vanuit deze gedeelde zorg over de aanpak van de SARS-CoV-2-uitbraak en de gevolgen ervan, richtten Evelien Peeters, samen met Marcel Toth (psychiater) en Peter-Paul Bruens (jurist), de stichting Artsen Collectief op.

Het bestuur is later uitgebreid en begin 2022 heeft Evelien Peeters haar bestuurslidmaatschap overgedragen aan Hannah Visser (internist-infectieloog) en Femme Zijlstra (radioloog), allebei vanaf het eerste uur betrokken bij het Artsen Collectief. In oktober 2022 droeg Hannah Visser het voorzitterschap over aan Jan Grandjean (hartchirurg n.p.).

Transparantie en integriteit

Het Artsen Collectief en haar bestuurders opereren onafhankelijk van financiële, professionele of andere belangen die voortkomen uit de coronacrisis. Met meer dan 43.000 ‘vrienden’ en ruim 2.700 geverifieerde medische professionals binnen ons netwerk, staan we sterk in onze missie om een positieve verandering in de gezondheidszorg te bewerkstelligen.

Voor meer informatie over ons bestuur, onze leden, en onze plannen voor de toekomst, nodigen we je uit om ons beleidsplan te lezen. Sluit je aan bij Artsen Collectief en draag bij aan een gezondere toekomst voor iedereen.