okt 8, 2021

“Blijven we via de coronapas met een kanon op een mug schieten?”

okt 8, 2021

“Als je naar de cijfermatige ontwikkelingen kijkt in Nederland, de resultaten van Testen voor Toegang, en de ontwikkelingen in landen als België, Engeland en Denemarken, dan besef je dat de coronapas een kanon is dat op een mug schiet. Maar als die niet per 1 november wordt afgeschaft dan zitten we er tot de lente van 2022 aan vast.”
Zo schrijft Maurice de Hond op 6 oktober op zijn website. We delen een samenvatting. Lees het hele artikel op  https://maurice.nl/2021/10/06/de-lakmoesproef/

“De afgelopen week zien we voor het eerst in vijf weken een stabilisatie. Maar de cijfers zijn op een vrij laag niveau. De GGD-cijfers van dit weekend lieten voor het eerst in 5 weken een hele lichte stijging zien van het aantal positief getesten t.o.v. de week ervoor. Gisteren was er ineens een kleine verhoging van het aantal ziekenhuisopnames, maar dat kan het effect zijn van het weekend. Als je naar de leeftijdsverdeling kijkt van degenen die in het ziekenhuis komen, dan zie je bij de groep boven de 60 jaar een kleine stijging.
Nu gaat het per saldo om lage aantallen. Het aantal ziekenhuisopnames per dag is gemiddeld dus bijna 40 (in meer dan 60 ziekenhuizen) en de overlijdensgevallen gemiddeld 4 per dag. Maar 1 november nadert, en de besluitvorming daarover zal binnen twee weken plaatsvinden, met als grote vraag of de coronapas wordt opgeheven per 1 november of niet en het nachtleven weer wordt opengesteld.

In Engeland en Denemarken zijn de maatregelen inmiddels losgelaten. Als je daar kijkt naar de ontwikkelingen dan zie je daar ook stabilisaties of beperkte stijgingen. Maar daar hebben ze wel gekozen voor het loslaten van alle maatregelen en blijven ze daarbij. In België hebben ze geen Coronapas ingevoerd (maar wel intensieve campagnes gehouden voor het gebruik van CO2-meters in binnenruimtes). De cijfers in België zitten nu stabiel op een wat hoger niveau dan Nederland.

Wij daarentegen werken wel met een coronatoegangspas. Besef daarbij het volgende:

  • In de afgelopen week zijn er 329.000 testen hiervoor uitgevoerd en zijn er 338 (zegge: driehonderd acht en dertig) positieve uitslagen geweest. Dat is dus gemiddeld 1 op de 973 geteste personen.
  • Probeer je eens voor te stellen wat zo’n operatie van het checken van de toegang op allerlei plekken in Nederland (horeca, voetbalstadions, theaters, bioscopen e.d.) de afgelopen week heeft gekost aan tijd en geld! Maar ook wat de 329.000 testen hebben gekost aan tijd en geld (en het afleggen van naar schatting 5 miljoen kilometer door die 329.000 personen, die zich hebben later testen).
  • En dat alles om dus 338 personen te vinden, waarvan we aan de ene kant weten dat die dan maar weer voor een beperkt deel anderen zouden kunnen besmetten. Terwijl we ook weten dat de wel gevaccineerden (inmiddels rond de 85% van de Nederlanders) ook nog anderen kunnen besmetten. Weliswaar voor een kleiner deel dan de ongevaccineerden, maar omdat ze met veel meer zijn, is hun impact toch per saldo groter.

Hoe je het ook wendt of keert en los van andere bezwaren tegen de corona toegangspas: Het feit dat er maar 338 personen in één week via testen voor toegang positief zijn getest van de 329.000 die zich hebben laten testen, en het feit dat er onder gevaccineerden relatief gezien een stijgend aantal positief getesten is, maakt van de hele operatie van de coronatoegangspas, het schieten van een kanon op een mug.

Landen als België, Engeland en Denemarken doen het toch ook zonder. Zijn die gek dan? Gaat het daar dan zoveel slechter nu als in Nederland?
Het voortzetten van de coronatoegangspas in Nederland zou alleen kostbare symboolpolitiek zijn met een aantal nadelige gevolgen. Zeker ook op basis van de bovenstaande cijfers zou de enige juiste beslissing zijn om die pas zo snel mogelijk en in ieder geval per 1 november op te heffen.

Als de pas per 1 november niet wordt opgeheven is de kans heel groot dat we die tot aan het voorjaar zullen houden. Want de cijfers zullen in de tussentijd (herfst en winter) niet verder gaan dalen. Of het dan Covid19 is of influenza, de druk op de zorg wordt in de winter echt niet lager.”

Op de dag van plaatsing van het artikel van Maurice bericht de Telegraaf bericht overigens al over dat 1 november geen streep door de coronapas gaat. Bron: https://www.telegraaf.nl/nieuws/478717977/ook-na-1-november-nog-geen-streep-door-coronapas

Het Artsen Collectief vindt dat vaccineren voor iedereen een vrijwillige keuze moet zijn, zonder drang of dwang. Het ontzeggen van toegang tot een normaal sociaal leven op basis van medische gegevens leidt tot medische apartheid en heeft geen meerwaarde voor de gezondheid. Het kan zelfs een potentieel nadelig effect hebben als gevolg van stress, angst, uitsluiting of bijvoorbeeld gevoelde dwang tot wel vaccineren. Daarbij kunnen gevaccineerden nog steeds geïnfecteerd raken en anderen besmetten.

Het Artsen Collectief vindt dat met de invoering van de coronapas belangrijke wetenschappelijke bevindingen worden genegeerd en dat we ons begeven op een ethisch hellend vlak. Bovendien schept het schijnveiligheid en negeert men andere belangrijke preventieve maatregelen.

Wij pleiten voor een beleid waar vrije keuze en lichamelijke integriteit voorop staat. Gezondheidsdiscriminatie moet te allen tijde voorkomen worden.

Spread the love

Steun ons, word vriend!
Vindt u de artikelen van Artsen Collectief waardevol? Word dan vriend. Gratis! Als vriend krijgt u onze maandelijkse nieuwsbrief, kunt u suggesties doen aan ons redactieteam en blijft u op de hoogte van alle ontwikkelingen!
Samen staan we sterker. Van angst terug naar vertrouwen!

Disclaimer: Het Artsen Collectief is niet verantwoordelijk voor de inhoud op de genoemde pagina’s van externen waar naar verwezen wordt. Het delen van een pagina betekent niet dat het Artsen Collectief alle opvattingen deelt. Het Artsen Collectief ondersteunt het inwinnen en delen van (medische) informatie zonder censuur om een open gesprek / wetenschappelijke discussie te stimuleren.