jul 12, 2021

Brochure update: Bronvermelding toegevoegd bij ‘Ernstige bijwerkingen bij kinderen 12-15 jaar’

jul 12, 2021

Goed nieuws: onze brochure ‘Coronaprik onder 18?’ en bijbehorende video worden veel gelezen, bekeken, gedeeld. We merken dat er veel behoefte is aan de informatie. Zo krijgen we in onze mailbox veel specifieke vragen en via socials liggen we bij menig criticaster onder een vergrootglas. Dat juichen we toe. Kritiek is welkom, dat houdt ons scherp.

Eén reactie lichten we er specifiek uit, want het is een kritische opmerking over ‘de ernstige bijwerkingen in de groep 12-15 jaar’ die tot een terechte aanpassing leidt in onze brochure.

FDA: 0,4% ‘ernstige bijwerkingen’

Het betreft  een passage over het Pfizer-onderzoek, waarin duizend gevaccineerde kinderen van 12 tot 15 jaar zijn vergeleken met duizend ongevaccineerde kinderen.

Bij reden 6 ‘Bijwerkingen op (middel)lange termijn?’ op pag.12 vermelden wij over de ernstige bijwerkingen: “Wat we in elk geval weten, is dat in deze studie sprake was van 0,4% ‘ernstige bijwerkingen’. Dit is gedefinieerd als onder andere een ziekenhuisopname, levensbedreigende situatie of dood. Dit wil zeggen dat vier van de duizend gezonde kinderen hier slachtoffer van zijn geworden.”

Gisteren vroeg Rogier Rumke – in een column op de website van Maurice de Hond – zich af waar wij deze passage op baseren. In de NEJM-publicatie waarnaar wij verwijzen, had hij het niet kunnen terugvinden. Daar vond hij echter wel andere dingen. Rumke: “De ‘ernstige bijwerkingen’ zouden in de vaccingroep ‘slightly more’ (0,1%) voorkomen dan in de controlegroep. Het verschil is niet significant. Al met al een nogal manipulatieve conclusie van het Artsencollectief lijkt mij.” Rumke verwees daarbij naar een ander blog (van Anton Theunissen) en concludeerde dat argument 6 uit onze brochure “ronduit misleidend” is.

Bronvermelding: Food and Drug Administration

Zijn conclusie delen wij niet. Echter: hij maakt ons er hierdoor terecht op attent dat de noodzakelijke bronvermelding ontbreekt. De aangehaalde passage uit onze brochure is namelijk gebaseerd op een Pfizer-document, dat te vinden is op de website van de Amerikaanse medicijnautoriteit FDA. In dat document staat op pag. 29 dat “ernstige bijwerkingen” werden gerapporteerd voor 0,4% van de kinderen (12-15 jaar) die het Pfizer-vaccin kregen en voor 0,1% van de kinderen uit de controle- ofwel placebogroep. Het gaat dus niet om een verschil van 0,1% (“slightly more”) zoals Rumke meldt, maar om een verschil van 0,3% in deze specifieke groep van 12-15 jaar.

Dientengevolge zullen wij een nieuwe versie van onze brochure uploaden en bij de passage over de “0,4% ernstige bijwerkingen” verwijzen naar het FDA-document. Vervelend dat die fout erin is geslopen, maar dank aan de kritische lezers en speciaal aan Rogier Rumke!

Bronnen:

  1. https://artsencollectief.nl/wp-content/uploads/2021/07/AC-info-jongerenvaccinatie12juli.pdf
  2. https://maurice.nl/2021/07/11/ik-weet-het-niet-meer-zo-zeker-allemaal/
  3. https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa2107456
  4. https://virusvaria.nl/fake-check-1-op-de-250-kinderen-krijgt-ernstige-bijwerkingen/
  5. https://www.fda.gov/media/144413/download
Spread the love

Steun ons, word vriend!
Vindt u de artikelen van Artsen Collectief waardevol? Word dan vriend. Gratis! Als vriend krijgt u onze maandelijkse nieuwsbrief, kunt u suggesties doen aan ons redactieteam en blijft u op de hoogte van alle ontwikkelingen!
Samen staan we sterker. Van angst terug naar vertrouwen!

Disclaimer: Het Artsen Collectief is niet verantwoordelijk voor de inhoud op de genoemde pagina’s van externen waar naar verwezen wordt. Het delen van een pagina betekent niet dat het Artsen Collectief alle opvattingen deelt. Het Artsen Collectief ondersteunt het inwinnen en delen van (medische) informatie zonder censuur om een open gesprek / wetenschappelijke discussie te stimuleren.