dec 3, 2021

Corona neuszelftest betrouwbaar bij symptomen

dec 3, 2021

Recent Nederlands onderzoek heeft uitgewezen dat de corona antigeen neuszelftest een voldoende betrouwbare uitslag geeft, als er op het moment van testen symptomen of klachten zijn, passend bij een corona infectie. Wanneer er geen klachten zijn is de test onbetrouwbaar. De corona antigeen speekselzelftest, waarbij in een buisje moet worden gespuugd, is onvoldoende betrouwbaar, of er nu wel of geen verkoudheidsklachten zijn tijdens het testen.

Carl Moons, epidemioloog  van het Julius Centrum voor Gezondheidswetenschappen en Eerstelijnsgeneeskunde UMC Utrecht en hoofdonderzoeker van de studie, zegt: “De uitkomsten van onze studie vormen de basis voor het op vrijdag 3 december aangepaste Nederlandse testbeleid. Het is duidelijk geworden dat deze corona antigeen neuszelftest bij zelfstandig gebruik een betrouwbaarheid heeft, die te vergelijken is met de antigeen neustest door GGD- medewerkers, maar alleen als de mensen klachten hebben die bij corona passen. Bij personen zonder klachten, die zichzelf eenmalig testen met deze neuszelftest is de test niet voldoende betrouwbaar. Wat in deze groep zonder klachten de betrouwbaarheid is van herhaald zelftesten, bijvoorbeeld om de aantal dagen, is niet onderzocht. De onderzochte speekselzelftest is onvoldoende betrouwbaar, ongeacht of men verkoudheidklachten heeft of niet.”

Bron: Corona neuszelftest alleen betrouwbaar bij symptomen – UMC Utrecht

Spread the love

Steun ons, word vriend!
Vindt u de artikelen van Artsen Collectief waardevol? Word dan vriend. Gratis! Als vriend krijgt u onze maandelijkse nieuwsbrief, kunt u suggesties doen aan ons redactieteam en blijft u op de hoogte van alle ontwikkelingen!
Samen staan we sterker. Van angst terug naar vertrouwen!

Disclaimer: Het Artsen Collectief is niet verantwoordelijk voor de inhoud op de genoemde pagina’s van externen waar naar verwezen wordt. Het delen van een pagina betekent niet dat het Artsen Collectief alle opvattingen deelt. Het Artsen Collectief ondersteunt het inwinnen en delen van (medische) informatie zonder censuur om een open gesprek / wetenschappelijke discussie te stimuleren.