jun 9, 2021

Covid gehad? Dan maak je voortaan waarschijnlijk levenslang antistoffen

jun 9, 2021

Er is steeds meer bewijs dat er levenslange bescherming ontstaat na een doorgemaakte Covid-19 infectie, zoals de auteurs van deze twee Nature-artikelen beschrijven:

Covid-19 geeft langdurige aanmaak van antilichamen in het beenmerg
‎Plasmacellen in het beenmerg zijn een belangrijke bron van beschermende antilichamen‎‎.  Men toont aan dat een Covid-19-infectie een stevige antigeenspecifieke, langlevende humorale immuunrespons bij mensen veroorzaakt.

Bron 24 mei 2021:‎ SARS-CoV-2 infection induces long-lived bone marrow plasma cells in humans | Nature

Covid gehad? Dan maak je voortaan waarschijnlijk levenslang antistoffen
Antistoffen na infectie met Covid-19 zouden wel eens levenslang ‘oproepbaar’ kunnen zijn. Wellicht geldt dit ook voor de door vaccinatie verkregen antistoffen. Er zijn nu natuurlijk nog geen langetermijn-onderzoeken mogelijk, maar deze studie op plasmacellen in het beenmerg geeft hoop. Deze zo verkregen bescherming werkt mogelijk niet voor alle varianten.

Bron: 26 mei 2021 Had COVID? You’ll probably make antibodies for a lifetime (nature.com)

 

Meer weten over Immuniteit? Kijk hier >

Spread the love

Steun ons, word vriend!
Vindt u de artikelen van Artsen Collectief waardevol? Word dan vriend. Gratis! Als vriend krijgt u onze maandelijkse nieuwsbrief, kunt u suggesties doen aan ons redactieteam en blijft u op de hoogte van alle ontwikkelingen!
Samen staan we sterker. Van angst terug naar vertrouwen!

Disclaimer: Het Artsen Collectief is niet verantwoordelijk voor de inhoud op de genoemde pagina’s van externen waar naar verwezen wordt. Het delen van een pagina betekent niet dat het Artsen Collectief alle opvattingen deelt. Het Artsen Collectief ondersteunt het inwinnen en delen van (medische) informatie zonder censuur om een open gesprek / wetenschappelijke discussie te stimuleren.