jan 25, 2024

De Zorg in 2035 – Een PitchTalk met internist Evelien Peeters

jan 25, 2024

Taal blijkt krachtigste helende factor in onszelf te zijn

In een recente zogenaamde PitchTalk bij Op naar Wonderland, een initiatief gericht op het reactiveren van de samenleving met innovatieve projecten als impuls voor een substantiële verandering met meer onderlinge samenhang, deelde internist Evelien Peeters (oud-voorzitter en medeoprichter van het Artsen Collectief) haar visie op de toekomst van de zorg in 2035. Met een focus op zowel technologische als menselijke aspecten, schetste zij een beeld van een zorglandschap dat wordt gevormd door geavanceerde technologie én diepgaande menselijke verbinding.

Technologische vooruitgang: geen ziekenhuis, wel kunstmatige intelligentie

Evelien voorspelt dat ziekenhuizen in 2035 tot het verleden zullen behoren, waarbij kunstmatige intelligentie (KI) de basis vormt van het diagnostisch proces. Het invoeren van klachten in geavanceerde AI-systemen zal resulteren in uiterst nauwkeurige en up-to-date-diagnoses, ver voorbij de mogelijkheden van menselijke artsen. De accuraatheid van diagnoses zal hierdoor aanzienlijk toenemen. Artsen zullen daarmee meer en meer gaan fungeren als gidsen en coaches.

Menselijke betrokkenheid: de rol van de arts als coach

De rol van artsen zal evolueren naar coaches die samen met patiënten de meest passende diagnose en behandelopties verkennen. Gesprekken over ethiek, persoonlijke voorkeuren en levensprioriteiten zullen een cruciale rol spelen. Evelien benadrukt echter dat menselijke interactie op dit gebied onvervangbaar blijft. KI mag dan wel diagnoses stellen, maar het begrip van wat werkelijk belangrijk is in het leven van een individu vereist een menselijke benadering.

Gezondheid behouden en versterken

Evelien gelooft dat we aan de vooravond staan van een paradigmaverschuiving in hoe we ziekte en gezondheid benaderen. Ze voorspelt een groeiende focus op het behouden en versterken van gezondheid door bewustwording van levensstijlkeuzes. Het lichaam wordt gezien als een spiegel van de algehele balans bij deze mens, en klachten zijn slechts uitingen van disbalans.

De zoektocht naar optimale gezondheid wordt volgens Evelien een gedeelde verantwoordelijkheid tussen arts en patiënt. Zij benadrukt het belang van goede voeding, beweging, verbinding en contact met anderen. De rol van taal in dit proces is essentieel. Wat we nu kennen als het placebo- en nocebo-effect, zullen we in 2035 actief inzetten als een behandeling op zich. Taal blijkt dan de krachtigste helende factor in onszelf te zijn: de meest veilige behandeling die voorhanden is, waar we ons allemaal in kunnen bekwamen. Door middel van de kracht van taal ontdekken we dat onze woorden niet alleen communicatiemiddelen zijn, maar ook instrumenten die de weg naar genezing efficiënt en positief kunnen beïnvloeden.

Op weg naar 2035 lijkt de zorg zich te transformeren naar een benadering waarin technologische vooruitgang en menselijke betrokkenheid hand in hand gaan.

Meer Pitchtalks van Op naar Wonderland kijken >

Spread the love

Steun ons, word vriend!
Vindt u de artikelen van Artsen Collectief waardevol? Word dan vriend. Gratis! Als vriend krijgt u onze maandelijkse nieuwsbrief, kunt u suggesties doen aan ons redactieteam en blijft u op de hoogte van alle ontwikkelingen!
Samen staan we sterker. Van angst terug naar vertrouwen!

Disclaimer: Het Artsen Collectief is niet verantwoordelijk voor de inhoud op de genoemde pagina’s van externen waar naar verwezen wordt. Het delen van een pagina betekent niet dat het Artsen Collectief alle opvattingen deelt. Het Artsen Collectief ondersteunt het inwinnen en delen van (medische) informatie zonder censuur om een open gesprek / wetenschappelijke discussie te stimuleren.