“Die laatste lockdown zou weleens een zegen kunnen zijn. We gaan ons steeds meer realiseren hoe ongepast die was. Waardoor de ruimte om buitenproportionele maatregelen te nemen, afneemt.”
Ad Verbrugge sprak de maandag voorafgaand aan de persconferentie in De Nieuwe Wereld met sociaal geograaf, statisticus en opiniepeiler drs. Maurice de Hond over onder andere de coronamaatregelen en de media.
Bekijk de hele uitzending van De Nieuwe Wereld:
Een korte impressie van het gesprek:
De Hond maakt zich zorgen over de 3G-aanpak. Boven de zestig jaar is vrijwel iedereen geboosterd, maar bij jongeren is dat beduidend minder. We zien dat omikron mild is voor jongeren, maar dat ook ouderen er veel minder ziek van worden. Met de 3G-aanpak promoot het kabinet in feite de booster voor een groep die het juist minder nodig heeft.
In Engeland en Ierland werd de coronapas al helemaal losgelaten. De komende tijd zal de lakmoesproef* worden. Zullen de maatregelen, inclusief coronapas en de voor de samenleving ontwrichtende regels gehandhaafd blijven? Of wordt net als in steeds meer andere landen geconcludeerd dat de maatregelen geen doel meer hebben voor de gezondheid van de bevolking ? Dan wordt er dus blijkbaar een ander draaiboek gevolgd.
*) Een lakmoesproef is een test die aangeeft of iets écht deugt. Het wordt gebruikt in
contexten waarin er (nog) getwijfeld wordt aan bijvoorbeeld de kwaliteit, het bestaansrecht,
de invloed of het belang van iets. De lakmoesproef is dan ‘de ultieme test’.
Je ziet op dit moment een kanteling in de media wat betreft de berichtgeving over de maatregelen. Waarom? De Hond denkt dat de berichtgeving tot voor kort zo eenzijdig was omdat het overgrote deel van hun kijkers of abonnees bang was, en niet nóg angstiger gemaakt wilde worden. Commercieel gezien hadden de media dus weinig ruimte. Ze hadden hun taak ook heel anders kunnen invullen. Toch hielden ze vast aan wat hun achterban vond.
Nu de cijfers steeds beter worden, neemt dat gevoel van gevaar af. De grote vraag is in welke mate de bevolking bereid is mee te gaan. Als deze situatie de komende twee maanden voortduurt, weet ik niet of er nog zoveel steun zal zijn. Gaan media het verhaal nu breder verslaan, met meer kritische noten en ruimte voor ander geluid, zoals we voor maart 2020 gewend waren?
Over mogelijk toekomstige maatregelen zoals 2G zegt De Hond: “Die laatste lockdown zou weleens een zegen kunnen zijn. We gaan ons steeds meer realiseren hoe ongepast die was, waardoor de ruimte voor het kabinet om buitenproportionele maatregelen te nemen, afneemt.”
De Nieuwe Wereld TV is een platform dat mensen uit verschillende disciplines bij elkaar brengt om na te denken over grote veranderingen die op komst zijn door een combinatie van snelle technologische ontwikkelingen en globalisering. Het is een initiatief van journalist Paul van Liempt, filosoof Ad Verbrugge en David van Overbeek. De Nieuwe Wereld TV wordt gemaakt in samenwerking met Centrum Ethos aan de VU en Filosofische School Nederland.