sep 2, 2021

In de Telegraaf: “Dit virus gaat niet meer weg, dus hoe willen we ermee samenleven?”

sep 2, 2021

Het huidige coronabeleid is een gevaarlijke ontwikkeling die de samenleving splijt: “Wie kan dit coronabeleid nog begrijpen vanuit het oogpunt van volksgezondheid? Het is echt tijd dat andere oplossingen een kans gaan krijgen. De derde prik zal ons niet uit de crisis leiden. Dit virus gaat niet meer weg, dus hoe willen we ermee samenleven?”

Vandaag een opinie artikel in de Telegraaf van Hannah Visser (internist-infectioloog), Felix van der Wissel (huisarts) en Bart van Tienen (huisarts), namens het Artsen Collectief waar inmiddels 2.006 BIG-geregistreerde medisch professionals aangesloten zijn.

Bron: Telegraaf 2 september (pdf en online)

 

“Vanaf 20 september wil de overheid de afstandsregel loslaten. Maar tegen een hoge prijs: al vanaf vijftig bezoekers (of minder) zul je moeten aantonen dat je gevaccineerd, hersteld van corona of getest bent. Het maakt niet uit of je jarenlang gezond bent en leeft: je moet voldoen aan deze eis. Deze vorm van uitsluiting geeft geen pas én is gebaseerd op drijfzand. In de klinische registratiestudies voor de coronavaccins is nooit bewezen dat gevaccineerden anderen niet meer kunnen besmetten, maar dit werd wel gesuggereerd (‘je doet het ook voor een ander’). Deze vaccins zijn primair ontwikkeld om te zorgen dat je, mocht je ziek worden na besmetting, minder symptomen krijgt (en niet in het ziekenhuis belandt). Dát is het. Je kunt dus na vaccinatie nog steeds geïnfecteerd raken en anderen besmetten.

Rode draad

Vanaf het begin was ook duidelijk dat het effect van de vaccins niet eeuwigdurend zou zijn. In Israël is daarom al besloten tot een derde prik. Maar ook die gaat deze crisis niet oplossen, wat de belofte ook mag zijn. Na de Deltavariant zal zich namelijk een nieuwe variant aandienen, enzovoorts. Het is de rode draad in de coronacrisis: steeds nieuwe beloftes, die niet of slechts deels worden waargemaakt. De aankondiging dat op 1 november mogelijk alle coronamaatregelen vervallen, is een nieuw voorbeeld. Dan is het ‘griepseizoen’ begonnen, waarin ziekenhuizen standaard overbelast raken. De zorgcapaciteit is helemaal niet berekend op een nieuwe vuurproef en dient dringend te worden opgeschaald. De ware crisis, die van het enorme tekort aan zorgpersoneel, laat de overheid echter onbeantwoord.

De burgers zitten in hetzelfde schuitje. Ze zijn overgeleverd aan een demissionair kabinet dat wikt en beschikt, met een eenzijdige aanpak: ‘Je neemt de prik of je wordt ziek’. Alsof we niks kunnen verbeteren aan onze eigen afweer of veranderen aan externe factoren. Het is verbazingwekkend dat tijdens deze crisis niet massaal is ingezet op onderzoek naar bijvoorbeeld goede luchtcirculatie, ziektepreventie door leefstijlverandering en naar vroege medicamenteuze behandelopties bij mensen die net coronaklachten beginnen te ontwikkelen. Dit laatste is te meer dringend door het kortdurende effect van de vaccins. Kortom: vaccinatie is hooguit een deel van de oplossing, in te zetten bij de risicogroepen waarbij dit bewezen effectief is. Het is echt tijd dat andere oplossingen een kans gaan krijgen. Want de derde prik gaat ons net zo min uit deze crisis leiden als een vierde of vijfde. Dit virus gaat namelijk niet meer weg, dus hoe willen we ermee samenleven?

Samenleving splijt

Wereldwijd dachten mensen met één of twee prikken hun vrijheid terug te krijgen. Maar dat dreigt anders uit te pakken. En nee: ook in Nederland is dat niet de schuld van burgers die níet (meer) kiezen voor vaccinatie. Maar wél van een overheid die koos voor een ééndimensionale aanpak en te veel beloofde. En die nu opschaalt naar gezondheidsdiscriminatie en de samenleving splijt. Vreemd daarbij is dat wie gevaccineerd is en tóch bij klachten positief test op corona, het groene vinkje in de CoronaCheck-app behoudt én daarmee zijn bewegingsvrijheid. Wie kan dít nog begrijpen vanuit het oogpunt van volksgezondheid? Het lijkt erop dat onze overheid, naast een voortgezette angstcampagne, nu ook inzet op medische apartheid en uitsluiting van hen die zich niet aan willekeur willen onderwerpen. Een gevaarlijke ontwikkeling, voor de rechtstaat en onze democratie.”

Hannah Visser (internist-infectioloog) Felix van der Wissel en Bart van Tienen (beiden huisarts) brengen dit betoog namens het Artsen Covid Collectief, waaraan 2006 BIG-geregistreerde medici zijn aangesloten.

 

Spread the love

Steun ons, word vriend!
Vindt u de artikelen van Artsen Collectief waardevol? Word dan vriend. Gratis! Als vriend krijgt u onze maandelijkse nieuwsbrief, kunt u suggesties doen aan ons redactieteam en blijft u op de hoogte van alle ontwikkelingen!
Samen staan we sterker. Van angst terug naar vertrouwen!

Disclaimer: Het Artsen Collectief is niet verantwoordelijk voor de inhoud op de genoemde pagina’s van externen waar naar verwezen wordt. Het delen van een pagina betekent niet dat het Artsen Collectief alle opvattingen deelt. Het Artsen Collectief ondersteunt het inwinnen en delen van (medische) informatie zonder censuur om een open gesprek / wetenschappelijke discussie te stimuleren.