okt 3, 2021

Dr. ir. Carla Peeters: “Werk persoonsgericht, een one size fits all aanpak werkt niet”

okt 3, 2021

“De laatste jaren, de laatste 5 jaar of nog langer, blijkt dat de one size fits all niet werkt, ook niet voor medicijnen.” Aan het woord is dr.ir. immunoloog Carla Peeters. Ze is in gesprek met Marlies Dekkers op het online platform ‘De Nieuwe Wereld’. Peeters uit haar zorgen over de one size fits all benadering in de coronacrisis, de massale vaccinatie en gezondheidszorg en vertelt ze over de immuunrespons op de vaccins.

“Heel veel medicijnen die op de markt komen”, aldus de immunoloog, “werken bij een groot aantal mensen niet en het is veel beter om persoonsgericht te werken. Zo vind ik ook dat je naar infectieziektes zou kunnen kijken. ‘Hoe kun je het immuunsysteem van iedere persoon versterken? En hoe kun je zorgen dat ze beschermd zijn?’ Voor de één zal dat het vaccin zijn, maar voor iemand die een slecht immuunsysteem heeft, is het nog maar de vraag of het vaccin het effect gaat hebben wat je graag zou willen. Dus is het belangrijk om te kijken welke balans je gaat maken.”

 

“Dubbel gevaccineerden kunnen nog steeds een infectie krijgen
en in het ziekenhuis belanden”

Peeters benadrukt dat inmiddels wereldwijd bekend is dat dubbel gevaccineerden nog steeds een infectie kunnen krijgen en in het ziekenhuis kunnen belanden. Het is volgens haar zeer de vraag of mensen beschermd zijn na vaccinatie, omdat je niet weet hoe het immuunsysteem op de vaccins reageert. “Dat zijn dingen om over na te denken. Wat er uit de studies is gebleken, is dat de gevaccineerden evenveel viruslading kunnen hebben en ook besmettelijk kunnen zijn. Het punt is dat je eigenlijk ook niet weet of als iemand gevaccineerd is, diegene ook beschermd is. Want je weet niet of het immuunsysteem goed werkt bij diegene.”

Versterk je immuunsysteem

Peeters maakt zich zorgen over hoe de coronamaatregelen stress veroorzaken, waardoor het immuunsysteem verzwakt. “Ik heb het over langdurige lockdowns, langdurige stress, mensen die geen werk meer hebben. De hoeveelheid antidepressiva is ernstig omhooggegaan. Dat betekent dat de wereld over-stressed is en dan gaat je immuunsysteem verzwakken. Het is ook nog nooit gebeurd dat er lockdowns zijn geweest voor virale infecties.”
Ze vindt het belangrijk het immuunsysteem zo goed mogelijk te versterken en geeft de kijkers een aantal voorbeelden hoe zij dit kunnen doen: “200 tot 300 gram groente is belangrijk, iedere dag voldoende eiwitten binnenkrijgen en als het kan, dat je wel in de buitenlucht komt. Vitamine D is heel belangrijk voor infectieziekten, maar ook voor andere chronische ziekten.”
Uitgebreide informatie over het betoog van Peeters is ook te vinden in HP/De Tijd, waarin ze over natuurlijke immuniteit geschreven heeft.

Op onze site is ook een aantal tips te vinden. Lees bijvoorbeeld ‘Hoe zorg ik voor een optimale afweer?’

Over het online platform ‘De Nieuwe Wereld TV’:
De Nieuwe Wereld TV is een platform dat mensen uit verschillende disciplines bij elkaar brengt om na te denken over grote veranderingen die op komst zijn door een combinatie van snelle technologische ontwikkelingen en globalisering. Het is een initiatief van journalist Paul van Liempt, filosoof Ad Verbrugge en David van Overbeek.
De Nieuwe Wereld TV wordt gemaakt in samenwerking met Centrum Ethos aan de VU en Filosofische School Nederland.

Spread the love

Steun ons, word vriend!
Vindt u de artikelen van Artsen Collectief waardevol? Word dan vriend. Gratis! Als vriend krijgt u onze maandelijkse nieuwsbrief, kunt u suggesties doen aan ons redactieteam en blijft u op de hoogte van alle ontwikkelingen!
Samen staan we sterker. Van angst terug naar vertrouwen!

Disclaimer: Het Artsen Collectief is niet verantwoordelijk voor de inhoud op de genoemde pagina’s van externen waar naar verwezen wordt. Het delen van een pagina betekent niet dat het Artsen Collectief alle opvattingen deelt. Het Artsen Collectief ondersteunt het inwinnen en delen van (medische) informatie zonder censuur om een open gesprek / wetenschappelijke discussie te stimuleren.