DutchEnglishFrenchGermanItalianPortugueseSpanishTurkishArabic
  • ondersteund door 42.928 vrienden
  • waarvan 2.713 geverifieerde medisch professionals

mrt 30, 2022

‘Evidence-based medicine’ meer een bedrijfsgimmick dan betrouwbare wetenschap?

mrt 30, 2022

In een nieuw opiniestuk gepubliceerd in het British Medical Journal stellen onderzoekers Jon Jureidini en Leemon McHenry dat ‘evidence-based medicine’ meer een bedrijfsgimmick dan betrouwbare wetenschap is.

Volgens de auteurs hebben hebzucht van bedrijven, mislukte regelgeving en de commercialisering van de academische wereld de objectiviteit en betrouwbaarheid van onderzoek sterk aangetast. Deze ontwikkelingen stellen de validiteit van de werkwijzen en richtlijnen die we op basis van dergelijk onderzoek baseren ter discussie. Om een meer betrouwbare bewijsbasis op te bouwen en de geldigheid en betrouwbaarheid van academisch onderzoek te herstellen, stellen zij voor dat er een einde komt aan alle financiering van regelgevende instanties door geneesmiddelenfabrikanten. Belast de farmaceutische industrie om echt onafhankelijk onderzoek te financieren en stel de gegevens van dit onderzoek ter beschikking aan onafhankelijke derde partijen die in staat zijn de bevindingen objectief te beoordelen.

Het hele artikel lees je via: Hoe Evidence-Based geneeskunde een illusie werd – Mad in the Netherlands

Spread the love

Steun ons, word vriend!
Samen staan we sterker. Van angst terug naar vertrouwen!

Disclaimer: Het Artsen Collectief is niet verantwoordelijk voor de inhoud op de genoemde pagina’s van externen waar naar verwezen wordt. Het delen van een pagina betekent niet dat het Artsen Collectief alle opvattingen deelt. Het Artsen Collectief ondersteunt het inwinnen en delen van (medische) informatie zonder censuur om een open gesprek / wetenschappelijke discussie te stimuleren.