apr 26, 2024

Geen aandacht voor Long Vax op Eerste Nationale Long Covid-dag

apr 26, 2024

Op 19 april jl. werd in Amersfoort voor de eerste keer een academisch congres  georganiseerd over Long Covid.

Demissionair minister voor Medische Zorg, Pia Dijkstra, opende de bijeenkomst georganiseerd door Stichting Long Covid, die werd bijgewoond door 200 mensen op locatie en door meer dan 1000 mensen online.

Het congres, dat overigens gesponsord werd door de farmaceuten Shionogi en Pfizer, bood een platform voor presentatie van diverse manieren voor diagnose en behandeling van long covid, zowel vanuit een farmacologisch als leefstijlperspectief. Jammer genoeg bleef long vax, het optreden van een long covid-achtig syndroom na coronavaccinatie geheel buiten beeld.

Coronavaccinatie en long covid: friend or foe?

Er was wel aandacht voor coronavaccinatie, maar dan vooral vanuit het perspectief van een beschermende werking tegen long covid, een onderwerp dat zich zeker zou lenen voor een kritische blik. Zo schreef redacteur Maurice Timmermans  bijvoorbeeld in een artikel van 24 november 2023 in Trouw op basis van een recente wetenschappelijke publicatie dat de coronaprik “ook tegen long covid beschermt“.

Hier waren wel wat kanttekeningen bij te maken. In de eerste plaats ging de studie over long covid na een eerste virusinfectie, dus vooral na de Wuhan-, bèta- of deltavarianten. De huidige varianten zijn veel milder en bovendien heeft vrijwel iedereen daar al wel een of meerdere van gehad. Het is daarom zeer te betwijfelen of een coronaprik momenteel in enige mate beschermt tegen long covid.

De mogelijke voordelen van de coronaprik zijn inmiddels sterk afgenomen, terwijl de mogelijke nadelen, de bijwerkingen, gelijk zijn gebleven.

Omdat er nooit een echte placebogecontroleerde, dubbelblinde studie is gedaan naar het effect van vaccinatie op long covid, zijn er genoeg academische vragen. Bijvoorbeeld of de diagnose long covid door een arts vaker bij niet-gevaccineerden dan bij  gevaccineerden gegeven zou kunnen zijn, vanwege vooringenomenheid over de effectiviteit van de vaccins.

Long vax is niet meer onbespreekbaar. NRC schreef er op 24 januari 2024 een lang artikel over. In een peer reviewed publicatie somde emeritus hoogleraar in de immunologie Dr. Robert Tindle nog eens de aanwijzingen op: de pathogene eigenschappen van spike, de langdurige aanwezigheid van spike na vaccinatie en de gerapporteerde mogelijke ernstige bijwerkingen.

Wellicht was dit onderwerp dit jaar nog te controversieel – hoewel het Lareb zelf onlangs voor nader onderzoek pleitte – maar het Artsen Collectief gaat er vanuit dat bij de tweede editie van de Nationale Long Covid-dag, het onderwerp long vax wel op het programma zal staan.

Spread the love

Steun ons, word vriend!
Vindt u de artikelen van Artsen Collectief waardevol? Word dan vriend. Gratis! Als vriend krijgt u onze maandelijkse nieuwsbrief, kunt u suggesties doen aan ons redactieteam en blijft u op de hoogte van alle ontwikkelingen!
Samen staan we sterker. Van angst terug naar vertrouwen!

Disclaimer: Het Artsen Collectief is niet verantwoordelijk voor de inhoud op de genoemde pagina’s van externen waar naar verwezen wordt. Het delen van een pagina betekent niet dat het Artsen Collectief alle opvattingen deelt. Het Artsen Collectief ondersteunt het inwinnen en delen van (medische) informatie zonder censuur om een open gesprek / wetenschappelijke discussie te stimuleren.