jul 28, 2021

Gevolgen van Long COVID vallen mee

jul 28, 2021

Internist Kees Brinkman (OLVG): “Het goede nieuws is dat de meeste patiënten uiteindelijk opknappen. Daar mogen we best eens de nadruk op leggen.” (Volkskrant, 7 mei 2021)

Fitte, jonge, sportieve mensen die ineens geen energie hebben om naar hun werk te gaan. Het zijn de klachten van Long COVID. Gelukkig blijken de meeste patiënten uiteindelijk op te knappen en er geen blijvende longschade aan over te houden, zo blijkt uit longfoto’s. Ook het aantal Long COVID-patiënten is veel kleiner dan gedacht: in plaats van 10% van alle coronapatiënten, ligt het aantal rond de 1,5%. Kanttekening daarbij is dat de mensen die thuis uitzieken langzamer herstellen dan mensen die in het ziekenhuis hebben gelegen.

Artsen benadrukken dat veel corona gerelateerde klachten ook voorkomen bij andere ziekten, zoals een ernstige griep of gewone longontsteking. Ook dan hebben patiënten maanden nodig om volledig te herstellen. Een ‘op hol geslagen’ immuunsysteem of psychosociale factoren kunnen mogelijk een verklaring zijn voor Long COVID en een traag herstel.

Bron: https://www.welingelichtekringen.nl/samenleving/2747479/long-covid-valt-mee-het-gaat-veel-ex-patienten-steeds-beter.html (met daarin de link naar het Artikel in de Volkskrant van 7 mei 2021)

Spread the love
Steun ons, word vriend!
Vind u de artikelen van Artsen Collectief waardevol? Word dan vriend. Gratis! Als vriend krijgt u onze maandelijkse nieuwsbrief, kunt u suggesties doen aan ons redactieteam en blijft u op de hoogte van alle ontwikkelingen!
Samen staan we sterker. Van angst terug naar vertrouwen!

Disclaimer: Het Artsen Collectief is niet verantwoordelijk voor de inhoud op de genoemde pagina’s van externen waar naar verwezen wordt. Het delen van een pagina betekent niet dat het Artsen Collectief alle opvattingen deelt. Het Artsen Collectief ondersteunt het inwinnen en delen van (medische) informatie zonder censuur om een open gesprek / wetenschappelijke discussie te stimuleren.