Dit is geen nieuw inzicht, maar de afgelopen drie jaren hebben ons duidelijk gemaakt hoe belangrijk menselijk fysiek contact is voor onze gezondheid. Dat geldt uiteraard voor onze geestelijke gezondheid: de lockdowns waren in die zin rampzalig. Maar het geldt ook voor onze afweer. Hoe zit dat?
Er vindt altijd onderlinge overdracht van kleine hoeveelheden micro-organismen en virussen van de ene naar de andere persoon in de bevolking plaats. Bij gezonde mensen leidt dit niet tot ziekte.
Deze niet-ziekmakende overdracht is voor de volksgezondheid van groot belang, omdat die bijdraagt aan het op peil houden van het immuunsysteem van mensen en daarmee aan het handhaven van de juiste balans tussen virussen, micro-organismen en gastheren, wijzelf dus. Dit geeft ook bescherming voor kwetsbaren – simpelweg omdat gezonde mensen minder snel ziek worden en daardoor minder snel kwetsbaren per ongeluk zullen besmetten.
Op dit punt moet de overheidscommunicatie echt beter. Op 16 juni 2023 meldde de overheid dat de A-status van Covid-19 vervalt. Een prima besluit. Maar in de tekst eronder lezen wij:
Het blijft belangrijk verspreiding van luchtwegvirussen – zoals corona – zoveel mogelijk te voorkomen. En zo mensen met een kwetsbare gezondheid te beschermen.
Niet dus: niét zoveel mogelijk. Want zoveel mogelijk kan betekenen: afstand houden, mondkapjes, routepijltjes, plastic schermen, lockdowns. Luchtwegvirussen, net zoals andere virussen en micro-organismen, moeten juist in kleine hoeveelheden circuleren om de weerbaarheid van de bevolking op pijl te houden.
[…] thuis blijven wanneer je ziek bent […]
 Hier zijn wij het wel mee eens overigens.
Lees onze andere wetenschappelijk onderbouwde aandachtspunten hier.