sep 1, 2021

Groepsimmuniteit lijkt onmogelijk

sep 1, 2021

Een belangrijk eerste doel van de coronavaccinatiecampagne in de Europese Unie is behaald. 70 procent van de volwassen EU-inwoners is volledig gevaccineerd, maakte voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen bekend.

Dat percentage werd aan het begin van de pandemie genoemd als streven om de zo gehoopte groepsimmuniteit te bereiken, een begrip dat demissionair premier Rutte herhaaldelijk noemde in eerdere persconferenties.

Maar dat scenario is nu, anderhalf jaar later, niet meer reëel. Sterker nog: met de deltavariant  (die besmettelijker is dan de originele variant van het coronavirus) is het met de huidige vaccins niet mogelijk om groepsimmuniteit te bereiken, zeggen experts. De huidige vaccins beschermen namelijk naar schatting gemiddeld 80 procent tegen symptomen van en besmetting met de deltavariant. Zelfs met een vaccinatiegraad van 100 procent, zou de immuniteitsgraad ongeveer 80 procent zijn.

Bron: In EU is 70 procent gevaccineerd, ‘maar groepsimmuniteit is onmogelijk’ | NOS

Spread the love

Steun ons, word vriend!
Vindt u de artikelen van Artsen Collectief waardevol? Word dan vriend. Gratis! Als vriend krijgt u onze maandelijkse nieuwsbrief, kunt u suggesties doen aan ons redactieteam en blijft u op de hoogte van alle ontwikkelingen!
Samen staan we sterker. Van angst terug naar vertrouwen!

Disclaimer: Het Artsen Collectief is niet verantwoordelijk voor de inhoud op de genoemde pagina’s van externen waar naar verwezen wordt. Het delen van een pagina betekent niet dat het Artsen Collectief alle opvattingen deelt. Het Artsen Collectief ondersteunt het inwinnen en delen van (medische) informatie zonder censuur om een open gesprek / wetenschappelijke discussie te stimuleren.