jul 24, 2023

Guillain-Barré syndroom: Peru roept de noodsituatie voor de volksgezondheid uit vanwege een zeldzame zenuwziekte

jul 24, 2023

De Duitse krant Die Zeit berichtte op 10 juli j.l.: Peru heeft een noodsituatie voor de volksgezondheid afgekondigd na een ongebruikelijke piek in gevallen van het Guillain-Barré-syndroom. Er zijn al 180 mensen ziek geworden en vier overleden.

“Vanwege de ongebruikelijke toename van het Guillain-Barré syndroom is er voor 90 dagen een nationale gezondheidsnoodtoestand uitgeroepen”, aldus het Peruaanse ministerie van Volksgezondheid in een verklaring. Alle 25 regio’s van het land, dat in totaal ongeveer 33 miljoen inwoners telt, zijn getroffen.

In de afgelopen weken is er een grote toename van het aantal gevallen, “wat ons dwingt maatregelen te nemen op staatsniveau om de gezondheid en het leven van de bevolking te beschermen”, zei minister van Volksgezondheid Cesar Vasquez tegen de pers. Sinds januari is het aantal gevallen gestegen tot 180 en zijn er al vier mensen overleden. Door de afkondiging van deze noodsituatie  wordt de aankoop van immunoglobulinen voor de behandeling van getroffen mensen de komende twee jaar mogelijk gemaakt.

Guillain-Barré syndroom (GBS) is een neurologische aandoening die wordt gekenmerkt door progressieve spierzwakte die meestal binnen twee tot vier weken verergert en het ademhalingssysteem kan aantasten. Een van de meest voorkomende symptomen is tintelingen en zwakte in de ledematen.

GBS treedt op na zowel virale als bacteriële infecties – bijvoorbeeld na campylobacter-diarree. In het verleden werd de ziekte ook waargenomen als gevolg van infectie met het zikavirus. Volgens onderzoekers kan het in zeldzame gevallen ook het gevolg zijn van een coronavaccinatie.

In een recent overzichtsartikel (1) naar inflammatoire neuropathieën (zoals het Guillain-Barré syndroom) na coronavaccinatie, wordt inderdaad geconcludeerd dat:

  1. Het Sars-CoV-2-vaccin in verband kan worden gebracht met inflammatoire neuropathieën met een acuut begin die een chronisch beloop kunnen volgen;
  2. anders dan de klassieke chronische inflammatoire demyeliniserende polyneuropathie (CIDP, auto-immuunziektes waarbij het isolerende omhulsel van de zenuwen in armen en benen beschadigd raakt), de post-vaccinatie CIDP een frequente betrokkenheid van craniale zenuwen (de hersenzenuwen die zorgen voor de aansturing van de spieren in hoofd, gezicht, nek en  informatie van de zintuigen in het gezicht doorgeven aan de hersenen);
  3. gezien de overeenkomsten tussen het acute CIDP en SARS-CoV2-vaccin-gerelateerde Guillain-Barré syndroom, het belangrijk is om toekomstige patiënten met post-vaccin-GBS te volgen om een mogelijke evolutie naar de chronische vorm te detecteren;
  4. CIDP wellicht eerder ontstaat na vaccinatie met een virale vector [Janssen, Astra Zenica, red.], dan genetische vaccins die gebruik maken van mRNA [Pfizer, Moderna, red.].

Dit overzicht plaatsen we om bij artsen en het publiek het bewustzijn van mogelijke vaccinatieschade als oorzaak van chronische inflammatoire demyeliniserende polyneuropathieën (CIDP) onder de aandacht te brengen

Het Artsen Collectief pleit ervoor om te stoppen met de huidige mRNA- en DNA-(herhaal)vaccins vanwege de lage effectiviteit, kans op ernstige bijwerkingen, de onverklaarde oversterfte, aanwijzingen voor risico’s tijdens de zwangerschap en onbekendheid met de langetermijnrisico’s van de genetische vaccins voor het kind. Tevens pleiten we voor een onderzoek naar vaccingerelateerde complicaties en sterfte.

Referentie

  1. Ginanneschi F, Vinciguerra C, Volpi N, Piscosquito G, Barone P, Rossi A. Chronic inflammatory demyelinating polyneuropathy after SARS-CoV2 vaccination: update of the literature and patient characterization. Immunol Res. 2023 Jul 3. doi: 10.1007/s12026-023-09406-z. Epub ahead of print. PMID: 37395901.
Spread the love

Steun ons, word vriend!
Vindt u de artikelen van Artsen Collectief waardevol? Word dan vriend. Gratis! Als vriend krijgt u onze maandelijkse nieuwsbrief, kunt u suggesties doen aan ons redactieteam en blijft u op de hoogte van alle ontwikkelingen!
Samen staan we sterker. Van angst terug naar vertrouwen!

Disclaimer: Het Artsen Collectief is niet verantwoordelijk voor de inhoud op de genoemde pagina’s van externen waar naar verwezen wordt. Het delen van een pagina betekent niet dat het Artsen Collectief alle opvattingen deelt. Het Artsen Collectief ondersteunt het inwinnen en delen van (medische) informatie zonder censuur om een open gesprek / wetenschappelijke discussie te stimuleren.