aug 6, 2021

Hamers slaan niet het virus, maar wel mensen stuk

aug 6, 2021

“Virussen kun je niet platslaan met een hamer. Mensen wel. Laat niet onze sociale cohesie, onze solidariteit en onze rechtsstaat de collateral damage zijn van ons beleid. Laten we met elkaar in gesprek blijven. Laten we elkaar blijven zien en laten we elkaar de vraag blijven stellen: “Wat is jouw verhaal?” Zonder zondebokken.”

Ronald Meester plaatste dit artikel op LinkedIn naar aanleiding van diverse artikelen in de media waarin opgeroepen werd niet-gevaccineerden uit te sluiten van sociale voorzieningen zoals onderwijs, horeca en festivals om daarmee het risico op overbelaste ziekenhuizen en IC’s te verkleinen.

Om te voorkomen dat we in een samenleving terechtkomen waar we zondebokken aanwijzen geven de auteurs antwoord op de volgende thema’s:

  • Wie zijn die niet-gevaccineerden?
  • De onderbuik
  • Het is niet zo simpel
  • Wat is het effect van anderhalf jaar ingrijpende maatregelen?
  • Een alternatief

Bron: https://www.linkedin.com/pulse/hamers-slaan-niet-het-virus-maar-wel-mensen-stuk-ronald-meester

 

Wie zijn die niet-gevaccineerden?

Mensen die geen coronavaccin nemen, zijn juist helemaal geen schreeuwers of complotdenkers. Zij hebben zowel medische als maatschappelijke argumenten voor hun positie. Zie voor de onderbouwing het artikel op pagina 3. Roepen dat deze mensen asociaal zijn, is maatschappelijk onverantwoord en helpt de maatschappij evenmin.

 

De onderbuik

De onderbuikgevoelens van gevaccineerden willen dat de niet-gevaccineerden genoegdoening moeten voelen voor het feit dat zij zich niet laten vaccineren. Er worden duidelijke schuldigen aangewezen. Maar er zijn in deze crisis al vele schuldigen aangewezen; te beginnen met de arme bevolking in China die dieren op drukke markten verhandelen. Meerderen van ons zijn inmiddels bezig met een grotere realiteit: kinderen en jongeren die ziek zijn van huidhonger en eenzaamheid. Deze crisis maakt ons kwetsbaar en angstig en doet een voortdurend beroep op het aanwijzen van schuldigen. Als we schuldigen hebben aangewezen, zijn we weer veilig. Dat is niet waar, het was nooit waar en nu ook niet.

 

Het is niet zo simpel

De vaccins tegen corona zijn niet te vergeleken met eerdere vaccins als die tegen de pokken. Er is een kolossaal verschil tussen corona en de pokken: het pokkenvirus kan namelijk niet muteren. Wetenschappers geven verschillende adviezen. De Nederlandse Gezondheidsraad adviseert jongeren te vaccineren en de Britse en Duitse gezondheidsraad adviseert juist hier tegen.

 

Wat is het effect van anderhalf jaar ingrijpende maatregelen?

We hebben anderhalf jaar zeer ingrijpende maatregelen gehad die botsen met grondrechten en wat was het effect? We constateren dat de meeste van de maatregelen geen of zelfs een negatief effect hebben gehad. De hamer sloeg veel plat, maar niet het virus. In de bijdrage op LinkedIn volgt een bloemlezing als onderbouwing.

 

Een alternatief

De slogan ‘Alleen samen krijgen we corona onder controle’ heeft geleid tot een samenleving volg angst, beschuldiging en verwijdering. Anders dan gehoopt, is duidelijk dat gevaccineerden ook elkaar kunnen besmetten. Ook zal het virus blijven muteren. Ook gevaccineerden kunnen nog steeds ziek worden van corona, met complicaties.
Van sociale uitsluiting valt geen enkel positief of negatief effect te verwachten op de ziekenhuisopnames. Het zal wel een desastreus gevolg voor de solidariteit in de samenleving hebben. Gaan we ook sociale uitsluiting toepassen op rokers? En ook op mensen met alcohol-gerelateerde klachten of diabetes, veroorzaakt door een ongezonde leefstijl? Deze groepen patiënten doen immers een meer dan gemiddeld beroep op de IC-capaciteit.

Natuurlijk kan het ook anders. Een beleid gericht op risicogroepen, zoals ook de WHO voorstelt. Laat de sportschoolhouder die zich niet wil laten vaccineren met rust. Laat kerngezonde jongeren met rust. Het grootste cohort overlijdens ligt al anderhalf jaar stabiel tussen de 85 en 89 jaar. Datzelfde geldt voor de risicogroepen op de IC’s. Met lockdown, zonder lockdown, met mondkapjes, zonder mondkapjes, met avondklok, zonder avondklok.

Virussen kun je niet platslaan met een hamer. Mensen wel. Laat niet onze sociale cohesie, onze solidariteit en onze rechtsstaat de collateral damage zijn van ons beleid.

Ronald Meester, hoogleraar Waarschijnlijkheidsrekening, publicist wetenschap en levensbeschouwing
Johannes Gerritsen, medisch specialist, psychiater
Dawn Henderson, psycholoog, historica, mediator

Het hele artikel van Ronald Meester, Johannes Gerritsen en Dawn Henderson lees je hier https://www.linkedin.com/pulse/hamers-slaan-niet-het-virus-maar-wel-mensen-stuk-ronald-meester

Spread the love

Steun ons, word vriend!
Vindt u de artikelen van Artsen Collectief waardevol? Word dan vriend. Gratis! Als vriend krijgt u onze maandelijkse nieuwsbrief, kunt u suggesties doen aan ons redactieteam en blijft u op de hoogte van alle ontwikkelingen!
Samen staan we sterker. Van angst terug naar vertrouwen!

Disclaimer: Het Artsen Collectief is niet verantwoordelijk voor de inhoud op de genoemde pagina’s van externen waar naar verwezen wordt. Het delen van een pagina betekent niet dat het Artsen Collectief alle opvattingen deelt. Het Artsen Collectief ondersteunt het inwinnen en delen van (medische) informatie zonder censuur om een open gesprek / wetenschappelijke discussie te stimuleren.