okt 25, 2021

“Het is geen coronacrisis, het is een capaciteitscrisis”

okt 25, 2021

Onderstaande tekst stuurden wij vanmiddag als persverklaring naar Hart van Nederland die ons verzocht ons standpunt te laten weten over ‘oplopende IC-gevallen wat betreft Covid-19’. Fijn dat Hart van Nederland ons hiervoor heeft benaderd. Helaas was er vanwege drukke agenda’s geen mogelijkheid voor een opname. Wij hebben hen daarom onderstaande bericht gestuurd: 

 

“Het is geen coronacrisis, het is een capaciteitscrisis”

 

De pers meldt vandaag: ‘Kabinet zint op nieuwe coronamaatregelen: regels voor niet-gevaccineerden geen taboe meer’. Men heeft zorgen over ‘oplaaiende uitbraak’. We zouden nu na anderhalf jaar moeten concluderen dat het coronavirus een virus is waar we mee moeten leren leven en dat deze crisis geen coronacrisis, maar vooral een capaciteitscrisis is in de zorg.

De huidige ziekenhuisbezetting als gevolg van Covid-19 behelst krap 0,5% van de totale zorgvraag. Een toename van Covid-19 en influenza in het najaar was te verwachten. Per week neemt het aantal gevaccineerden met Covid-19 in de ziekenhuizen toe. Wij vinden het schadelijk dat het falende zorgbeleid van de afgelopen decennia aangegrepen lijkt te worden voor het langdurig inperken van grondrechten en ondemocratische wetswijzigingen. Ieder mens heeft recht op goede zorg.

Eenzijdig beleid

Recent nog werd de intensieve zorg verder afgeschaald en CAO-onderhandelingen van verpleegkundigen verlopen nog altijd moeizaam. Terwijl pandemieën al lang verwacht werden, bleef in Nederland jarenlang een schaarste model voor de zorg gelden. Met de coronacrisis wordt een eenzijdig beleid gevoerd, gericht op het inperken van vrijheden en het medicaliseren van de maatschappij in plaats van behoud en bevordering van de volksgezondheid.

Dat het kabinet nu actief stigmatiseert op basis van persoonlijke medische keuzes en actief meewerkt aan segregatie in onze maatschappij, is ontoelaatbaar. Zoals huisarts Felix van der Wissel laatst aan Gommers schreef (LinkedIn): “Wij zijn artsen en wij maken geen onderscheid wie wij helpen of je nu twee pakjes per dag gerookt hebt en longkanker krijgt, of dat je motor rijdt en in een ongeluk krijgt, we helpen… Gaan we de rokende, of motorrijdende of alcohol drinkende gevaccineerden dan ook niet meer toelaten?” 90% van alle Covid-19 opnames op de IC heeft onderliggend lijden, veelal een ‘welvaartsziekte’.

Gezond medisch verstand

Tweedeling creëren op de manier die het demissionair kabinet nu doet, is buiten alle proporties. Oproepen dat de laatste paar procent (veelal gezonde jonge mensen) het probleem zijn om dat ze niet gevaccineerd zijn, is klinkklare onzin. Hoe komen we dan wel zo goed mogelijk uit deze crisis? Niet door gezondheidsdiscriminatie van mensen. Wel door gezond medisch verstand.

We zullen moeten leren leven mét corona en de oorzaken aanpakken die ten grondslag liggen aan deze crisis: het capaciteitsprobleem in de zorg, onze consumptie maatschappij en onze welvaartsziekten. Het Artsen Collectief pleit er daarom voor om nú nieuwe wegen in te slaan en andere oplossingen een kans te gaan geven.

Het kan anders! We nodigen demissionair minister Hugo de Jonge uit tot eenopengesprek.nl

 

Spread the love

Steun ons, word vriend!
Vindt u de artikelen van Artsen Collectief waardevol? Word dan vriend. Gratis! Als vriend krijgt u onze maandelijkse nieuwsbrief, kunt u suggesties doen aan ons redactieteam en blijft u op de hoogte van alle ontwikkelingen!
Samen staan we sterker. Van angst terug naar vertrouwen!

Disclaimer: Het Artsen Collectief is niet verantwoordelijk voor de inhoud op de genoemde pagina’s van externen waar naar verwezen wordt. Het delen van een pagina betekent niet dat het Artsen Collectief alle opvattingen deelt. Het Artsen Collectief ondersteunt het inwinnen en delen van (medische) informatie zonder censuur om een open gesprek / wetenschappelijke discussie te stimuleren.