‘Ongehoord nieuws’ besteedde op 10 november aandacht aan de rechtszaak van de Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) tegen huisarts Jan Vingerhoets. Tijdens het hoogtepunt van de crisis schreven meerdere Nederlandse huisartsen off-label medicatie voor aan Covid-patiënten. Het argument van de inspectie is dat deze middelen niet voorgeschreven hadden mogen worden omdat niet bewezen is dat zij werken tegen Covid.
Jan Vingerhoets werd door de inspectie voor de rechter gedaagd. Vingerhoets licht in de uitzending zijn keuze voor het off-label voorschrijven toe: ‘Als de rechter mij wil straffen vanwege het feit dat ik geen andere intentie had dan een hulpeloze patiënt te helpen, uitsluitend omdat ik dat als mens en dokter verplicht ben, dan zeg ik: hier sta ik. Het kan niet zo zijn dat van artsen gevraagd wordt mensen in nood aan hun lot over te laten. Toch werd ik gedwongen te kiezen tussen het naleven van de wet of het naleven van de artseneed’.
Oud-advocaat Frank Stadermann staat twaalf huisartsen bij in een soortgelijke procedure als die van Vingerhoets. ‘Artsen kregen intimiderende brieven van de inspectie. Artsen die kritisch waren over het coronabeleid en de vaccinaties en zich daarover uitspraken, werden daarop aangesproken door de inspectie. Dat is inbreuk op hun vrijheid van meningsuiting, aldus Stadermann. Ook grijpt de inspectie volgens hem in op de prescriptievrijheid van de huisarts: ‘Daar hoort de overheid zich niet mee te bemoeien’.
Jan Vingerhoets vertelt over zijn afwegingen ten aanzien van het voorschrijven van medicatie als Ivermectine en Hydroxychloroquine: ‘Ik denk niet dat je ieder medicijn dat wordt voorgesteld zomaar moet geven. Eind vorig jaar kwam er echter medische literatuur van een groep experts uit de VS ter beschikking waaruit bleek dat zij heel goede resultaten boekten met deze off-label medicijnen. We zaten in een noodsituatie en de regel is dat als je geen andere medicatie tot je beschikking hebt, je een off-label medicament mag geven als uit betrouwbare bron blijkt dat dit goed werkt’.
Hij meent dat hij als mens en huisarts juist heeft gehandeld: “Ik sta liever voor de rechter tegenover de inspectie om uit te leggen wat ik gedaan heb dan dat ik voor de rechter sta tegenover de nabestaanden van een patiënt om uit te leggen dat ik te laf ben geweest om te helpen”.
Een clipje van de uitzending delen wij hieronder. De gehele uitzending is hier terug te bekijken: https://www.npostart.nl/ongehoord-nieuws/10-11-2022/VPWON_1339290
Het Artsen Collectief is voorstander van een vrije en open discussie op wetenschappelijke gronden over de veiligheid en effectiviteit van medicatie. Wij vinden het belangrijk dat artsen de vrijheden houden die zij nodig hebben om patiënten optimaal te kunnen helpen. Niet voor niets is een aantal van deze vrijheden in de wet verankerd, zoals de mogelijkheid om onder voorwaarden een geneesmiddel off-label* voor te schrijven. Wij maken ons zorgen over inperking van dergelijke vrijheden van artsen door overheidsinstanties, waarmee uiteindelijk ook de patiënt wordt benadeeld.
* Bij voorkeur schrijven artsen een geneesmiddel voor dat geregistreerd is voor specifieke klachten. Daarnaast is het mogelijk om onder voorwaarden een geneesmiddel voor te schrijven dat niet geregistreerd is voor de betreffende klachten. Dit heet off-label gebruik.
Bron: https://www.npostart.nl/ongehoord-nieuws/10-11-2022/VPWON_1339290
Meer over vroegbehandeling >
Meer over Jan Vingerhoets op zijn blogpagina: Blogdoc – Blog