jan 12, 2022

I.M. Jan Vosters

jan 12, 2022

Dankbaar voor zijn wijze woorden

 

Betrokken. Deskundig. Integer. Tomeloze inzet. Vrolijk. Kritisch. Onderzoekend. Respectvol. Betrouwbaar. Standvastig. Zachtmoedig. Wijs.

Het zijn woorden die gelijk bij ons opkomen als we denken aan Jan Vosters, onze zeer gewaardeerde ‘gentleman Jan’. Afgelopen maandag, 10 januari 2022, overleed hij plotseling op 79-jarige leeftijd.

Hoewel Jan in ‘de winter van zijn leven’ was, leek zijn levensinvulling juist meer op ‘de lente’: jong van geest, nog vol ideeën en zéér actief: ook voor ons Artsen Collectief. En al hoort de dood bij het leven – iets wat hij als arts Maatschappij & Gezondheid als geen ander wist – het doet ons veel verdriet dat hij het leven heeft moeten loslaten. We verliezen in hem een wijze, alom gerespecteerde collega en vooral een fijn integer, verbindend mens. Kwaliteiten die juist in deze tijd zo dringend nodig zijn en hij altijd weer naar de voorgrond bracht.

Jan was voor ons een begrip. Meetings met hem waren ondanks de ernst van de materie eigenlijk een feest. Met zijn ‘zachte g’ en weloverwogen woorden wist hij zaken helder voor het voetlicht te brengen en bruggen te slaan. Met zijn geweldige staat van dienst als (huis)arts, arts Maatschappij & Gezondheid, GGD-directeur en talrijke bestuursfuncties bij stichtingen waar gezondheid, welzijn en mensenrechten hoog in het vaandel staan, heeft Jan in zijn leven een schat van kennis en ervaring opgedaan.

Ondanks alle drukte nam hij de tijd en rust om zijn medische en mensenkennis met eenieder die daar voor open stond te bespreken. Vol overtuiging en altijd met respect voor de ander liet hij zijn artsenstem horen in deze coronatijd. Hij had grote zorgen over de disproportionaliteit van de coronamaatregelen en droeg daarmee vol overtuiging onze visie uit op bijeenkomsten met medici, wetenschappers en hooggeplaatsten, en via bijdragen in de (nieuwe) media. Hoewel hij zeker niet altijd op één lijn zat met menig gerenommeerd vakcollega, zocht hij verbinding in nuance en werd hij als gesprekspartner door ‘vriend en vijand’ alom gewaardeerd.

Jan Vosters, altijd wijze raad paraat. Vanaf dag één betrokken bij ons Artsen Collectief. We zijn trots op de samenwerking met hem en enorm dankbaar voor al zijn inzet. Wij laten hem los, houden de liefdevolle gedachte aan hem vast en zullen vol vertrouwen verder gaan.

Ons hart gaat uit naar zijn geliefde, (klein)kinderen en allen die hem dierbaar waren.

Namens het Artsen Collectief,
Hannah, André, Cindy, Marjolein, Gio, Lidewij, Josée, Monique, Femme, Frans, Marcel, Peter-Paul, Evelien en vele anderen

Spread the love

Steun ons, word vriend!
Vindt u de artikelen van Artsen Collectief waardevol? Word dan vriend. Gratis! Als vriend krijgt u onze maandelijkse nieuwsbrief, kunt u suggesties doen aan ons redactieteam en blijft u op de hoogte van alle ontwikkelingen!
Samen staan we sterker. Van angst terug naar vertrouwen!

Disclaimer: Het Artsen Collectief is niet verantwoordelijk voor de inhoud op de genoemde pagina’s van externen waar naar verwezen wordt. Het delen van een pagina betekent niet dat het Artsen Collectief alle opvattingen deelt. Het Artsen Collectief ondersteunt het inwinnen en delen van (medische) informatie zonder censuur om een open gesprek / wetenschappelijke discussie te stimuleren.