feb 22, 2022

“Iedereen gehoorzaam”

feb 22, 2022

“De voorstanders van de QR-code hebben nooit veel kwaad gezien in een maatregel die mensen uitsluit, al is het tijdelijk. Maar wat is tijdelijk? Brussel en Big Tech werken aan identificatie met je smartphone en de QR-code heeft daar een paar flinke obstakels voor weggenomen.”

Zo schrijft Frank Mulder – in De Groene Amsterdammer – een duidelijk artikel over de risico’s van de invoering en gewenning aan de QR-code.

“Nu de QR-code niet meer vereist is voor de horeca, zijn we er dan ook echt vanaf? ‘Zo makkelijk is dat niet’, zegt Jaap Henk Hoepman. Hij is specialist privacy by design en identity management aan onder meer de Radboud Universiteit. ‘Puur technisch is de QR-code een heel specifieke code van het ministerie van Volksgezondheid en die is niet zomaar ergens anders voor te gebruiken. Maar we hebben het intussen wel normaal gemaakt dat je als burger je gezondheidstoestand moet laten zien. Dat is uit te breiden.’

Wat we volgens de technische experts achter de app niet moeten vergeten is dat er nóg een QR-code te vinden is in de CoronaCheck-app. En dat is het Europese coronacertificaat. Deze code, ook wel het vaccinatiepaspoort genoemd, is ontwikkeld om alle verschillende toegangsregels in Europa te kunnen harmoniseren. In tegenstelling tot de Nederlandse code staan er veel meer gegevens over ons in. Hier geen initialen, maar gewoon je hele naam en geboortedatum.”

Hele artikel lezen: https://www.groene.nl/artikel/iedereen-gehoorzaam

Spread the love

Steun ons, word vriend!
Vindt u de artikelen van Artsen Collectief waardevol? Word dan vriend. Gratis! Als vriend krijgt u onze maandelijkse nieuwsbrief, kunt u suggesties doen aan ons redactieteam en blijft u op de hoogte van alle ontwikkelingen!
Samen staan we sterker. Van angst terug naar vertrouwen!

Disclaimer: Het Artsen Collectief is niet verantwoordelijk voor de inhoud op de genoemde pagina’s van externen waar naar verwezen wordt. Het delen van een pagina betekent niet dat het Artsen Collectief alle opvattingen deelt. Het Artsen Collectief ondersteunt het inwinnen en delen van (medische) informatie zonder censuur om een open gesprek / wetenschappelijke discussie te stimuleren.