Je pakt alweer je telefoon. Elk wissewasje opzoeken. De weg niet meer weten zonder je navigatie. Bij elke melding kijken. Herken je het? Dat heb je misschien een telefoonverslaving.
De digitale wereld heeft veel voordelen maar kan ook een soort gevangenis worden. Soms door eigen keuze, zoals bij je telefoonverslaving, maar steeds vaker op een dwingende manier van buitenaf.
Die dwingende gevangenis wordt steeds concreter, en hebben we goed leren kennen tijdens de coronatijd. Zonder de juiste QR-code was je niet meer vrij om te gaan en staan waar je wilde. Mocht je niet meer sporten. Waren grenzen gesloten.
De Verenigde Naties zijn bezig om een wereldwijd digitaal identiteitsbewijs te ontwikkelen, in het kader van een van de zogenaamde Sustainable Development Goals, de SDG’s. SDG 16.9 betreft “Tegen 2030 een wettelijke identiteit voorzien voor iedereen, met inbegrip van geboorteregistratie” Zonder digitaal ID besta je niet, is het idee.
Tegelijkertijd werkt de WHO aan een digitaal gezondheidscertificaat. Er is niet veel fantasie nodig om te zien hoe deze twee gekoppeld kunnen gaan worden. En wat dat kan betekenen voor de vrijheid van reizen. Of de vrijheid om deel te nemen aan de maatschappij.
Een patiëntvrij ziekenhuis?
Daarnaast wordt de gezondheidszorg in Nederland ook steeds meer digitaal. Echt patiëntcontact staat onder druk. In sommige academische medisch centra wordt zelfs nagedacht over een patiëntvrij ziekenhuis waar alle contact digitaal verloopt, met behulp van big data en AI, artificial intelligence.
Het Artsen Collectief heeft een andere visie voor de toekomst. Meer menselijk contact. Tijd voor patiënten. Leefstijloplossingen in plaats van technocratische oplossingen. De patiënt als mens en niet als winstmodel.
Daarom organiseren wij bijeenkomsten en evenementen, waar artsen en gezondheidswerkers, en iedereen die met zorg en gezondheid te maken heeft, elkaar kan ontmoeten en versterken. Van gedachten wisselen, welke mening je ook hebt. Zonder tussenkomst van een digitaal systeem.
Een hulpje voor het ‘aftelefoneren’
Sinds kort heeft het Artsen Collectief een handige hulp voor het aftelefoneren, het met rust laten van je telefoon – zodat de telefoon ook jou met rust laat: de Artsen Collectief faradayhoes: een hoesje waar geen straling in of uit kan. Dus ook geen appjes en mailtjes. Je bent digitaal onzichtbaar. Je route wordt niet uitgezonden en ergens opgeslagen. Gesprekken niet geregistreerd.
Een betekenisvol soort vrijheid toch? Daarnaast bespaar je ook nog veel batterij, vooral als je de telefoon in de hoes op vliegtuigstand zet. Daarin zendt je telefoon (als het goed is) normaliter niets uit, maar ontvangt wel alles. Dat gebeurt niét in de AC-faradayhoes! (Tip: met een koptelefoon of oortjes met snoer kun je, ook met de telefoon in de hoes, gewoon naar gedownloade muziek en podcasts blijven luisteren!)
Steun ons en jezelf
Je kunt ons steunen bij deze activiteiten, door vriend te worden en/of te doneren aan ons collectief. Elk bedrag helpt! Je kan ook vragen stellen en een actieve vriend worden.