sep 13, 2022

“Jongeren psychisch en sociaal in de knel sinds de lockdown”

sep 13, 2022

In de Telegraaf op 12 september 2022: “De negatieve psychische gevolgen van de coronapandemie lijken vooral onder jongeren lang aan te houden, stelt onderzoeksinstituut Nivel. Sinds het begin van de coronapandemie is het aantal jongeren tussen de 15 en 24 jaar dat antidepressiva krijgt voorgeschreven aanzienlijk gestegen.

Bij jonge vrouwen is een toename van antidepressiva-gebruik te zien van 26 procent, aldus het Nivel. Van hen kreeg begin 2022 rond de 1 op de 300 een antidepressivum voorgeschreven. In 2019 was dat nog 1 op de 380. Jonge mannen kregen wat minder vaak een antidepressivum. In 2019 kreeg 1 op de 820 jongens deze medicatie. Begin 2022 was dat 1 op de 725, een stijging van 13 procent.

Uit eerder onderzoek van Nivel bleek al dat jongeren tijdens de coronapandemie vaker last hadden van angstige of depressieve gevoelens dan in de periode vóór de pandemie. Of jongeren ook echt vaker een depressie of angststoornis hebben, heeft het Nivel niet onderzocht.

Andere onderzoeken laten zien dat lichamelijke en psychische klachten bij jongeren afnamen zodra coronamaatregelen werden versoepeld. Dit is echter niet te zien in het aantal voorschriften van antidepressiva. “Dat kan komen doordat antidepressiva doorgaans voor langere tijd gebruikt worden of mogelijk nam de veerkracht van jongeren af met de tijd, bijvoorbeeld door moeite met de heropbouw van een sociaal leven. Ook kunnen andere maatschappelijke problemen een rol spelen”, zo zegt het onderzoeksinstituut: “moeite met het vinden van betaalbare woonruimte, of oplopende inflatie waardoor alles duurder wordt.”

Nivel roept op “om oog te blijven hebben voor de psychische gezondheid van deze groep jongeren, ook al zijn de meeste coronamaatregelen al enige tijd niet meer van kracht”.”

Bron: De Telegraaf 

Spread the love

Steun ons, word vriend!
Vindt u de artikelen van Artsen Collectief waardevol? Word dan vriend. Gratis! Als vriend krijgt u onze maandelijkse nieuwsbrief, kunt u suggesties doen aan ons redactieteam en blijft u op de hoogte van alle ontwikkelingen!
Samen staan we sterker. Van angst terug naar vertrouwen!

Disclaimer: Het Artsen Collectief is niet verantwoordelijk voor de inhoud op de genoemde pagina’s van externen waar naar verwezen wordt. Het delen van een pagina betekent niet dat het Artsen Collectief alle opvattingen deelt. Het Artsen Collectief ondersteunt het inwinnen en delen van (medische) informatie zonder censuur om een open gesprek / wetenschappelijke discussie te stimuleren.