Over hoe je stand kunt houden onder sociale druk. Hoe je ervoor kunt zorgen dat je niet uit angst gaat handelen. Iedereen heeft recht op een eigen vrije keuze, wat die keuze ook moge zijn. Doe wat voor jezelf goed voelt.
Op 26 juli jl. vond het derde “Vragenuurtje voor Jongeren” plaats. Doel van het Vragenuurtje is om jongeren te informeren en meerdere perspectieven te laten zien. Het Artsen Covid Collectief wil jongeren zelf de keuze voor of tegen vaccinatie laten maken, op basis van de huidige kennis van zaken. Het eerste Vragenuurtje ging over de vaccinaties zelf. Het tweede Vragenuurtje over de sociale druk. Het thema van het derde vragenuurtje was sociale druk: wat zijn de gevolgen van een andere mening hebben dan de meerderheid? Hoe ga je om met die gevolgen en hoe blijf je bij je principes?
Als je iemand bent die zich niet laat vaccineren, ben je vaak een van de weinigen in je directe omgeving. Mensen krijgen al anderhalf jaar lang een indringende boodschap: laat je vaccineren, als de enige oplossing uit de coronacrisis. Dat legt druk op je als iedereen om je heen zich heeft laten vaccineren. “Wel of niet gevaccineerd” is ook een gewoon onderwerp van gesprek geworden tegenwoordig. Als het over koetjes en kalfjes gaat, komt al snel de vraag of je bent gevaccineerd.
Wat zeg je dan?
Realiseer je allereerst dat het eigenlijk niet normaal is om te vragen naar je medische status. Je zou dan een vraag terug kunnen stellen, bijvoorbeeld: is het eigenlijk niet gek dat we elkaar die vraag stellen? Je kijkt hoe iemand reageert op jouw vraag en afhankelijk van de reactie, kijk je welk antwoord je geeft. Dat kan dan ‘nee’ of ‘ja’ zijn.
De meeste jongeren in het Vragenuurtje beantwoorden de vraag of ze zijn gevaccineerd eerlijk met ‘nee’. En noemen redenen voor hun keuze. Bijvoorbeeld dat er op dit moment nog te veel onbeantwoorde vragen zijn en ze eerst antwoorden willen hebben voordat ze een vaccin nemen. Ze respecteren de keuze van de ander om zich wel te laten vaccineren en proberen begrip te kweken voor hun keuze om het niet te doen. Soms blijkt dan dat anderen zich gemanipuleerd voelden om de prik te nemen. Ze zagen ook wel dat er dingen niet kloppen, maar hadden het gevoel het te moeten doen om bijvoorbeeld familie in het buitenland te kunnen bezoeken.
Het is ook moeilijk als je denkt dat je niets meer kan of mag zonder vaccin. Dat valt op dit moment nog erg mee, hoewel het met de introductie van de QR-code wat lastiger wordt. Maar dat is je zorgen maken over de toekomst. Dan handel je uit angst. Angst dat je straks niet naar een feestje kan of op reis kan, en dan neem je een vaccin terwijl je dat eigenlijk niet wilt. Terwijl je niets moet! Van niemand niet. Doe wat voor jezelf goed voelt.
Vaccineren doe je alleen voor jezelf
De onderzoeken die nu gedaan zijn naar het vaccin, onderzochten of mensen ernstig ziek worden van vaccinatie. Niét of gevaccineerden het virus kunnen overdragen. Inmiddels is duidelijk geworden dat ook al ben je volledig gevaccineerd, je toch het virus kan krijgen. Dus ook met het vaccin kan je nog steeds het virus overdragen. Je hoopt dat het vaccin voorkomt dat je ernstig ziek wordt van corona en dat je daardoor ook minder mensen besmet. Maar inmiddels is duidelijk dat ook al ben je gevaccineerd, de maatregelen zullen blijven.
Oude virusdeeltjes en bijwerkingen van het vaccin
Een ander lastig punt is dat het vaccin is gemaakt met een virusdeeltje van twee jaar geleden. Er zijn inmiddels tienduizenden varianten van het virus. Dat is hetzelfde als met de griep. Het influenzavirus muteert jaarlijks en daarom is er elk jaar een nieuw vaccin. Waarom zou je nu dit vaccin tegen corona nemen, terwijl het virus is gemuteerd en inmiddels bewezen is dat het huidige vaccin niet langdurig beschermt tegen corona?
We hebben nog geen goed beeld van de bijwerkingen van de verschillende vaccins, maar bijwerkingen zijn er in ieder geval. De vaccins hebben een tijdelijke ‘noodvergunning’ en zijn goedgekeurd onder ‘emergency use’. Goedgekeurd voor een noodgeval dus. Dat zou je nu niet zeggen, want het vaccin lijkt dé oplossing, de poort naar de vrijheid. Maar het is een experimenteel serum dat totaal anders werkt dan de vaccins die we tot nu toe gebruikten. Pas eind 2023 moet Pfizer het laatste onderzoeksrapport over “werkzaamheid en veiligheid” indienen. De onderzoeksfase is dus nog niet afgerond.
Een vaccin is een deel van de ziekteverwekker (het virus) die je inspuit om een immuunrespons te krijgen, zodat je niet of minder ziek wordt van de ziekteverwekker. Maar jongeren worden niet of nauwelijks ziek van het coronavirus. Het natuurlijke immuunsysteem van de meeste jongeren is goed. Bovendien is het beter voor jongeren om de ziekte door te maken dan om een vaccinatie te krijgen. Als je het doorgemaakt hebt, ben je beter beschermd dan door een vaccin. En je leven lang. Met name voor jongeren zouden de vaccins wel eens (veel) gevaarlijker kunnen zijn dan de ziekte. We weten gewoon nog te weinig wat de midden- en langetermijngevolgen zijn.
Meer lezen over de 10 redenen om het vaccin, voorlopig, nog niet te nemen? Kijk dan op www.artsencollectief.nl/10redenen.
Wat kun je doen als er druk wordt uitgeoefend?
Als het straks verplicht wordt om je te vaccineren op je werk of op school, wat doe je dan?
Er zijn in de maatschappij allerlei initiatieven waar niet-gevaccineerden ook welkom zijn. Bijvoorbeeld de stichting KeuzeVrijbijmij.nl. Maar er zijn inmiddels ook initiatieven waarbij ‘wappies’ als een geuzennaam gebruikt wordt, bijvoorbeeld ‘baantjes voor wappies’, ‘dansen met wappies’ en cafés die ruimte beschikbaar stellen voor feesten, waar je niet getest voor hoeft te zijn. Er zijn nog veel meer mensen die anders denken, mensen die vragen stellen bij de maatregelen en de werking van de vaccins.
Probeer meer gelijkgestemden te vinden. Een van de jongeren in het Vragenuurtje had het afgelopen jaar veel nieuwe vrienden leren kennen en allemaal feestjes gehad zonder getest te zijn. Er zijn ook manifestaties waar jongeren bij elkaar komen die niet gevaccineerd zijn. Dat geeft positieve energie. Daar wordt geen druk ervaren en wel steun. Als je werk of school het vaccin verplicht, ‘dan stop ik met die baan of opleiding’, zei iemand. Natuurlijk is dat heel spannend, ook qua inkomen. ‘Maar wat als ik straks levenslang bijwerkingen heb?’, dan is de keuze heel makkelijk gemaakt.
Toch is het geen gemakkelijke keuze. Het afgelopen jaar hebben veel jongeren zich eenzaam en buitengesloten gevoeld. Het drugsgebruik onder jongeren is toegenomen en er waren conflicten in het gezin. Ouders kunnen ook druk leggen op hun kinderen om het vaccin wel te nemen. Omdat het ‘asociaal’ zou zijn om je niet voor de ander te laten vaccineren. Dat is vreselijk moeilijk. Als je familie zegt ‘wij doen het wel’ en jij doet het niet, dan voel je je alleen staan.
Verander jezelf niet zodat anderen je aardig vinden.
Blijf jezelf zodat de juiste mensen van je zullen houden.
Toch is het belangrijk om bij je principes te blijven. Te laten zien wie jij bent en waar jij voor staat. Als je laat zien dat je hartstikke zeker van je zaak bent, vierkant achter je keuze staat, dan is dat voor iedereen duidelijk. Dat beaamt een van de jongeren die vanaf het begin uitgesproken was in haar mening. Vanaf het begin liet ze weten het vaccin niet te nemen, dus in haar vriendenkring wordt er niet naar gevraagd. Verander jezelf dus niet zodat anderen je aardig vinden. Blijf jezelf zodat de juiste mensen van je zullen houden.
Houd verbinding
Met wel gevaccineerden is het ook belangrijk om nog over andere dingen te blijven praten. Dingen waar jullie het wel over eens zijn. Blijf in verbinding met mensen die er anders in staan. Gewoon rustig blijven, in gesprek blijven. Je wilt niet boos blijven, of verdrietig. En uiteindelijk wil iedereen hetzelfde: een vrije en open samenleving, waar we elkaar kunnen omhelzen en we onszelf kunnen zijn.
Zorgen maken helpt je nooit verder. Daar word je somber van. Bedenk wat je wél helpt, wat kan je nu bereiken, waar kan je een bijdrage aan leveren, hoe zorg je voor jezelf, voor een leuk leven? Denk in oplossingen. Doe dingen die je leuk vindt. Het is ook niet erg om je af en toe wel verschrikkelijk te voelen, spreek je dan uit bij mensen die jou accepteren zoals je bent. Mensen die jou positieve energie geven – die zijn er ook. Er zijn genoeg gelijkgestemden; soms moet je ernaar op zoek, maar je zult ze echt kunnen vinden. Dat in gedachten houden helpt heel erg.