dec 16, 2021

“Kindervaccinatie onnodig en onverantwoord”

dec 16, 2021

Ad Verbrugge gaat in De Nieuwe Wereld in gesprek met immunoloog en vaccinoloog prof. dr. Theo Schetters, over de gezondheidscrisis, die hij meer ziet als maatschappelijke en sociale crisis; over de effectiviteit van de coronavaccinaties en het vaccineren van kinderen.

Schetters visie op het vaccinatietraject: “Je zou moeten kijken waarom je vaccineert: wat is het eigenlijke probleem? Uit het RIVM-rapport blijkt dat 99,85% van de mensen die met corona geïnfecteerd raken overleven. Met name ouderen (boven de 60 jaar) en mensen met een hoog BMI zijn gevoelig voor corona”. Hij vindt dat je voor vaccinatie dan moet kijken wat dat voor verschil uitmaakt. De verdeling van de sterfte en het gemiddelde sterftecijfer is dit jaar na vaccinatie hetzelfde als vorig jaar. Dat geeft de indruk dat het dus  niet zo veel uitmaakt. Wél is het  een milder seizoen: de cijfers lopen minder hard op dan vorig jaar. Een virus wordt echter altijd besmettelijker op den duur, maar minder virulent (minder ernstig), zo legt Schetters uit.

Kosten-baten

Verbrugge hoopt dat we de balans gaan opmaken: wat hebben we gedaan en wegen de kosten op tegen de baten? Misschien zijn de baten wat overschat en de kosten onderschat.
Schetters vertelt dat in Nederland 75% van de totale bevolking gevaccineerd is. “Het lijkt dat 1 op 3000 mensen tussen 65-80 jaar overlijdt binnen twee weken na de injectie, in Nederland komt dat neer op 625 mensen tot nu toe. Omdat corona een ouderdomsziekte blijkt, komen de baten in het gedrang.” Hij vraagt zich af of er een zg. drempelwaarde is waarbij men stopt met vaccinatie, omdat normaliter medicijnen bij veel lagere gebleken risico’s direct uit de handel worden genomen.
Daarnaast blijft het goed te benadrukken dat de virusoverdracht niet voorkomen wordt door het vaccin. Je bent misschien tijdelijk minder besmettelijk, maar niet voor lang.
“Nu, vele mutaties verder sinds 2019, is de match tussen het vaccin en het virus fout. In Israël zie je geen verschil meer tussen wel- en niet-gevaccineerden. Normaliter is de immuniteitsduur bij griepvaccins ongeveer een jaar, bij deze vaccins is dit na een halfjaar als substantieel afgenomen.”

Te hoge verwachtingen

Schetters: “Dit gaat allemaal over of we hier een coronaprobleem hebben of niet. Er was bijvoorbeeld een bericht dat vorig seizoen veel mensen aan corona overleden en nu met corona. Wat daar achter zit, is dat men niet lijkt te willen toegeven dat deze vaccins minder goed werken dan gehoopt.”
Verbrugge geeft aan dat het gaat om verkeerde, te hoge verwachtingen van vaccineren. Schetters:: “De natuur gaat ons antwoord geven. Daar moeten we op professionele wijze mee omgaan. Wat zeggen de cijfers? En hoe kunnen we het beleid hierop aanpassen.”

Covid-19-vaccinatie voor kinderen

Ondanks dat de studie naar de werking en bijwerking(en) nog twee jaar loopt, en de langetermijneffecten voor kinderen dus nog veel belangrijker zijn dan voor ouderen, maakt de Gezondheidsraad het vaccin nu beschikbaar voor kinderen.

Verbrugge: “Nu neemt de druk om kinderen te vaccineren toe. Oftewel: vaccineren wordt nog steeds gezien als ‘de weg uit de crisis’.”

Schetters ziet niet zozeer een gezondheidscrisis maar meer een maatschappelijke en sociale crisis. Hij geeft aan dat het beoefenen van massapolitiek en staatsgeleide gezondheidszorg invloed hebben op het beschikbaar stellen van vaccins voor kinderen door de Gezondheidsraad. Hij is van mening dat vaccinatie met voorwaardelijke toelating niet verantwoord is: “Kinderen worden niet echt ziek (…) en ontwikkelen een prima immuniteit. Dan zou je de kinderen niet een therapie moeten aanbieden die een voorwaardelijke toelating heeft. Kinderen hebben nog een leven lang voor zich en er zouden onbekende lange termijnbijwerkingen kunnen zijn. Ik ben dan ook faliekant tegen. Vaccineren tegen DKTP en dergelijke is iets heel anders. Daar kunnen kinderen echt ziek van worden. Dan is het dus voor hun eigen gezondheid. Nu is een van de argumenten dat de scholen open kunnen blijven als we kinderen vaccineren. Dat is een hele kromme redenering.”

“Kinderen worden niet echt ziek (…) en ontwikkelen een prima immuniteit. Dan zou je de kinderen niet een therapie moeten aanbieden die een voorwaardelijke toelating heeft.”

Verbrugge merkt op dat hij de redenering niet altijd kan volgen. “We horen dat vaccinatie ons niet minder besmettelijk maakt. En dan moeten kinderen gevaccineerd worden om opa en oma te beschermen?” Waarom komt de Gezondheidsraad dan toch met dit advies? Schetters: “Het lijkt erop dat er een strategische beslissing is genomen om de volksgezondheid centraal aan te sturen” en hij constateert dat de huisarts wordt uitgeschakeld. Hij benadrukt hoe belangrijk het is  dat er vrijheid op persoonlijk niveau blijft, waarbij de huisarts samen met de ouders de afweging moeten maken. Zeker met betrekking tot deze vaccinatie, omdat de studie naar de (bij)werking nog twee jaar loopt en de langetermijneffecten voor kinderen nog veel belangrijker zijn dan voor ouderen.

mRNA-vaccins – ontstaan, veiligheid en toekomst

Schetters legt uit dat deze vaccins zijn ontstaan als bijproduct van een onderzoek naar gentherapie, waarbij de ontstane immuunreactie inspiratie bood. “Nieuw reageerbuisonderzoek toont aan dat het spike-eiwit kan doordringen in de celkern en daar kan interfereren met genetische processen, het is niet uitgesloten dat bijvoorbeeld tumoren kunnen ontstaan.”
Bijna iedereen die corona doormaakt, overleeft dat. Intussen gaat men ‘wennen’ aan mRNA-vaccins, zodat de weerstand hiertegen zal afnemen. Schetters vraagt zich af of dit terecht is. “Het gebruik gaat met zevenmijlslaarzen vooruit op het onderzoek. Zorgwekkend en gevaarlijk.”

Bijwerkingen en oversterfte

Schetters: “Het vaccin verspreidt zich systemisch door het lichaam, waardoor het spike-eiwit in allerlei lichaamscellen terecht kan komen, wat tot allerlei ontstekingsreacties en vreemde aandoeningen kan leiden omdat het vaccin op plaatsen binnendringt die  ontstekingen kunnen veroorzaken.
Artsen krijgen nu mensen binnen met onherkenbare klachten en kunnen geen diagnose stellen. Dat dit en eventueel overlijden door het Covid-19-vaccin kan komen, zit in de taboesfeer en is daarom dus niet bespreekbaar.”

Bron: https://www.youtube.com/watch?v=bZp4RAEx64U

De Nieuwe Wereld TV is een platform dat mensen uit verschillende disciplines bij elkaar brengt om na te denken over grote veranderingen die op komst zijn door een combinatie van snelle technologische ontwikkelingen en globalisering. Het is een initiatief van journalist Paul van Liempt, filosoof Ad Verbrugge en David van Overbeek. De Nieuwe Wereld TV wordt gemaakt in samenwerking met Centrum Ethos aan de VU en Filosofische School Nederland.

Spread the love
Steun ons, word vriend!
Vind u de artikelen van Artsen Collectief waardevol? Word dan vriend. Gratis! Als vriend krijgt u onze maandelijkse nieuwsbrief, kunt u suggesties doen aan ons redactieteam en ontvangt u 10% korting op artikelen in onze webshop. Daarnaast blijft u op de hoogte van alle ontwikkelingen!
Samen staan we sterker. Van angst terug naar vertrouwen!

Disclaimer: Het Artsen Collectief is niet verantwoordelijk voor de inhoud op de genoemde pagina’s van externen waar naar verwezen wordt. Het delen van een pagina betekent niet dat het Artsen Collectief alle opvattingen deelt. Het Artsen Collectief ondersteunt het inwinnen en delen van (medische) informatie zonder censuur om een open gesprek / wetenschappelijke discussie te stimuleren.