mrt 26, 2024

Huisarts Rob Elens: kinkhoestgolfjes zijn een gevolg van het kinkhoestvaccin

mrt 26, 2024

De recente aandacht voor een stijging van het aantal kinkhoestgevallen is misplaatst, zeker als het wordt gekoppeld aan een roep om vaccinatieplicht, zoals oud-politicus Rita Verdonk en dagblad De Telegraaf onlangs bepleitten.

Volgens huisarts Rob Elens, in het actualiteitenprogramma blckbx today (uitzending van 18 maart), is een lichte stijging van het aantal kinkhoestgevallen een resultaat van het kinkhoestvaccin dat sinds 2005 wordt gebruikt. Dit vaccin is minder effectief dan het vaccin dat daarvoor werd gebruikt, maar heeft minder bijwerkingen (1). De bacterie die kinkhoest veroorzaakt kan eenvoudiger ontsnappen aan dit vaccin, wat ongeveer elke drie jaar leidt tot een kinkhoestgolfje (1).

Elens: in feite zorgt het vaccin voor een periodieke stijging van het aantal kinkhoestgevallen. Dat heeft niets te maken met anti-vaxers. Het is juist een gevolg van het gebruikte vaccin.

Overigens is Elens van mening dat dit vaccin effectief is, maar dat de ouders zelf moeten kunnen beslissen. Ook bij vaccinatie van de moeder om het ongeboren kind te beschermen tegen kinkhoest moet een vrije keuze centraal staan.

Om één ic-opname van een kind te voorkomen moeten 100.000 zwangere vrouwen worden gevaccineerd tegen kinkhoest. Om één overlijden te voorkomen een miljoen (2). De vraag mag gesteld worden of de risico’s voor de zwangere vrouw dan niet te groot zijn.

Volgens hoogleraar waarschijnlijkheidsrekening prof. Ronald Meester, ook in de uitzending, is de mensheid “slecht in het beoordelen van risico’s en goed in het zaaien van paniek”.

Bekijk de bijdrage van Rob Elens in hier.

 

De hele uitzending van blckbx today van 18 maart kun je hier terugkijken.

Referenties

  1. Alghounaim M, Alsaffar Z, Alfraij A, Bin-Hasan S, Hussain E. Whole-Cell and Acellular Pertussis Vaccine: Reflections on Efficacy. Med Princ Pract. 2022;31(4):313-321. doi: 10.1159/000525468. Epub 2022 Jun 13. PMID: 35696990; PMCID: PMC9485965.
  2. Skowronski DM, Janjua NZ, Tsafack EP, Ouakki M, Hoang L, De Serres G. The number needed to vaccinate to prevent infant pertussis hospitalization and death through parent cocoon immunization. Clin Infect Dis. 2012 Feb 1;54(3):318-27. doi: 10.1093/cid/cir836. Epub 2011 Dec 8. PMID: 22156850.

 

Spread the love

Steun ons, word vriend!
Vindt u de artikelen van Artsen Collectief waardevol? Word dan vriend. Gratis! Als vriend krijgt u onze maandelijkse nieuwsbrief, kunt u suggesties doen aan ons redactieteam en blijft u op de hoogte van alle ontwikkelingen!
Samen staan we sterker. Van angst terug naar vertrouwen!

Disclaimer: Het Artsen Collectief is niet verantwoordelijk voor de inhoud op de genoemde pagina’s van externen waar naar verwezen wordt. Het delen van een pagina betekent niet dat het Artsen Collectief alle opvattingen deelt. Het Artsen Collectief ondersteunt het inwinnen en delen van (medische) informatie zonder censuur om een open gesprek / wetenschappelijke discussie te stimuleren.