okt 18, 2023

‘Kwakzalverij’ blijkt toch te werken

okt 18, 2023

Een recente wetenschappelijke publicatie uit België toont aan dat hydroxychloroquine (HCQ) werkzaam is tegen Covid-19 (1).

De studie vergeleek het verloop van Covid-19 in 352 patiënten die in het ziekenhuis behandeld werden met HCQ met of zonder het antibioticum azithromycine, met 3533 gematchte controlepatiënten die de gebruikelijke ziekenhuisbehandeling in België kregen.

De uitkomst van het onderzoek was, dat de met HCQ met of zonder azithromycine behandelde patiënten na 28 dagen een 57% lagere sterftekans hadden dan de controlepatiënten in een analyse die ook rekening hield met ernst van de ziekte en onderliggende aandoeningen. Het verschil in overleving was zichtbaar in alle leeftijdscategorieën (figuur).

Verband tussen patiëntengroepen behandeld met HCQ (grijs) versus geen HCQ (zwart) en sterfte (% Dead), status na 28 dagen, van verschillende leeftijd in jaren (Age subgroup).

Ook was de behandeling met HCQ en azithromycin veilig.

Het is interessant te beseffen dat HCQ in een kwaad daglicht werd gesteld op grond van een vervalste studie in de Lancet, en artsen die het middel voorschreven aan Covid-19-patiënten werden vervolgd door de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) en van kwakzalverij beticht. Deze studie is later teruggetrokken, maar veel studies naar de werking van HCQ waren hierdoor intussen gestopt. De Belgische studie was hierop een uitzondering.

Nog steeds rechtvaardigt demissionair minister Ernst Kuipers het vervolgen van huisartsen door de inspectie in de coronatijd onder het mom van “bescherming tegen kwakzalverij”

Het Artsen Collectief is een voorstander van een kritische evaluatie van het beleid van de overheid tijdens de coronacrisis, met speciale aandacht voor de rol van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd.

Referentie

  1. Gert Meeus, Frauke Van Coile, Hans Pottel, Ann-Sophie Michel, Ortwin Vergauwen, Katy Verhelle, Stoffel Lamote, Mathias Leys, Michaël Boudewijns, Pieter Samaey (2023).
    Efficacy and safety of in-hospital treatment of Covid-19 infection with low-dose hydroxychloroquine and azithromycin in hospitalized patients: A retrospective controlled cohort study. New Microbes and New Infections 55: 101172. https://doi.org/10.1016/j.nmni.2023.101172.

 

Spread the love

Steun ons, word vriend!
Vindt u de artikelen van Artsen Collectief waardevol? Word dan vriend. Gratis! Als vriend krijgt u onze maandelijkse nieuwsbrief, kunt u suggesties doen aan ons redactieteam en blijft u op de hoogte van alle ontwikkelingen!
Samen staan we sterker. Van angst terug naar vertrouwen!

Disclaimer: Het Artsen Collectief is niet verantwoordelijk voor de inhoud op de genoemde pagina’s van externen waar naar verwezen wordt. Het delen van een pagina betekent niet dat het Artsen Collectief alle opvattingen deelt. Het Artsen Collectief ondersteunt het inwinnen en delen van (medische) informatie zonder censuur om een open gesprek / wetenschappelijke discussie te stimuleren.