In het programma Hilversum Uit op NPO radio 1 van 20 november jl. ging presentatrice Petra Grijzen in gesprek met enkele gasten uit Groningen. Een van de vragen die werd besproken was ‘moet er een nieuwe harde lockdown komen in verband met de overbelaste zorg?’ Lidewij Hoorntje, chirurg in het Martiniziekenhuis, reageerde op persoonlijke titel. Zij is ook betrokken bij het Artsen Collectief.
Ook in het Martiniziekenhuis moet personeel beschikbaar blijven voor Covidpatiënten, waardoor er al geplande operaties voor haar uitgesteld worden, zoals voor borstkankerpatiënten die wachten op een reconstructie.
Om te kunnen besluiten in hoeverre een lockdown zinvol kan zijn, vindt Hoorntje dat met spoed onderzocht moeten worden welke mensen het grootste risico lopen om in het ziekenhuis opgenomen te worden met corona, zodat je op basis daarvan beslissingen kunt nemen. Het LNAZ (Landelijk Netwerk Acute Zorg) kan daar de gegevens voor leveren. Juist mensen met bijkomende ziektes worden extra hard geraakt door Covid-19, nu het vaccin bij hen uitgewerkt raakt.
Een van de gasten vult aan dat de QR-code niet zegt of je wel of niet ziek bent, dus dat er iets anders nodig is. Dat klopt: door instandhouding van toegang met QR-code, blijft het virus verspreid worden onder gevacineerde mensen, en zal daardoor ook bij de kwetsbaren terechtkomen.
Hoorntje uit onbegrip voor het feit dat er de afgelopen anderhalf, twee jaar niets is gedaan aan het capaciteitsprobleem in de zorg. “Er is aangeboden om extra zorg in Duitsland aan te kopen, er zijn ziekenhuisschepen aangeboden inclusief geschoold ic-personeel – waarom is daar niks mee gedaan?”
Kortom, essentieel voor het beantwoorden van de vraag over een nieuwe lockdown is: welke mensen zorgen met name voor het belasten van de ziekenhuiszorg? En op basis van die gegevens gericht te gaan sturen, in plaats van een harde lockdown voor de hele samenleving. “Een lockdown voor iedereen levert aantoonbaar meer schade op dan dat het reddingen aan corona oplevert”, benadrukt Hoorntje. (*)
Luister hier, vanaf 32’: https://www.nporadio1.nl/uitzendingen/hilversum-uit/c31a503d-c9ef-4100-aa27-8d3a16554a23/2021-11-20-hilversum-uit
(*) Ambtenaren van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) waarschuwden de regering voorafgaand aan de lockdown van 2020 dat die 520.000 levensjaren meer zou kosten dan dat hij oplevert. Dit bleek uit het WOB-verzoek van oud-CBS-directeur Jan van der Zanden, die deze cijfers naar buiten bracht. Hij zei daarover 21 juli jl.: “Ik wil graag zien dat onze overheid besluiten neemt, niet gebaseerd op angst en op emoties, maar op een goede analyse van het probleem.”