In de Telegraaf van 11 november bespreken Jorine Hammink, arts en specialist ouderengeneeskunde en Felix van der Wissel, huisarts in een opinieartikel de vraag ‘Moet de oorzaak van de aanhoudende oversterfte niet eerst boven water?’
Onderstaand publiceren wij het betoog van artsen Hammink en Van der Wissel dat wij als Artsen Collectief onderschrijven:
“Dat de ’herhaalprik’campagne tegen corona in volle gang is, baart de artsen Jorine Hammink en Felix van der Wissel grote zorgen. ,,Een belangrijke vraag hangt immers nog altijd boven de markt: is er een mogelijke link tussen de aanhoudende oversterfte en de coronavaccins?”
Veilig’ is doorgaans een begeleidende belofte bij vaccineren. Maar bij de corona-herhaalprik voelt deze ongemakkelijk. Een belangrijke vraag over de aanhoudende ’oversterfte’ hangt immers nog altijd boven de markt. In oktober stierven in Nederland bijna 1800 mensen meer (16%) dan verwacht, volgens het CBS. Is een deel van de extra sterfgevallen mogelijk te linken aan de coronavaccins? Dat valt op dit moment niet uit te sluiten, omdat onafhankelijke wetenschappers geen toegang hebben tot de data die nodig is om dit uit te zoeken. Zou deze vraag niet eerst beantwoord moeten worden, voordat we weer massaal gaan vaccineren?
Binnen- en buitenland
Sommige insiders vinden het niet nodig om de corona vaccins te betrekken in de mix van mogelijke verklaringen voor de oversterfte. Maar in ons land (en ook daarbuiten) zien we niet-coronagerelateerde oversterfte sinds de start van de vaccinaties. Verontrustende signalen over deze oversterfte staan in rapportages uit binnen¬ en buitenland, onder meer van bijwerkingencentrum Lareb. In januari 2021 startte in ons land de vaccinatiecampagne. Ruim drie maanden later waren 3,7 miljoen prikken gezet. Bij Lareb stond de teller toen op 257 gemelde sterfgevallen, van wie zo’n 60% overleed binnen één week na de vaccinatie.
Je zou nu kunnen zeggen: er overlijden voortdurend mensen, zeker in de oudere leeftijdsgroepen die als eerste in aanmerking kwamen voor coronavaccinatie – er hoeft dus geen verband te zijn. Het klopt dat sterven na vaccinatie niet hetzelfde is als sterven door vaccinatie. Maar plotselinge sterfte kort na vaccinatie is wel een signaal dat serieus mag worden genomen. Zeker als de sterftecijfers in perspectief zijn te plaatsen.
En dat kan door er een andere Lareb-rapportage bij te nemen: die over de gemelde bijwerkingen na griep- en pneumokokkenvaccinatie in seizoen 2020-2021. Er werden toen ruim 4 miljoen vaccins toegediend, aan voornamelijk oudere leef tijdsgroepen. Lareb ontving twee meldingen van overlijden (zeven en acht dagen na de prik). Inmiddels heeft Lareb in totaal ruim 700 meldingen binnen van overlijden na coronavaccinatie.
Deskundigen hebben geen sluitende verklaring voor de oversterfte,
mede doordat het RIVM en de GGD’s sommige data uit
privacy oogpunt niet kunnen delen.
Daar komt bij dat de veiligheid van de twee nieuwe herhaalprikken van Pfizer en Moderna is omgeven door onzekerheden. Het type (lab)onderzoek dat is gedaan kan geen uitsluitsel ge ven over de balans tussen de mogelijke voor- en nadelen van beide vaccins. Terwijl dit een cruciaal punt is als het gaat over het vaccineren van groepen met weinig kans op een ernstig beloop van Covid-19, of mensen die reeds een (omikron-)SARS CoV-2-infectie hebben doorgemaakt.
Van de markt halen
De herhaalprik beschikt slechts over een tijdelijke ’voorwaardelijke’ EMA goedkeuring, vanwege acute noodzaak. Dit betekent dat ’aanvullend bewijs over de baten’ moet worden afgewacht. Wanneer vragen rijzen over een mogelijk causaal verband tussen vaccins met zo’n ’noodvergunning’ en oversterfte, dienen de vaccinproducenten aan te tonen dat dit verband er níet is. Slagen zij daar niet in, dan moeten de vaccins van de markt worden gehaald. Onafhankelijke wetenschappers die een verband moeten bewijzen aan de hand van data die ze niet lijken te krijgen, is omkering van de bewijslast. ’Bij twijfel niet inhalen’ is een populaire samenvatting van het voorzorgsprincipe. Welnu: elke burger zit uit eindelijk zélf aan het stuur in de prikstraat. En daar hangt meer mist dan je misschien op het eerste oog kunt zien.”
Jorine Hammink, arts en specialist ouderengeneeskunde en Felix van der Wissel, huisarts
Bron: https://www.telegraaf.nl/watuzegt/1283490822/moet-oorzaak-oversterfte-niet-eerst-boven-water