aug 9, 2021

Nieuws uit IJsland

aug 9, 2021

Note: Op 9 augustus deelden wij een nieuwsartikel over de situatie in IJsland en de uitspraak van Hoofd-epidemioloog Guðnason: ‘groepsimmuniteit kan alleen worden bereikt door het virus te laten rondgaan door de samenleving’. Echter, de IJslandse Hoofd-epidemioloog Guðnason heeft zijn uitspraken van 8 augustus met betrekking tot de coronastrategie van de regering later die dag teruggetrokken. Hij vertelde dat zijn woorden verkeerd waren geïnterpreteerd en dat het beleid van de autoriteiten ten aanzien van de aanhoudende pandemie ongewijzigd blijft. Meer lezen. 

Oorspronkelijke bericht:

IJsland kent een heel hoge vaccinatiegraad (een van de hoogste in Europa) en beëindigde eind juni vrijwel alle maatregelen. Maar sinds ruim twee weken lopen de cijfers daar weer duidelijk op. Op 8 augustus kondigde de IJslandse Van Dissel (Þórólfur Guðnason) in een interview met een lokaal medium Visir een belangrijke strategiewijziging aan:

Groepsimmuniteit moet worden bereikt door het virus te laten rondgaan

De Hoofd-epidemioloog Guðnason van IJsland zei tijdens een briefing dat coronavaccinatie niet heeft geleid tot groepsimmuniteit en dat het nu nodig is om te proberen groepsimmuniteit tegen het Coronavirus te bereiken door het te laten rondgaan. Hij zegt dat het doel nu niet kan zijn om het virus uit de samenleving te bannen.

Anderhalve maand na de afschaffing van alle maatregelen is de afgelopen weken een recordaantal mensen positief getest, ondanks het feit dat het grootste deel van de bevolking is ingeënt. Guðnason zei vanmorgen dat het teleurstellend is dat er geen groepsimmuniteit is bereikt met vaccinatie. Hij zegt dat er maar één andere manier is groepsimmuniteit te bereiken, door het virus zich door de gemeenschap te laten verspreiden.

Bron: Groot nieuws uit IJsland – Maurice de Hond en Ná þurfi hjarðónæmi með því að láta veiruna ganga – Vísir (visir.is)

Ook dit artikel maakt duidelijk dat de effectiviteit van vaccinatie beperkt is. Ruim 90% van de volwassenen is gevaccineerd echter de positieve testen lopen op. Er worden zelfs meer positieve testen onder gevaccineerden gemeten dan onder niet gevaccineerden. Bron: Iceland’s rising Covid-19 cases demonstrate vaccine efficacy — Quartz (qz.com)

Het Artsen Collectief blijft benadrukken dat massavaccinatie tegen corona geen duurzame oplossing is. Vaccinatie beschermt niet of niet volledig tegen nieuwe varianten en ook niet tegen transmissie! Willen we voorbereid zijn op het najaar moeten we nu de zorgcapaciteit opschalen en inzetten op gezondheid.
Laten we met elkaar in gesprek gesprek gaan over de mogelijkheden van een risicogestuurd beleid, met maatregelen tegen corona met zo min mogelijk nevenschade, waarbij gezondheid wordt gestimuleerd en waarin (keuze)vrijheid en zelfbeschikkingsrecht voorop staan.

Spread the love

Steun ons, word vriend!
Vindt u de artikelen van Artsen Collectief waardevol? Word dan vriend. Gratis! Als vriend krijgt u onze maandelijkse nieuwsbrief, kunt u suggesties doen aan ons redactieteam en blijft u op de hoogte van alle ontwikkelingen!
Samen staan we sterker. Van angst terug naar vertrouwen!

Disclaimer: Het Artsen Collectief is niet verantwoordelijk voor de inhoud op de genoemde pagina’s van externen waar naar verwezen wordt. Het delen van een pagina betekent niet dat het Artsen Collectief alle opvattingen deelt. Het Artsen Collectief ondersteunt het inwinnen en delen van (medische) informatie zonder censuur om een open gesprek / wetenschappelijke discussie te stimuleren.