dec 23, 2021

‘Slimme dokters prikken. Wijze dokters bespiegelen.’

dec 23, 2021

Interview met Richard de Leth (39) oprichter van OERsterk

Het is altijd verrassend hoe de media hem gaan noemen. Bij het tv-programma Jinek was hij Specialist Gezondheid management; weer anderen komen met Gezondheid coach of Oer-dokter. Het maakt Richard de Leth allemaal niet zoveel uit als zijn doel maar gehaald wordt en dat is ambitieus: een miljoen mensen een beter, gezonder leven te laten leiden. Op die manier wordt de juiste weerstand opgebouwd en sterkt het vertrouwen in je lichaam, lees: immuunsysteem.

We maakten medio november een afspraak, maar de stilte trad in. De Leth moest even de coronabesmetting in zijn gezin overwinnen. “Het begon met Noah, mijn oudste zoon uit groep acht. Ikzelf had het meeste last, maar we zijn er allemaal goed uitgekomen.”

De 39-jarige man uit Heemskerk is gedreven als hij spreekt. Het is een eigenschap die ooit leidde tot zijn studie Geneeskunde en ook tot het uitrekken van de witte jas tijdens zijn co-schappen. We hebben een man aan de lijn die zijn doctoraal als nuttige bagage meenam in zijn vooruitziende visies. “Geneeskunde leek me een prachtig vak. Je zou mensen onafhankelijk en beter maken. Ik zag en zie steeds duidelijker dat mensen juist afhankelijker worden gemaakt. Je hoort niets over preventie of over een goede natuurlijke basis leggen. Met die deceptie liep ik het ziekenhuis uit, de witte jas hing aan de kapstok, maar ik had mijn vrijheid terug. Zo vrij als een vogel.”

Maar wel een vogel die momenteel bezorgd zijn vlucht uitvoert. Onder zich ziet hij een gezondheidslandschap waarin angsten regeren en er kritiekloze overgave is aan een overheidsbeleid dat slechts heil zoekt in lockdowns en de prik der prikken.

OERsterk heeft in tegenstelling tot de prik der prikken als uiteindelijke -tijdelijke- oplossing een totaal andere weg die leidt naar immuniteit. In deze andere weg van Van Leth staan de natuurlijke en onderbelichte kwaliteiten van de mens centraal.

“Begrijp me goed. Ik ben voor vaccinatie, maar dan alleen voor echte risicogroepen, niet voor mensen die een virus makkelijk kunnen overwinnen door een gezond lijf. Die gehele vaccinatie is en blijft vooralsnog een experiment. Het is het enige paard waarop wordt gewed, maar wees vooral een toeschouwer en geen deelnemer.” 

“De O staat voor ontspanning, de E voor eten, de R voor regelmatig bewegen. Als je die drie serieus neemt dan is je kans om geïnfecteerd te worden door Covid of op een IC terecht te komen een heel stuk kleiner. Om te beginnen door een miljoen mensen een gezonder en beter leven te geven door zelfzorg. Heel iets anders dan je lot laten afhangen van prikken die hun houdbaarheid steeds minder bewijzen. We hebben nu honderdduizend mensen die onze nieuwsbrief ontvangen en zijn geen roepende in de woestijn meer. Hoeveel tegenwicht we kunnen bieden aan het huidige beleid weet ik natuurlijk niet. Wel dat de getallen groeien.” Dan snel: “Begrijp me goed. Ik ben voor vaccinatie, maar dan alleen voor echte risicogroepen, niet voor mensen die een virus makkelijk kunnen overwinnen door een gezond lijf. Die gehele vaccinatie is en blijft vooralsnog een experiment. Het is het enige paard waarop wordt gewed, maar wees vooral een toeschouwer en geen deelnemer.” 

Japan dat wel Ivermectine voorschrijft, een overheid in El Salvador die burgers een pakketje Zink, Vitamine D3 geeft zodat het immuunsysteem beter wordt…. De aanpak en medische onderwerpen buitelen over elkaar heen omdat er internationaal zovele variabelen spelen. En toch zijn er absolute zaken die vraagtekens oproepen zoals de huidige IC-bezetting in ons land. “Die is even hoog als vorig jaar rond deze tijd toen veel minder mensen gevaccineerd waren. Dat is gek toch?”

“Waarom niet meer van ‘binnenuit’ vanuit de kracht van je eigen lijf de aanval inzetten?”

“We kunnen, nu anderhalf jaar verder, ons niet uit de crisis prikken. Er wordt maar één spoor gevolgd en dat is kortzichtig. Waarom niet meer van ‘binnenuit’ vanuit de kracht van je eigen lijf de aanval inzetten? We eten rommel, we bewegen te weinig, voelen stress en we hopen maar dat sterke genen ons zullen redden, maar dat is naïef. Je zult toch echt aan het werk moeten als je deze pandemie zelfstandig aan wilt pakken. Daarin zit misschien het antwoord waarom zoveel mensen zich wel laten vaccineren. Ze hebben geen zin in meer discipline om het lichaam de aandacht te geven die het verdient.”

Naast medische discussie over de weg die naar een oplossing leidt, benoemt De Leth ook de maatschappelijke consequenties van het huidige één-sporenbeleid. “Er wordt ruilhandel gepleegd met het kind van de rekening en de problemen worden naar andere domeinen doorgespeeld. “Hoe ontwrichtend is dát allemaal, dít beleid? Mensen zijn depressief, mensen polariseren, families en vriendschappen vallen uit elkaar, ondernemers raken financieel in de problemen, mensen raken hun banen kwijt. Allemaal negativiteit. Zo’n zonde. Ik heb nog niet gezien dat dit alles wordt meegewogen door de overheid.”

“We hebben helaas geen ministerie van Volksgezondheid, we hebben een ministerie van Farmaceutische ziektebestrijding”

De Leth is stellig: “We hebben helaas geen ministerie van Volksgezondheid, we hebben een ministerie van Farmaceutische ziektebestrijding met dociele artsen in hun kielzog. Ik zeg weleens dat slimme dokters prikken en wijze dokters niet totdat ze alle voors- en tegens hebben bespiegeld.” Wat domme dokters doen, blijft tussen ons onbenoemd en misschien is dat maar beter ook.

Spread the love
Steun ons, word vriend!
Vind u de artikelen van Artsen Collectief waardevol? Word dan vriend. Gratis! Als vriend krijgt u onze maandelijkse nieuwsbrief, kunt u suggesties doen aan ons redactieteam en ontvangt u 10% korting op artikelen in onze webshop. Daarnaast blijft u op de hoogte van alle ontwikkelingen!
Samen staan we sterker. Van angst terug naar vertrouwen!

Disclaimer: Het Artsen Collectief is niet verantwoordelijk voor de inhoud op de genoemde pagina’s van externen waar naar verwezen wordt. Het delen van een pagina betekent niet dat het Artsen Collectief alle opvattingen deelt. Het Artsen Collectief ondersteunt het inwinnen en delen van (medische) informatie zonder censuur om een open gesprek / wetenschappelijke discussie te stimuleren.