jul 23, 2021

OERsterk podcast met Evelien Peeters ‘Vaccineren voor een ander? Dat gaat helaas niet op‘

jul 23, 2021

In deze podcast vertelt Evelien Peeters (internist-endocrinoloog en voorzitter van de Stichting Artsen Covid Collectief) over:

 • haar vragen over de proportionaliteit van de coronamaatregelen (die in conflict waren met haar artseneed)
 • vrije keuze en lichamelijke integriteit
 • de impact van de aan het coronavirus toegekende A-status
 • haar veranderde visie op gezondheid
 • een dokter als gids in het landschap van mogelijkheden
 • de noodzaak voor een nieuw medisch en maatschappelijk systeem rondom gezondheid
 • het integreren van alle levensgebieden in haar spreekkamer
 • het placebo- versus het nocebo-effect
 • de huidige toxische polarisatie
 • welke informatie nodig is om een juiste vaccinatiekeuze te kunnen maken
 • haar visie op de voorgenomen verplichte vaccinatie van zorgpersoneel in Griekenland en Frankrijk
 • eigenaarschap van gezondheid; vrije wil en vrije keuze
 • de kracht van altruïsme en iets voor een ander doen (door de overheid nu misbruikt)
 • angst en houvast hopen te krijgen via alle maatregelen en vaccineren
 • terugbrengen van natuurlijke ritmes en regulatie
 • het helpen versnellen van een paradigmashift in de huidige tijd
 • hoe ze zoekt naar balans met al haar activiteiten
 • hoe je het vermogen om jezelf beter te maken kunt trainen
 • tips voor kinderen en hun ouders

0:00 – Intro; waarom kritisch op het huidige coronabeleid?

Uit naam van volksgezondheid zijn allemaal maatregelen genomen die schade aanrichtten. Veel vragen bij de proportionaliteit van de maatregelen.
Artsen Collectief gestart om gesprekken op gang te brengen: kan het ook anders?

2:49 – Hoe kijk je terug op afgelopen jaar?

Vorig jaar brandbrief gestuurd aan politiek en artsen, stuitend, zou zo weer kunnen posten, want er is niets veranderd.
Recht op lichamelijke integriteit (dat jij beslist wat er met je lichaam gebeurt) en je zelfbeschikkingsrecht (of je medische handelingen ondergaat); die keuze ligt bij jou. Dat recht moeten we beschermen zolang we kunnen.

4:48 – SARS-Cov-2-virus op lijst A geplaatst.

Mensen beseffen niet wat het kan betekenen: als je verdacht wordt van SARS-Cov-2 kan je zelfs opgepakt worden, in het extreme scenario.

6:14 – Wat is jouw visie op gezondheid?

Laatste jaren is mijn visie intens aan het veranderen. Je hebt een lichaam, maar de emoties die je meemaakt vormen ons veel sterker dan ik dacht. Qua preventie en voorkomen van ziekte ging het vooral over leefstijl en voeding. Maar het mentale stuk: hoe voel ik me bij dingen, hoe kan ik dingen loslaten, heeft enorme impact op gezondheid, misschien wel belangrijker dan al het andere. Het systeem nu is: wachten tot mensen ziek worden en dan proberen op te lossen -terwijl de preventie is uitgekleed. We zitten in een ‘fastfood-maatschappij’ van geneeskunde, en leggen de verantwoordelijkheid bij de dokter.
Dat doorbreken: als patiënt heb je eigenaarschap. “Ik heb een bepaalde ziekte en omdat ik het doe, kan ik het oplossen”. De dokter is dan niet meer dan een gids in het landschap van mogelijke oplossingen.

9:28 – Hoe kunnen we meer inzetten op preventie?

Systeem veranderen van binnenuit. Je kan jezelf genezen met voeding en leefstijl. De huidige opleiding staat ver af van wat de planeet ons biedt en wat we zelf als mens te bieden hebben. Het systeem is onbetaalbaar geworden en we moeten kijken naar wat de wereld heeft te bieden. Een holistisch beeld: alles wat jij doet, is ook goed is voor het ecosysteem.

Niet meer wachten totdat iemand hulp vraagt, maar al op school beginnen met onderwijs, Kinderen leren over eigen kracht om gezond te blijven. Meer denken vanuit preventie en holisme.

13:55 – Lukt het je nog om met bezieling je vak uit te oefenen?

Mijn werk is fantastisch. Ik merk een verschuiving in de spreekkamer. Veel mensen vragen nu ‘wat kan ik zelf doen?’ Als dokter ben je daarin niet goed genoeg opgeleid, dus eerst moeten we de taal en de toolkit ontwikkelen, om die vervolgens weer te kunnen aanbieden. Hele interessante tijd, waarin veel zelfontwikkeling zit.

19:03 – Hoe kijk je naar placebo en nocebo?

Placebo is een van de sterkste krachten die je als mens in je hebt en die je als arts kan meegeven: het zelfherstellend vermogen dat wordt aangezet met symbolen. Uitleg is belangrijk deel van de genezing; het placebo-effect wordt versterkt door de witte jas. Laten we dat inzetten, het maakt zelfs niet uit als mensen weten dat het placebo is. Mensen moeten zelf een stap daarin zetten; arts wordt dan meer de coach van de patiënt.

21:35 – Niet uit angst leven; hoe kunnen we nu vanuit verbinding bruggen bouwen?

Dat is essentieel om te doen, polarisatie is zo toxisch! Verbinding zoeken is een enorme krachtige opdracht. Weet niet of ik het antwoord heb; overtuigen is niet verbinden. Informatie geven is verbinden. Proberen mensen open te laten staan via vragen om andere informatie. Om ze te bereiken helpt het om oprecht je emotie te tonen: als het je oprecht heel veel doet, dan heb je weer verbinding.

25:05 – Welke informatie zou iedereen moeten weten om zichzelf te beschermen?

Vaccineren doe je alleen voor jezelf. Dus vraag je zelf: waarom wil ik het? Omdat je op vakantie wil? Of je oma niet wilt besmetten? Zoek dan meer informatie. Vraag je af: is het wel bewezen dat je de ander niet kan besmetten, niet ziek kan worden, meehelpt aan groepsimmuniteit?

30:18 – Verplichte vaccinatie voor zorgpersoneel in het buitenland, hoe is dit in perspectief van vrije keuze?

Dat staat er haaks op. Ik zie hoe altruïstisch mensen zijn om het goed te doen voor de ander. Gedrag komt voort uit een positieve prikkel, maar ons altruïsme wordt nu misbruikt om ons tegen elkaar uit te spelen en de ander uit te sluiten. Laten we niet onderling discrimineren, maar onderling solidair zijn. Nu worden we door elkaar gecontroleerd. Solidariteit sluit niemand uit.

38:20 – Dilemma wel/niet zeggen dat je niet-gevaccineerd bent

Angst raakt ons harder, raakt diep in ons reptielenbrein. Vanuit angst willen mensen houvast en houvast wordt geboden via de maatregelen of door vaccinatie. Maar maatregelen of vaccinatie maakt ons niet ‘veilig’.

40:01 Wat zou jij doen als je alle macht kreeg, de vrije hand had?

Systeemverandering begint bij de geboorte. Anders omgaan met de aarde, je de gelijke voelen van het ecosysteem om je heen. In balans zijn met je omgeving en niet meer hiërarchisch denken. De aarde niet belasten.

51:04 – Hoe zorg jij voor balans in je leven?

Ik ga heel goed op pieken – met uitzicht op ontspanning. Wat ik nodig heb, is beweging, hardlopen, yoga. Met vrienden zijn, met kinderen zijn, in het groen zijn: dat is essentieel om gezond te blijven.

52:15 – Hoe geef je je immuunsysteem een boost?

Wij doen thuis veel met ademhalen. Ik ben in de winter blijven zwemmen. Als je je ziek voelt worden, het met ademhaling onder controle proberen te krijgen.

53:20 – Wat zou je kinderen willen zeggen?

Dat je als kind alle kracht in je hebt die je nodig hebt. Je kunt jezelf genezen en blij maken. Je kunt het trainen, je kunt rust in je hoofd trainen en je kunt vertrouwen op je gevoel. Laat ouders het kind ruimte geven, het kind laten ontdekken, laten zijn, niet je eigen patronen opleggen aan het kind.

54:54 – Balans tussen werk en privé?

Kinderen zijn spiegels, zij zijn er om ons iets te leren. Advies aan ouders: een kind is heel gevoelig voor emotie en energie tussen de ouders. Als kind ernaar vraagt, wees dan congruent met hoe je je voelt. “Ja ik ben verdrietig”, “ik ben boos”. Beter dan ontkennen. Kind luistert wel, maar kind leert 95% non-verbaal. Gewenst gedrag voorleven. En besef: welk gedrag had ik, dat zij zich nu zo gedragen?

56:35 – Aanvulling, toelichting?

Benadrukken dat we als mensheid goed voor elkaar kunnen zorgen. Laten we dat inzetten uit liefde en niet ‘verdeel en heers’.

Spread the love

Steun ons, word vriend!
Vindt u de artikelen van Artsen Collectief waardevol? Word dan vriend. Gratis! Als vriend krijgt u onze maandelijkse nieuwsbrief, kunt u suggesties doen aan ons redactieteam en blijft u op de hoogte van alle ontwikkelingen!
Samen staan we sterker. Van angst terug naar vertrouwen!

Disclaimer: Het Artsen Collectief is niet verantwoordelijk voor de inhoud op de genoemde pagina’s van externen waar naar verwezen wordt. Het delen van een pagina betekent niet dat het Artsen Collectief alle opvattingen deelt. Het Artsen Collectief ondersteunt het inwinnen en delen van (medische) informatie zonder censuur om een open gesprek / wetenschappelijke discussie te stimuleren.