Psychologen van de Carnegie Mellon universiteit in de Verenigde Staten onderzochten het effect van stress en sociale ondersteuning op het verloop van virale verkoudheidsinfecties. Een mooie studie uit 2015, maar nu relevanter dan ooit. Een van de conclusies van de studie was dat elkaar omhelzen de gezondheid verbetert.
Tijdens de studie werden 404 proefpersonen opzettelijk met een rhino- of een influenza (griep)-virus besmet. De onderzoekers bekeken hoe ziek de personen hiervan werden. De proefpersonen werden na de infectie in quarantaine geplaatst om hun symptomen goed te kunnen volgen.
In de twee weken vóór de infectie documenteerden de onderzoekers onder hoeveel stress de proefpersonen leefden en hoeveel sociale steun ze ondervonden. Voor de sociale steun werd onder andere het aantal omhelzingen per dag als maat gebruikt. Het bleek dat verkoudheidssymptomen minder voorkwamen bij proefpersonen die veel omhelzingen hadden gekregen in de twee weken voor hun infectie.
Volgens de onderzoekers is het waarschijnlijk dat omhelzingen helpen het stressniveau van iemand te verlagen en dat is goed voor het immuunsysteem.
Het lijkt soms alsof we die wetenschap de afgelopen jaren vergeten zijn. Afstand houden, de 1,5 meter samenleving is ongezond voor onze psyche en ons immuunsysteem. Het maakt ons vatbaarder voor virale infecties.
Het Artsen Collectief zet daarom vraagtekens bij de zin van de maatregel van het afstand houden, een van de basisadviezen van het Coronadashboard van de overheid, zeker nu het coronavirus is veranderd in een verkoudheidsvirus. Mensen hebben sociale interactie nodig en echt lichamelijk contact, om gezond te blijven. Een omhelzing hoort daarbij.
Meer over hoe je je immuunsysteem kunt versterken: Hoe zorg ik voor een optimale afweer? Een leefstijladvies! – Artsen Covid Collectief (artsencollectief.nl)
Referentie:
- Cohen S, Janicki-Deverts D, Turner RB, Doyle WJ. Does hugging provide stress-buffering social support? A study of susceptibility to upper respiratory infection and illness. Psychol Sci. 2015 Feb;26(2):135-47. doi: 10.1177/0956797614559284. Epub 2014 Dec 19. PMID: 25526910; PMCID: PMC4323947.