sep 16, 2022

Onderzoek oversterfte noodzakelijk

sep 16, 2022

Het thema oversterfte verdient aandacht, want het is noodzakelijk en vanzelfsprekend dat naar de hoge oversterfte die niet direct verklaard kan worden door corona-infecties onderzoek wordt gedaan.

Maar doordat in dit dossier de privacyregels streng worden aangehouden, kan het onderzoek naar de huidige oversterfte niet goed plaatsvinden. Dat zegt wetenschapper Eline van den Broek-Altenburg van de klankbordgroep die het onderzoek naar de oversterfte begeleidt. Het interview bij NPO Radio 1 kun je hier terugluisteren. 

Want hoe komt het nou precies dat er de afgelopen jaren veel meer mensen stierven dan we dachten? Was het door de coronapandemie, was het door de uitgestelde andere zorg, of is er nog iets heel anders aan de hand? De overheid investeert een miljoen euro om de oorzaak van die ‘oversterfte’ wetenschappelijk uit te laten zoeken. En de kamercommissie voor VWS hield 15 september een hoorzitting over. Gezondheidseconoom Eline van den Broek was bij die hoorzitting en vertelde daarvoor bij NPO Radio 1.

Ook de Volkskrant berichtte hier op 8 september over in het artikel: ‘Wetenschappers krijgen gegevens oversterfte niet voor onderzoek – vanwege privacy, zeggen RIVM en de GGD’s.’
Niet alleen in Nederland is er een opmerkelijke oversterfte.

Het Artsen Collectief vindt de striktheid waarmee de privacyregels in dit dossier gebruikt worden opmerkelijk, zeker nu dit het verbeteren van de zorg en uitvoer van wetenschappelijk onderzoek in de weg lijkt te staan.

Spread the love

Steun ons, word vriend!
Vindt u de artikelen van Artsen Collectief waardevol? Word dan vriend. Gratis! Als vriend krijgt u onze maandelijkse nieuwsbrief, kunt u suggesties doen aan ons redactieteam en blijft u op de hoogte van alle ontwikkelingen!
Samen staan we sterker. Van angst terug naar vertrouwen!

Disclaimer: Het Artsen Collectief is niet verantwoordelijk voor de inhoud op de genoemde pagina’s van externen waar naar verwezen wordt. Het delen van een pagina betekent niet dat het Artsen Collectief alle opvattingen deelt. Het Artsen Collectief ondersteunt het inwinnen en delen van (medische) informatie zonder censuur om een open gesprek / wetenschappelijke discussie te stimuleren.