sep 22, 2023

Opnieuw mRNA uit coronavaccin in moedermelk gevonden

sep 22, 2023

Een peer reviewed artikel rapporteert opnieuw dat mRNA corona vaccins na vaccinatie van de moeder in de moedermelk terechtkomen.

Hanna et al. maakten hierover de eerste melding ongeveer een jaar geleden. (2) Toen ging het om positieve moedermelkmonsters bij 5 van de 11 proefpersonen.

Dezelfde onderzoeksgroep heeft nu een vervolgstudie verricht onder 13 vrouwen die borstvoeding gaven na een Pfizer of Moderna mRNA-vaccinatie. Bij 10 vrouwen werd in een of meer moedermelkmonsters het mRNA aangetroffen.

Route van injectiespuit naar babymond

Het vaccin mRNA werd het meest aangetroffen in de melk van 20 tot 48 uur na vaccinatie, na 48 uur niet meer. De auteurs geven een beschrijving van de weg die het vaccin-mRNA aflegt van injectiespuit naar babymond (figuur):

  1. Vaccin-mRNA dat is omsloten door een vetlaagje (lipid nanoparticle of LNP) wordt ingespoten in de bovenarmspier van de moeder;
  2. het mRNA-LNP blijft niet in de bovenarmspier, maar verplaatst zich naar de bloedbaan (of het lymfestelsel) en wordt getransporteerd naar de melkklieren van de borst;
  3. De melkproducerende cellen van de melkklier nemen het mRNA-LNP op;
  4. In deze cellen wordt het mRNA verpakt in melkvetbolletjes: microvesicles of exosomen;
  5. Deze melkvetbolletjes worden uitgescheiden in de melk;
  6. De baby zuigt de melk met hierin het vaccin-mRNA op

Figuur: de route van het vaccin-mRNA van injectiespuit naar babymond. (Ref 1)

De mRNA-vaccins worden bij zeer lage temperatuur bewaard, onder andere om afbraak tegen te gaan. Gezien de complexe route die het mRNA volgt, testten de onderzoekers in hoeverre het mRNA nog intact was in de moedermelk.  Ze troffen 12-25% van het mRNA nog volledig intact in de melk aan.

Het is onbekend of dit door vetbolletjes omgeven mRNA bij de cellen van de baby binnen kan dringen. De auteurs benoemen echter dat de melkvetbolletjes met het vaccin- mRNA bestand zijn tegen afbraak in de maag en dat de inhoud kan worden opgenomen in de darmwand.

Ook vragen de auteurs zich af of het vaccin-mRNA uit de melk nog biologisch actief is en kan aanzetten tot productie van het spike-eiwit. De tests die hiervoor werden gebruikt waren negatief, maar niet gevoelig genoeg om dit te kunnen detecteren.

Shedding

Deze studie is van belang omdat het duidelijk aantoont dat het vaccin-mRNA niet in de bovenarmspier blijft maar naar weefsels in het lichaam wordt vervoerd en daar door cellen kan worden opgenomen. Bij moeders die borstvoeding geven zijn de gevolgen voor de baby niet onderzocht. Ook toont het aan dat de zogenaamde shedding of uitscheiding van het vaccin-mRNA een reëel fenomeen is. Het vaccin mRNA wordt namelijk door de gevaccineerde moeder uitgescheiden: in de moedermelk. In welke lichaamsvloeistoffen het vaccin-mRNA nog meer kan worden uitgescheiden is onbekend.

Het Artsen Collectief vindt dat het doorgaan met mRNA-coronavaccinaties onverantwoord is vanwege dit soort onbedoelde en onverwachte processen, zeker als de gezondheid van baby’s in het geding is, vanwege onbekendheid met langere termijneffecten, de bekende ernstige bijwerkingen, de lage effectiviteit en de onverklaarde oversterfte.

Referenties

  1. Nazeeh Hanna, Claudia Manzano De Mejia, Ari Heffes-Doon, Xinhua Lin, Bishoy Botros, Ellen Gurzenda, Christie Clauss-Pascarelli, and Amrita Nayak. Biodistribution of mRNA COVID-19 vaccines in human breast milk. eBioMedicine 2023;96:104800. https://www.thelancet.com/journals/ebiom/article/PIIS2352-3964(23)00366-3/fulltext
  2. Hanna N, Heffes-Doon A, Lin X, Manzano De Mejia C, Botros B, Gurzenda E, Nayak A. Detection of Messenger RNA COVID-19 Vaccines in Human Breast Milk. JAMA Pediatr. 2022 Sep 26. doi: 10.1001/jamapediatrics.2022.3581. Epub ahead of print. PMID: 36156636.
Spread the love

Steun ons, word vriend!
Vindt u de artikelen van Artsen Collectief waardevol? Word dan vriend. Gratis! Als vriend krijgt u onze maandelijkse nieuwsbrief, kunt u suggesties doen aan ons redactieteam en blijft u op de hoogte van alle ontwikkelingen!
Samen staan we sterker. Van angst terug naar vertrouwen!

Disclaimer: Het Artsen Collectief is niet verantwoordelijk voor de inhoud op de genoemde pagina’s van externen waar naar verwezen wordt. Het delen van een pagina betekent niet dat het Artsen Collectief alle opvattingen deelt. Het Artsen Collectief ondersteunt het inwinnen en delen van (medische) informatie zonder censuur om een open gesprek / wetenschappelijke discussie te stimuleren.