• ondersteund door 31.592 vrienden
  • waarvan 2.080 geverifieerde medici

aug 26, 2021

Over het coronavaccin is veel onzeker, maar het debat wordt steeds stelliger: hou daarmee op

aug 26, 2021

Een zeer ingewikkeld epidemiologisch en maatschappelijk probleem vereenvoudigen tot één schuldige partij, de ‘ongevaccineerden’, helpt het moeilijke gesprek over leven met corona niet. Hoog tijd dat iedereen in de media, politiek en gezondheidszorg inzet op een rustiger gesprek.

25 augustus 2021 verscheen dit opinie artikel in de Volkskrant van Jona Walk, internist i.o. en gepromoveerd in immunologie.
Bron: https://www.volkskrant.nl/columns-opinie/opinie-over-het-coronavaccin-is-veel-onzeker-maar-het-debat-wordt-steeds-stelliger-hou-daarmee-op

“We hebben te maken met een muterend virus dat ook dieren kan infecteren, en een vaccin dat vooral ziekte, en niet besmetting, voorkomt. Er is nog veel onzeker over wat de bijdrage van vaccinatie aan het bestrijden van covid-19 op de midden- en lange termijn zal zijn. We weten niet hoe lang de afweer na vaccinatie blijft bestaan. Of de bescherming tegen ernstige klachten behouden blijft voor nieuwe varianten, in welke mate vaccinatie de besmettelijkheid doet afnemen en of het mogelijk is om te beschermen tegen eventuele varianten doormiddel van ‘boosters’ of nieuwe vaccins.

Wat in ieder geval wel duidelijk is: het geheel weg krijgen van het virus door vaccinatie is op de korte termijn onhaalbaar en natuurlijke immuniteit na besmetting beschermt ten minste even goed als vaccinatie.

De Gezondheidsraad- en OMT-leden hoeven niet alle antwoorden te hebben wanneer het wetenschappelijk onderzoek nog loopt. Maar hun uitspraken kunnen onze samenleving wel onnodig polariseren. Nu is het moment voor iedereen in de gezondheidszorg, media en politiek om in te zetten op een rustiger gesprek, waarin harde stellingen worden vervangen door open erkenning van onzekerheid en waarin alle Nederlandse burgers worden gerespecteerd.”

Hele artikel lezen? https://www.volkskrant.nl/columns-opinie/opinie-over-het-coronavaccin-is-veel-onzeker-maar-het-debat-wordt-steeds-stelliger-hou-daarmee-op

Spread the love

Steun ons, word vriend!
Samen staan we sterker. Van angst terug naar vertrouwen!