Live uit de moestuin te Utrecht, schuift Evelien Peeters aan bij de speciale zomertour van Marianne Zwagerman en Rick van Velthuysen in hun podcast #25 van OP Z’N KOP. Evelien is internist, BIG-geregistreerd, en in haar vrije tijd voorzitter van ons Artsen Collectief. Evelien spreekt zich – op persoonlijke titel – uit tegen het huidig gezondheidsbeleid van de overheid. Ze gaan onder andere in op het ontstaan van het Artsen Collectief, de disproportionaliteit van de overheidsmaatregelen, de zorgen over het vaccineren van gezonde kinderen en de nog onbekende langetermijneffecten van de vaccins.
Je kunt ook de podcast met Evelien Peeters ook beluisteren, ze is vanaf 11.30 minuten in de uitzending.
De artseneed is voor Peeters in alles leidend: “Daarmee beloof of zweer je geen schade te doen, bij twijfel niet te doen en dat je zonder druk van externe partijen je werk onafhankelijk zal doen, dus het beste voor de patiënt.”
Artsen bundelen de krachten
Die eed begon te wringen toen ze vorig jaar zag dat uit naam van volksgezondheid er allerlei maatregelen werden genomen waar ze zich als arts ernstige zorgen over maakte en zij ondertussen eigenlijk alleen maar het idee heeft dat de gezondheid verslechtert.
Medio juni 2020 schreef Peeters een brandbrief en plaatste de brief op LinkedIn. De brief ging viraal en veel artsen en medisch professionals deelden haar zorgen. Ze bundelden hun krachten en van daaruit is uiteindelijk vlak voor kerst 2020 de Stichting Artsen Covid Collectief opgericht. Een groep met nu ruim 1.500 artsen en medisch professionals die nog altijd groeit, alhoewel ze als voorzitter het aantal deelnemers ‘schrikbarend weinig’ noemt ten opzichte van het totaal aantal vakgenoten in de sector.
Er zeker meer vakgenoten die het met het Artsen Collectief eens zijn. “Zelfs mensen die zich heel erg uitspreken tegen ons, zijn het op grote punten met ons eens.” Maar ze snapt het wel dat medici zich liever niet openbaar uitspreken: “Er zijn artsen op non-actief gezet, ontslagen, kregen zwijgcontracten of raken opdrachtgevers kwijt. Mensen die zich uitspreken hebben het zwaarder dan de mensen die in het overheidsbeleid zitten.”
Onderbouwing maatregelen is flinterdun
“Ik vind het de taak van de artsen, medische professionals om hierover discussie te voeren, om de twijfel die er is uit te spreken, daar gesprekken over te voeren en te kijken of we via twijfel en vragen tot het beste beleid kunnen komen”, aldus Peeters. Ze is duidelijk over de basis van het beleid: “De maatregelen gaan op basis van modellen, die zijn niet openbaar, de onderbouwing is flinterdun. Ik snap dat ‘je aan de voorzichtige kant gaat zitten’, maar dan nog geldt er proportionaliteit, hoe mag je mensen schaden, hoe mag je mensen inperken.”
De artsen weten dat 85 procent van de mensen niet ziek wordt van corona of alleen ziek met een ‘snottebel’. “Het grootste deel van de mensen die in het ziekenhuis zitten behoren tot een heel duidelijke risicogroep, zoals overwicht, suikerziekte, chronische aandoeningen. Laten we ons daar op richten met behandelingen, vaccinatie, maatregelen en voorlichting”, aldus Peeters.
Vaccineren? Bij twijfel niet doen
Over de maatregelen en nu het vaccineren van gezonde kinderen heeft Peeters grote zorgen: “Kinderartsen hebben hun hart vast gehouden. Het afweersysteem moet juist leren van contact hebben, knuffelen etc. Dat is tegengehouden en dat heeft gevolgen voor het afweersysteem. Je eigen afweer lijkt evengoed te zijn als vaccinatie. Waarom dan kinderen vaccineren die gezond zijn? Gebruik ze niet als schild.” En over de bijwerkingen voor jongeren: “In de onderzoeksgroep zaten niet veel kinderen. Ondertussen zijn er miljoenen kinderen gevaccineerd, maar wat zijn de bijwerkingen? Die zijn allemaal niet bekend. De artseneed zegt ons ‘bij twijfel niet doen’. Kinderen hebben nog een heel leven voor zich. Als je niet hebt bewezen dat je kwetsbare groepen beschermd, dan hebben de kinderen met vaccinatie een groter risico gelopen dan met het krijgen van corona.” En “We weten niet zeker wat de effecten over 2 of 5 jaar zijn. Die vaccins geven we aan een groep die nauwelijks risico loopt”, vervolgt ze. “Je moet zorgen dat de mensen die niet kwetsbaar zijn het krijgen. Laat jongeren leven en naar festivals gaan. Laat ze in contact komen met het virus, juist in de zomer.”
Rick van Velthuijsen noemde Evelien Peeters aan het einde van het gesprek een ‘dapper mens’. Dat onderschrijven wij als Artsen Collectief. Onze dank geldt daarbij aan Marianne Zwagerman en Rick van Velthuysen dat zij op NPO Radio2 ruimte bieden in hun podcast OP Z’N KOP aan een kritisch tegengeluid.