nov 26, 2023

Reflectie op de Tweede Kamerverkiezingen

nov 26, 2023

Te midden van het politieke spektakel lijkt de naam van de grootste partij niet het meest relevant. Links of rechts, beide richtingen kunnen uiteindelijk leiden tot meer controle en macht van het grootkapitaal.

Het kan in zekere zin een geruststelling zijn ons te realiseren dat het ideaal van een participerende democratie allang in een museum staat. Er zijn nieuwe leiders die het spel in het hetzelfde politieke theater spelen, terwijl de belangrijke besluiten al genomen zijn vanuit de grote lijnen die zijn uitgezet door de invloedrijke multinationals, big tech en big pharma.

Het is begrijpelijk om af en toe somber, bang of verdrietig te zijn. Toch zijn er binnen elke partij lichtpuntjes te vinden: daar waar weldenkende mensen volhardend blijven vasthouden aan wat écht belangrijk is, ondanks uitgeoefende partijdruk.

Echte democratie kan opbloeien als burgergroepen deze mensen ondersteunen en voeden met informatie. Helaas wordt de partijdruk vaak te groot, wat blijkt uit de vele vertrekkende of van partij wisselende Kamerleden van het afgelopen jaar.

Een positief voorbeeld is te vinden in het Europees Parlement, waar – geholpen door burgers – enkele leden vasthielden aan hun persoonlijke ethisch kompas en er vanuit hun politieke positie werk van maakten om de werkelijkheid boven tafel te krijgen.

Dit is de weg naar de gezonde, ethische wereld die we voor ons zien!

Vergeet vooral niet te genieten van het wonder dat leven is, en van onze kleine wereld de mooiste te maken. Als we eigenaarschap over ons eigen leven en onze eigen gezondheid omarmen, kunnen we ongeacht de omstandigheden onze eigen toekomst kiezen.

Spread the love

Steun ons, word vriend!
Vindt u de artikelen van Artsen Collectief waardevol? Word dan vriend. Gratis! Als vriend krijgt u onze maandelijkse nieuwsbrief, kunt u suggesties doen aan ons redactieteam en blijft u op de hoogte van alle ontwikkelingen!
Samen staan we sterker. Van angst terug naar vertrouwen!

Disclaimer: Het Artsen Collectief is niet verantwoordelijk voor de inhoud op de genoemde pagina’s van externen waar naar verwezen wordt. Het delen van een pagina betekent niet dat het Artsen Collectief alle opvattingen deelt. Het Artsen Collectief ondersteunt het inwinnen en delen van (medische) informatie zonder censuur om een open gesprek / wetenschappelijke discussie te stimuleren.