jun 29, 2022

‘RIVM trekt te vroeg conclusies uit onderzoek naar oversterfte’

jun 29, 2022

In een uitzending van Op z’n Kop blikken gezondheidseconoom Eline van den Broek en VU-hoogleraar Ronald Meester met Marianne Zwagerman en Rick van Velthuysen terug op het coronabeleid en de rol van de wetenschap.

Er zijn vorig jaar ongeveer 16.000 mensen ‘extra’ overleden op basis van de verwachtingen en onduidelijk is waaraan. Na een motie van Pieter Omtzigt hebben het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het RIVM in opdracht van het ministerie onderzoek uitgevoerd naar de redenen en oorzaken van deze oversterfte. En wat was de conclusie? “Covid-19 vaccins beschermen goed tegen overlijden aan Covid-19 en verhogen de kans op sterfte aan andere oorzaken niet.” Een hele geruststelling, maar klopt dit wel?

Volgens twee leden van de klankbordgroep die toezicht op het onderzoek moesten houden is dat helemaal niet duidelijk. Tijdens de extra uitzending van Op z’n Kop! op het NPO Podcastevent leggen Eline van den Broek, Gezondheidseconoom en Epidemioloog aan de University of Vermont, en Ronald Meester, Hoogleraar Waarschijnlijkheidsrekeningen aan de Vrije Universiteit Amsterdam, uit waarom.

“Ik was erg verbaasd dat deze conclusie werd getrokken”, zegt Van den Broek. Volgens haar waren de benodigde data helemaal niet aanwezig voor het onderzoek om de conclusie te kunnen trekken en werd dat ook gezegd tijdens de laatste vergadering van de klankbordgroep. Ronald Meester vult aan: “Dit onderzoek was sowieso vanaf eerste moment een beetje vreemd. Omtzigt vroeg om een ‘academisch’ onderzoek, dus onafhankelijk met alle data die beschikbaarheid zijn, maar het RIVM en CBS hebben zélf het onderzoek gedaan met eigen data.

In de data wordt heel stellig gesproken over het aantal overledenen door het coronavirus, terwijl dat helemaal niet zo duidelijk vast te stellen is. “Die registratie van overlijden door Covid-19 is heel onbevredigend. Als voorbeeld halen de wetenschappers het onderzoek van Nieuwsuur aan, waaruit bleek hoe ontzettend onzorgvuldig die meldingen verwerkt worden: “Een huisarts belde toen naar het RIVM om een Covid-dode te melden, dat werd gewoon opgeschreven zonder dat het RIVM die persoon gezien had.”

De hele podcast of video bekijk je hier: ‘RIVM trekt te vroeg conclusies uit onderzoek naar oversterfte’ | NPO Radio 2

Spread the love

Steun ons, word vriend!
Vindt u de artikelen van Artsen Collectief waardevol? Word dan vriend. Gratis! Als vriend krijgt u onze maandelijkse nieuwsbrief, kunt u suggesties doen aan ons redactieteam en blijft u op de hoogte van alle ontwikkelingen!
Samen staan we sterker. Van angst terug naar vertrouwen!

Disclaimer: Het Artsen Collectief is niet verantwoordelijk voor de inhoud op de genoemde pagina’s van externen waar naar verwezen wordt. Het delen van een pagina betekent niet dat het Artsen Collectief alle opvattingen deelt. Het Artsen Collectief ondersteunt het inwinnen en delen van (medische) informatie zonder censuur om een open gesprek / wetenschappelijke discussie te stimuleren.