jan 20, 2022

“Het gaat veel te ver om de hele samenleving nu in de stress en lockdowns te houden, want die zijn schadelijk.”

jan 20, 2022

Op vrijdag 14 januari jl. zond Blckbx (*) de nabeschouwing van de persconferentie uit op YouTube. Hierin kwamen onder andere sociaal geograaf, statisticus en opiniepeiler drs. Maurice de Hond en immunoloog dr. ir. Carla Peeters aan het woord.

Maurice de Hond over de persconferentie: “Wat opvalt is dat ze het alleen maar over besmettingen hebben. Dat is irrelevant geworden, als je kijkt naar de ic’s zitten we vandaag op de helft van vijf weken geleden. Dit is maar een vijfde van wat het RIVM vier weken geleden voorspeld had. Dus de cijfers betekenen wat anders. Ze praten nu alleen over besmetting. De samenleving wordt ontwricht omdat er zoveel besmettingen zijn en mensen thuis in quarantaine zitten.”

 

De Hond laat zijn grafiek zien waarin de cijfers van de griep in 2018 (oranje balken), de deltavariant 2021 (groene balken) en de omikronvariant 2022 (paarse balken) met elkaar vergeleken worden. Hieruit blijkt dat er veel minder mensen in het ziekenhuis komen door de omikronvariant.

“We zitten inmiddels in een situatie die lichter is dan de griep in 2018 (…). De aanvankelijke situatie was dat als je corona kreeg (doorgaans waren dat ouderen), je immuunsysteem in elkaar kon storten. Dat gebeurt met omikron bijna niet. Daarom komen mensen ook bijna niet op de ic’s. We maken onszelf gek doordat we alleen nog maar naar besmettingen kijken, en we de maatschappij ontwrichten door te zeggen ‘als jij besmet bent, moet je thuisblijven.’ Ik denk dat je thuis moet blijven als je niet lekker bent en symptomen hebt. Wat je helemaal niét moet doen, wat we met griep ook niet deden, is dat je in quarantaine gaat als je in contact bent gekomen met iemand die besmet is”, aldus De Hond.

Ontkoppeling

Over de daling van de ziekenhuisopnames vs. de hoeveelheid besmettingen zegt hij: “Het is totaal ontkoppeld geraakt. Wat ze hadden moeten zeggen is: ‘besmettingen en ziekenhuisopnamen zijn ontkoppeld; de besmettingen zeggen eigenlijk niets meer (over mogelijke hospitalisatie).”
Er zit nog een hele grote tegenstrijdigheid in hun verhaal. “Er wordt gezegd dat de besmettingen nu vooral bij jongeren zijn, wat eigenlijk niet waar is omdat je de stijging ziet tussen de vijftig en zestig jaar. Daarnaast zeggen ze dat 90% van de zestigplussers geboosterd is, die zouden daardoor beschermd zijn tegen ziekenhuisopname. Zelfs de interne logica is volledig verloren. Dus gebruik je gezond verstand.”

“Het boosteren werkt niet goed tegen besmetting, het werkt wel wat meer tegen ernstig ziek worden. Maar als de vaccinatie zo goed werkte tegen ziek worden, hadden ze nu ook niet gezegd dat de oversterfte door Covid komt. Als de oversterfte door Covid komt, kan de vaccinatie blijkbaar niet in voldoende mate beschermen. Iedereen heeft nu al omikron gehad of gaat het krijgen. Als je het de komende drie, vier weken nog niet gehad hebt, dan was je voldoende beschermd en krijg je het helemaal niet. Het enige dat we met de maatregelen bereiken is dat we het moment waarop iedereen het gehad heeft, een week uitstellen”, stelt De Hond.

Immuniteit geeft bescherming

Ook immunoloog Carla Peeters reageert op hetgeen-president Rutte en minister Kuipers zeiden; wat viel haar op vanuit haar vakgebied? Zij vraagt zich af of de door minister Kuipers gedane voorspelling van 80.000 besmettingen klopt. “Ik ben het met Maurice eens dat het veel belangrijker is om mensen vertrouwd te maken met het virus, waardoor de angst en stress uit de samenleving gaan. Nu is er overal ondercapaciteit door verzuim, omdat mensen positief getest zijn en in quarantaine moeten. Niet alleen in de ziekenhuizen, maar ook bedrijven gaan er last van krijgen – en verzuim kost heel veel geld. Iedereen is dus bang voor een positieve test en om besmet te raken. Maar je kunt ook positief testen als je geen klachten hebt, en dan is het de vraag waarom je thuis zou moeten blijven. Het is veel beter om de maatschappij gewoon open te doen en te zorgen dat als mensen het virus tegenkomen, ze bij klachten thuisblijven tot die klachten opgelost zijn. Dan heb je ook immuniteit verkregen, en daarmee heb je bescherming.”

Peeters vervolgt haar betoog: “De klachten bij de omikronvariant zijn sowieso heel mild. Het meeste zit in de bovenste luchtwegen, dat betekent dat er weinig risico is om de infectie door te maken. De groepen voor wie er een hoger risico is, kunnen bepaalde voorzorgsmaatregelen nemen voor zichzelf. Het gaat veel te ver om de hele samenleving nu in de stress en lockdowns te houden, want die zijn hartstikke schadelijk. De lockdown is nu half opgeheven, maar als je kijkt naar het onderwijs waar ze nu jongeren met mondkapjes naar de les laten gaan: dat vind ik heel erg. De jongeren hebben al zoveel geleden en nu missen ze de non-verbale communicatie in de klas; iedereen wordt naar binnen gericht. Het betekent dat hun mentale gezondheid nog steeds te lijden heeft. Ze kunnen wel naar school, maar het echte contact met een ander is er niet.”

‘Geen bewijs dat mondkapjes werken’

Over het gebruik van mondkapjes is Peeters heel duidelijk: “Het gebruik van mondkapjes buiten is onzin. Normaal gesproken spreek ik me niet zo hard uit, maar op dit gebied is er gewoon geen enkel bewijs dat het werkt. Zeker als het nat weer is, dan is je mondkapje binnen vijf minuten nat en werkt het niet meer. Er kan daardoor ook bacteriële overgroei ontstaan, dat betekent dat je veel sneller longontsteking of iets anders zou kunnen krijgen. Het is ook al gebeurd dat mensen die heel lang hetzelfde mondkapje dragen met de stafylokokkus-aureus-infectie in het ziekenhuis beland zijn. Het zuurstofgehalte in het mondkapje verandert, een bacterie op je huid kan overgroeien en ervoor zorgen dat de bacteriën diep in je longen komen, waardoor je met longontsteking in het ziekenhuis terechtkomt.”.

Gevraagd naar wat zij geadviseerd zou hebben als ze lid van het OMT zou zijn, antwoordt Peeters: “Als het aan mij had gelegen, de maatschappij kan gewoon weer open. Dat betekent dat mensen goed kunnen gaan zorgen voor hun immuunsysteem, dat ze weer kunnen sporten en naar de natuur kunnen. Ik zou wel toevoegen: ‘kijk uit met drank, drugs en ga minder naar de McDonald’s, om je immuunsysteem gezond te houden.’ Maar verder is het niet erg om dit virus te krijgen; het is ook niet erg om griep te krijgen. Behalve voor de mensen die een verzwakt immuunsysteem hebben. Met hen kun je afspraken maken, daar hoeft niet de hele samenleving voor op slot.”

(*) De hele nabeschouwing is te zien op https://www.youtube.com/watch?v=x0Q20-iboas

Spread the love

Steun ons, word vriend!
Vindt u de artikelen van Artsen Collectief waardevol? Word dan vriend. Gratis! Als vriend krijgt u onze maandelijkse nieuwsbrief, kunt u suggesties doen aan ons redactieteam en blijft u op de hoogte van alle ontwikkelingen!
Samen staan we sterker. Van angst terug naar vertrouwen!

Disclaimer: Het Artsen Collectief is niet verantwoordelijk voor de inhoud op de genoemde pagina’s van externen waar naar verwezen wordt. Het delen van een pagina betekent niet dat het Artsen Collectief alle opvattingen deelt. Het Artsen Collectief ondersteunt het inwinnen en delen van (medische) informatie zonder censuur om een open gesprek / wetenschappelijke discussie te stimuleren.