dec 17, 2021

Daniël van Deutekom: “Wissel je vrijheid niet in voor veiligheid”

dec 17, 2021

“Wat nu nog ondenkbaar is, kan over drie maanden een feit zijn: kijk maar naar Oostenrijk”, schrijft Daniel van Deutekom op Revive, een online platform met christelijk nieuws. Daniël (25) is de oprichter van God First Ministries. We hebben wat passages uit zijn artikel over vaccinatie en vrijheid gehaald. Lees zijn hele artikel op Revive.nl. We vinden het interessant en belangrijk om te delen. Dit kritische geluid, voortkomend uit bezorgdheid ten aanzien van het gevoerde coronabeleid, leeft onder alle geledingen van de Nederlandse bevolking. Ook onder christenen.  

 

“Wie zich in Oostenrijk na een oproep niet laat vaccineren krijgt hoge boetes (vanaf € 2.000,00 per keer) en bij weigering zelfs celstraf, in het huidige wetsvoorstel twaalf maanden. Dat geldt ook voor de halfjaarlijkse booster die verplicht is. Om anderhalf miljoen Oostenrijkers op te sluiten zullen nieuwe detentiecentra gebouwd worden. Ongevaccineerden dienen zelf te betalen voor hun verblijf, terwijl de detentie van criminelen wordt bekostigd door de belastingbetaler.”

 

Het doel heiligt alle middelen

“Naast Oostenrijk is er ook in Duitsland en Griekenland een vaccinatieplicht aangekondigd. Toen China vorig jaar besmette mensen in hun huizen opsloot, veroordeelden we dat. Nu worden in Australië potentieel besmette mensen opgesloten en er kraait geen haan naar. In Nederland doet de meerderheid niet moeilijk over de CTB-verplichting (CoronaToegangBewijs), terwijl VU-hoogleraar integriteit Rob van Eijbergen het tekort aan wetenschappelijke onderbouwing van de coronapas een vorm van “volksverlakkerij” noemt.

Voorzitter van de EU, Ursula von der Leyen, wil er in de hele EU ‘een discussie over’. Haar man is Medical Director bij Origenesis, gespecialiseerd in gentherapie. De media melden deze belangenverstrengeling nergens. Inmiddels wil demissionair minister De Jonge vaccinatieplicht ‘niet langer uitsluiten’. De geesten worden rijp gemaakt. Vaccinatieplicht wordt met behulp van opiniestukken uit de taboesfeer gehaald, terwijl de beelden uit Australië en Oostenrijk niet worden getoond.

“Vaccinatieplicht wordt met behulp van opiniestukken uit de taboesfeer gehaald,
terwijl de beelden uit Australië en Oostenrijk niet worden getoond”

Steeds vaker wordt taboe enkele maanden later beleid: mondkapjesplicht, avondklok en coronapas. Zowel het CTB als de vaccinatieplicht waren immoreel en ondenkbaar. Nu is één jaar gevangenisstraf voor ongevaccineerden in een Europees land niet nieuwswaardig is. Waar ligt de ondergrens? Hoe laten we deze verschuiving in morele opvattingen toe?

Zijn we écht zo beïnvloedbaar?

Ondanks alle verschillen van mening zijn we het hopelijk eens over het belang van terughoudend zijn met vrijheidsinperkingen, om te voorkomen we geleidelijk aan een onvrij land worden. Onze grondrechten komen voort uit principes, gevormd door honderden jaren aan discussies, conflicten en oorlogen. In Nederland begon het met in 1581 met het Plakkaat van Verlatinghe, de onafhankelijkheidsverklaring van Spanje die inspiratiebron werd voor de Amerikaanse Onafhankelijkheidsverklaring van 1776, waarin veel burgerrechten zijn opgenomen. In WOII offerden miljoenen geallieerden en verzetsstrijders hun leven op voor de vrijheid van het Westen. Vrijheid mag levens kosten.

Vrijheid heeft een prijs: het vergt offers

“De huidige situatie is niet te vergelijken met de Amerikaanse Burgeroorlog of de verschrikkingen van WOII. Wel is het cruciaal om vrijheid niet als vanzelfsprekend te zien. Vrijheid is duurzaam als genoeg mensen ervoor opkomen, en haar belangrijker vinden dan gemak. Daarom moeten voor het uitvaardigen van vrijheidsbeperkende maatregelen éérst de gevolgen goed in kaart worden gebracht. Dat lijkt niet zorgvuldig gedaan te zijn.

Transparante overheid

Volgens ons staatsrecht is het de primaire taak is van de overheid om de grondrechten van burgers te verdedigen. Kunnen we na de lessen van het kindertoeslagenschandaal zonder twijfel zeggen dat dat nu gebeurt? Als er lichtzinnig met de grondrechten van gedupeerde ouders omgegaan is, wat garandeert ons dat dat nu niet gebeurt? De flinterdunne, onwetenschappelijke onderbouwing van het CTB – net genoeg om te kunnen beweren dat het CTB proportioneel is – geeft de oplettende burger weinig geruststelling.

“Gezondheid is een toestand van volledig fysiek, mentaal en sociaal welzijn
en niet alleen de afwezigheid van ziekte of gebrek”

 

(Definitie van gezondheid volgens de WHO)

Het OMT gaat enkel over fysiek welzijn, maar wordt door de rechter in een rechtszaak rondom de legitimiteit van de coronapas wel gezien als het orgaan wat de proportionaliteit dient te toetsen. Dat doen ze niet. Er vindt geen gedegen, openbare proportionaliteitsafweging plaats, terwijl de legitimiteit van de noodmaatregelen staat of valt met de kwaliteit van die afweging. Mentaal en sociaal welzijn – twee van de drie aspecten van WHO’s definitie van gezondheid – worden nu grotendeels genegeerd door beleidsmakers. Vrijheidsbeleving, het gevoel van controle hebben over je leven, is een fundamenteel aspect van gezondheid. Omdat we daar nauwelijks aandacht aan geven, zien we dat corona-angst nu op de gezondheid van mensen is gaan slaan.

Vrijheid is van essentieel belang voor de gezondheid van onze samenleving. Als we geen afstand nemen van het uit de hand gelopen maakbaarheidsdenken en als we blijven denken dat de overheid alle problemen op dient te lossen, dan verliezen we uiteindelijk zowel onze vrijheid als onze veiligheid.”

Spread the love

Steun ons, word vriend!
Vindt u de artikelen van Artsen Collectief waardevol? Word dan vriend. Gratis! Als vriend krijgt u onze maandelijkse nieuwsbrief, kunt u suggesties doen aan ons redactieteam en blijft u op de hoogte van alle ontwikkelingen!
Samen staan we sterker. Van angst terug naar vertrouwen!

Disclaimer: Het Artsen Collectief is niet verantwoordelijk voor de inhoud op de genoemde pagina’s van externen waar naar verwezen wordt. Het delen van een pagina betekent niet dat het Artsen Collectief alle opvattingen deelt. Het Artsen Collectief ondersteunt het inwinnen en delen van (medische) informatie zonder censuur om een open gesprek / wetenschappelijke discussie te stimuleren.