Coronamaatregelen
Zijn maskers (mond- en neusbescherming) zinvol?
Nee, wij vinden niet dat het dragen van mondkapjes zinvol is. Het Artsen Collectief is daarom tegen een algemene mondkapjesplicht. Er is onvoldoende bewijs dat het dragen van een mondkapje door de gehele bevolking invloed heeft op de verspreiding van het coronavirus. Bijwerkingen en schadelijke effecten komen steeds meer aan het licht. Dragen van een mondkapje leidt tot schijnveiligheid.
Zo zijn virussen kleiner dan de poriën van de "alledaagse maskers" en worden daarmee niet tegengehouden. Het opnieuw inademen van de eigen adem met CO2 (hypercapnie) veroorzaakt bij mensen slechte prestaties en hoofdpijn. Het vocht dat ontstaat bij langdurig dragen is een voedingsbodem voor bacteriële en virale infecties die juist via je neus en mond moeten worden geweerd. Je maakt het je afweersysteem met het dragen van zo’n masker dus alleen maar moeilijker. Ook het veelvuldig aanraken, op- en afdoen en het weggooien van de maskers leidt tot de verspreiding van virussen. Ook blijkt het verplicht dragen van mondkapjes grote nadelen te hebben voor mens en milieu. Denk ook aan psychosociale gevolgen en het effect van een bedekt gezicht op onze communicatie.
Immunoloog dr. ir. Carla Peeters heeft veel over de neus-mondmaskers geschreven. Lees bijvoorbeeld https://artsencollectief.nl/waarom-de-mondkapjesplicht-per-direct-afgeschaft-moet-worden/
Heeft de 1,5-meterregel (social distancing) zin?
De 1,5-meterregel heeft geen zin voor gezonde mensen. Omdat we allemaal virussen bij ons dragen, dragen ook gezonde mensen virussen over. Dat is juist goed om je immuunsysteem sterk te houden. Gezonde mensen verspreiden niet genoeg virusdeeltjes om andere gezonde mensen ziek te maken. Het 1,5 meter afstand houden tussen gezonde mensen is dan ook niet nodig.
Mocht je wel besmet zijn geraakt, maar heb je géén klachten, dan ben je niet ziek. Er is dan geen reden om afstand te houden tot elkaar. Het gaat namelijk om de ‘viral load’, de hoeveelheid virusdeeltjes die je bij je draagt en die je bij klachten (hoesten, niezen, spugen) kunt verspreiden. Blijf daarom thuis als je wél klachten hebt en ziek uit. Vermijd dan contact met de kwetsbare medemens; hun immuunsysteem is zwakker.
Gezonde mensen mogen vertrouwen op hun immuunsysteem. Blijf samen bewegen, blijf zingen, blijf spelen, zorg voor je gezondheid en zorg voor een ander. Blijf thuis als je ziek bent. En ontmoet elkaar bij goede gezondheid.
Ventileer regelmatig je huis, kantoor, horecagelegenheid etc. Dat is zinvoller dan het dragen van een mondkapje.
Bekijk ook onze video waarin we uitleggen hoe het met virusoverdracht werkt. https://artsencollectief.nl/video-artsen-collectief-legt-virusoverdracht-uit-gezonde-mensen-maken-elkaar-niet-ziek/
Zijn lockdowns zinvol?
Lockdowns hebben in de geschiedenis nooit tot verdwijnen van een infectieziekte geleid. De pandemierichtlijnen van de WHO hebben nooit lockdowns bevat, evenmin zaken als bron- en contactonderzoek, massale quarantaine en reisrestricties. Meerdere studies over de afgelopen maanden laten zien dat lockdowns minimaal tot geen impact hebben op het sterftecijfer. Het Artsen Collectief vindt het inzetten van lockdowns dan ook niet acceptabel om in te zetten tegen een virus.
Recentelijk werd zelfs bekend dat ambtenaren van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) vooraf waarschuwden dat een lockdown 520.000 levensjaren meer kost dan hij oplevert. Toch besloot de regering de lockdowns willens en wetens door te laten gaan.
https://artsencollectief.nl/ambtenaren-ez-tonen-nevenschade-aan-lockdown-kost-ruim-half-miljoen-levensjaren/
Welke (neven)schade wordt door de coronamaatregelen veroorzaakt?
Het huidige generieke coronabeleid grijpt in op elk vlak van onze samenleving en op ons menszijn. Het Artsen Collectief gelooft dat dit beleid onze gezondheid meer schaadt dan dat het die bevordert of beschermt. Het middel mag niet erger zijn dan de kwaal.
We zien op verschillende vlakken schade door de coronamaatregelen. Bij de meest kwetsbaren in de maatschappij, de sociaaleconomisch lagere klasse, bij jongeren, bij kinderen, bij zzp’ers, mkb-ondernemers, maar ook in ontwikkelingslanden worden mensen hard getroffen.
Het sluiten van winkels, horeca en het stilleggen van bedrijven zorgt naast economische schade ook voor verlies van persoonlijk inkomen en veel stress waardoor gezondheidsschade optreedt.
Het sluiten van scholen zorgt voor leerachterstand bij jongeren en kinderen. Online lessen zijn geen vervanging van fysiek onderwijs, het remt de normale ontwikkeling van kinderen. Het verminderen van de sociale contacten, het niet kunnen uitgaan en feestvieren wat juist in de jonge jaren erg belangrijk is, geeft grote psychische druk. Kindermishandeling komt vaker voor.
Afgezegde medische behandelingen leiden tot ernstige gezondheidsproblemen. Angst zorgt voor stress, wat net als de restrictie op sporten, recreatie en culturele evenementen het immuunsysteem verzwakt. Een lockdown verscheurt de sociale cohesie en leidt tot eenzaamheid en psychische klachten.
Lees meer over Nevenschade op onze site. https://artsencollectief.nl/?s=nevenschade