In een interview voor het Amerikaanse invloedrijke nieuwskanaal The Hill geeft Dr. Robert Redfield, die van 2018-2021 directeur was van het Amerikaanse Center for Disease Control (CDC), zijn visie op de coronapandemie.
Redfield heeft stevige kritiek op Anthony Fauci, viroloog en adviseur voor het Witte Huis ten tijde van de coronacrisis, die hij overigens een vriend van 20 jaar noemt. Zijn kritiek betreft met name Fauci’s voorkeur voor het zogenaamde gain-of-function-onderzoek waarbij virussen in een laboratoriumomgeving virulenter worden gemaakt om daarmee natuurlijke virusontwikkeling voor te kunnen blijven en proactief maatregelen te kunnen nemen. Dit soort onderzoek wordt in Nederland gestimuleerd of uitgevoerd door de virologen Ab Osterhaus, Marion Koopmans en Ron Fouchier.
Lab leak hypothese
Naar de mening van dr. Redfield is het hoogstwaarschijnlijk dat het Sars-Cov-2-virus in een laboratorium is gemaakt, gefinancierd door de Amerikaanse overheid, en uit het laboratorium is ontsnapt: de zogenaamde lab-leak-hypothese.
In het interview pleit hij voor een open discussie hierover en diepgravend onderzoek naar zowel de lab-leak- als de zoönose-hypothese die ervan uitgaat dat Sars-Cov-2 is overgesprongen van een vleermuis, eventueel via een ander dier, naar de mens. Redfield ziet weinig bewijs voor deze zoönose, zeker niet in de recente studie waarbij genetisch materiaal van Sars-Cov-2 is teruggevonden in samenhang met DNA van wasbeerhonden. Deze monsters zijn afkomstig van de Chinese markt in Wuhan die in januari 2020 een vroege verspreidingsplaats was van de nieuwe infectieziekte.
Ten eerste is onbekend of deze dieren daadwerkelijk geïnfecteerd waren met Sars-Cov-2, en als dit wel het geval zou zijn is het onbekend of deze dieren dan ook een bron van Sars-Cov-2 waren of dat zij simpelweg door mensen waren geïnfecteerd – zoals ook honden, katten en herten door het Sars-Cov-2-virus kunnen worden geïnfecteerd.
Volgens dr. Robert Redfield zijn de aanwijzingen dat Sars-Cov-2
door de mens is ontwikkeld in een laboratoriumomgeving zeer sterk
Desondanks stelt Redfield vast dat er in de mainstream-media veel aandacht voor de wasbeerhondstudie was, zo ook in de Nederlandse media, terwijl de lab-leak-hypothese lang is onderdrukt, en zelfs verwijderd van sociale media zoals LinkedIn, Twitter, Facebook en Youtube omdat het om “desinformatie” of “misinformatie” zou gaan.
Volgens Redfield zijn de aanwijzingen dat Sars-Cov-2 door de mens is ontwikkeld in een laboratoriumomgeving echter zeer sterk. Behalve de argumenten die wij recent al publiceerden noemt hij ook het feit dat Sars-Cov-2 nauwelijks in staat is vleermuizen te infecteren, terwijl het genetisch, op DNA-sequentieniveau, een grote overeenkomst heeft met sommige vleermuizencoronavirussen.
Belangenverstrengeling
Redfield denkt dat de sterke en invloedrijke tegenstand tegen de lab-leak-hypothese vooral is ingegeven door de wens de belangen in het gain-of-function-onderzoek te beschermen. Ook bij Nederlandse virologen zoals Koopmans en Fouchier is er duidelijk sprake van deze belangenverstrengeling wat hun weerstand tegen de lab-leak-hypothese deels lijkt te verklaren.
Bekijk het hele interview hier: