mei 25, 2022

Vraag je Covid-testuitslag op voordat ze vernietigd worden

mei 25, 2022

Het Artsen Collectief ondersteunt de oproep van Blckbx om de details van je Covid-test (oftewel je PCR-gegevens) op te vragen bij de GGD. Het gaat hier om persoonlijke biomedische gegevens die volgens de rechter vrijgegeven moeten worden.

Het ministerie van VWS probeert dit te voorkomen en zegt dat het de gegevens niet heeft. De gegevens horen echter bij de verschillende laboratoria nog aanwezig te zijn in het kader van opslag van medische gegevens.

De PCR-test was een van de pijlers van het gevoerde coronabeleid. Het aantal positieve testen was vaak leidend voor de rechtvaardiging van ingrijpende maatregelen. Maatregelen die, naar nu blijkt, ernstige (langetermijn-)gezondheidseffecten hebben voor de Nederlandse bevolking. De uitwerking van lockdowns op de geestelijke gezondheid van jongeren en is daar een voorbeeld van. Het is volgens het Artsen Collectief daarom belangrijk dat de PCR-testgegevens bewaard blijven. Niet alleen om de rechtvaardiging van het coronabeleid te kunnen controleren, maar ook om er lessen uit te trekken voor de toekomst.

Dat een ‘positieve test’ niet zo maar ‘positief’ is en dat deze uitslag per individu iets anders kan betekenen is bekend. De test meet namelijk kwantitatief en geeft een glijdende uitslag van ‘zeer zwak positief’ tot ‘zeer sterk positief’. Hier schreven wij eerder over in het artikel: Massaal testbeleid, hoe het anders kan

De houding van het ministerie van VWS met betrekking tot het vrijgeven van de details van de PCR-uitslagen is opmerkelijk.

Nog opmerkelijker is dat deze gegevens nu vernietigd dreigen te worden. Vraag daarom nú je eigen uitslagdetails op. Wellicht worden deze in de toekomst nog van belang bij evaluatie van het coronabeleid.

Lees bij Blckbx precies hoe je je PCR-gegevens opvraagt >

 

Spread the love

Steun ons, word vriend!
Vindt u de artikelen van Artsen Collectief waardevol? Word dan vriend. Gratis! Als vriend krijgt u onze maandelijkse nieuwsbrief, kunt u suggesties doen aan ons redactieteam en blijft u op de hoogte van alle ontwikkelingen!
Samen staan we sterker. Van angst terug naar vertrouwen!

Disclaimer: Het Artsen Collectief is niet verantwoordelijk voor de inhoud op de genoemde pagina’s van externen waar naar verwezen wordt. Het delen van een pagina betekent niet dat het Artsen Collectief alle opvattingen deelt. Het Artsen Collectief ondersteunt het inwinnen en delen van (medische) informatie zonder censuur om een open gesprek / wetenschappelijke discussie te stimuleren.